Bu araştırmada, aynı su kaynağı üzerinde
bulunan farklı işletmelerde yetiştiriciliği yapılan gökkuşağı alabalıklarının (Oncorhynchus mykiss) vücut
kompozisyonları ve yağ asit profilleri karşılaştırılmıştır. Balık etlerinin nem
(%77.91) ve ham yağ (%7.24) oranları en yüksek A işletmesinde, ham protein (%19.90)
oranı ise en yüksek C işletmesinde tespit edilmiş olup, bütün işletmeler
arasında besin kompozisyonu bakımından, ham kül oranı hariç, istatistiksel
olarak fark tespit edilmiştir (p<0.05). Farklılıklar, farklı yem
kaynaklarını kullanan işletmelerin balık kaslarındaki yağ asit profillerinde de
gözlenmiştir. Balıkların HSI ve VSI değerleri A, B ve C
işletmeleri için sırasıyla, %1.98, 11.64; %1.34, 16.10; %1.89, 13.31 olarak
belirlenmiştir. Balıkların HSI değerleri A ve C işletmeleri arasında farklılık
göstermemiştir (p>0.05). Ancak A-B ve B-C arasında farklılık tespit
edilmiştir (p<0.05). Tüm işletmelerden alınan balıkların VSI değerleri
arasında ise farklılıklar belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, bu
işletmelerde yetiştirilen balıkların besin ve yağ asit kompozisyonları
bakımından aralarında farklılıklar olmasına rağmen, yüksek seviyelerde EPA ve
DHA'nın yanı sıra n-3 ve n-6 yağ asitlerinin makul derecede olumlu oranlarını
içermesi, tüm işletmelerdeki alabalıkların insan beslenmesinde biyolojik açıdan
değerli gıdalar olduğunu göstermiştir.
fatty acid gökkuşağı alablığı farklı işletmeler vücut kompozisyonu
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hidrobiyoloji |
Bölüm | Araştırmalar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Kabul Tarihi | 7 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 1 |