The research based on the physico-chemical properties
of Ilgaz River Basin was lasted in between than October 2014 to December 2015
that one year’s time on the main runnels of the basin Saripinar, Obruk,
Kizileller Runnels and Ilgaz Watercourse.
The effects of seasons on the physico-chemical
characteristics of water was determined at seven stations on the runnels and
with the help of this scientific data. Guiding to the enterpreneurs of future
farming facilities is aimed here.
According to the measurements, water analysis and
examinations that are conducted separately for each season, the findings are
listed below:
1. Water temperature, one of the most important
factors of production, was measured as minimum in February between 4.5 °C, 8
°C, maximum in August 19.1 °C.
In spring and fall, the temperature is between these
figures. Based on these finding, the degrees generally are favourable for
production of trout. It means temperature is not a problem for production.
2. One of other important factor is pH for trout
production. The pH was measured between 7.64 and 8.73 at six stations. Only one
station, Saripinar, was 8.89 and the reason for not finding any trouts was
predicted for this.
3. Total hardness of
water cis between 14.4 and 18.8 FrS at seven stations at different times. It
means the water is mild-hard water here.
Ilgaz River basin physico-chemical properties water quality analysis
Ilgaz
Çayı havzasında bulunan derelerin fiziko-kimyasal özelliklerini konu edinen bu
çalışma, havzayı oluşturan ana dereler olan Sarıpınar, Obruk ve Kızıleller Dereleri
ile Ilgaz Çayı’nda Kasım 2014- Aralık 2015 tarihleri arasında bir yıl müddetle
sürdürülmüştür.
Dereler
üzerinde belirlenen 7 istasyonda yürütülen çalışmalarda, mevsimlerin suyun
çeşitli fiziko-kimyasal özellikleri üzerine etkisi belirlenerek, bilimsel
verilerin tespitiyle birlikte, ileride kurulacak suni üretim tesisleri için
müteşebbislere yol göstermek, hedeflerden birini teşkil etmiştir.
Yürütülen
çalışmalarda, her mevsim ayrı ayrı yapılan ölçümler, su tahlilleri ve
incelemeler sonucunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:
1.
Suni üretimlerde çok önemli bir kriter olan su sıcaklığı yönünden en düşük
değer Şubat ayında, günün çeşitli saatlerine göre, 4,5 ile 8 oC
arasında, en yüksek değer ise Ağustos ayında 19,1 oC olarak tespit
edilmiştir.
İlkbahar
ve sonbahar mevsimlerinde ise bunların arasında ölçümler kaydedilmiştir. Bu
değerlerden hareketle ölçümler genelde alabalık üretimi için uygun değerler
olarak kabul edilmektedir. Yani sıcaklık üzerinden suni üretimler için herhangi
bir problem mevzubahis gözükmemektedir.
2.
Suni üretimde önemli bir kriter olan pH yönünden ise 7 istasyonumuzdan 6’sının
değerleri 7,64 ile 8,73 arasında seyretmiş, yani suni üretim için uygun
değerler vermişlerdir. Sadece 2 istasyonun (Sarıpınar Deresi) 8,89 bulunmuştur
ki bu derede alabalık bulunmamasının sebebi de buna bağlanmıştır.
3.
Sertlik yönünden 7 istasyonda çeşitli tarihlerde yapılmış olan ölçümler
sonucunda değerlerin 14,4 ile 18,8 FrS arasında değiştiği görülmüştür. Bu
değerlere göre sularımız hafif sert sular grubuna girmektedir.
Ilgaz Çayı havzası fiziko-kimyasal özellikler su kalite analizleri
Konular | Hidrobiyoloji |
---|---|
Bölüm | Araştırmalar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 25 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 3 Sayı: (1-2) Çift sayı |