Bu çalışmada, dişi gökkuşağı alabalığından elle sağım yoluyla elde
edilen ve ovaryum sıvısı içerisinde saklanan yumurtaların kısa süreli
muhafazası (4°C) süresince farklı zamanlarda döllenme yetenekleri tespit
edilmiştir. Deneme 3 tekerrürlü olacak şekilde dizayn edilmiştir. Sağımdan
hemen sonra 0. dk, 1. saat, 2. saat, 3. saat, 4. saat, 5. saat ve 6. saat olmak
üzere 7 farklı deneme grubu oluşturulmuştur. 5. saat ve 6. saat’lik gruplarda
ovaryum sıvısı ile birlikte doğal bağışıklık güçlendirici olarak oğul otu (Melissa officinalis) ve kişniş (Coriandrum sativum) bitki özütleri kullanılmıştır.
Her bir deneme grubunda 35-40 gr (~250 adet) yumurta olmasına dikkat
edilmiştir. Yüzde 0,3’lük NaCl çözeltisi sperm aktivasyon solüsyonu olarak
kullanılmış ve dölleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Dölleme işleminde
kullanılan erkek gökkuşağı alabalıklarından sağım yoluyla elde edilen spermanın
özellikleri dölleme işleminden önce ışık mikroskobu altında sübjektif olarak
tespit edilmiştir. Her bir sperma örneğinin hareketlilik yüzdesi ve süresi 3
kez kontrol edilerek ortalama değerleri alınmıştır. Hareketlilik değeri 90 ve
üzerinde olan sperma dölleme işleminde kullanılmıştır. Döllenen yumurtalar
kapalı devre sistemine bağlı kuluçka dolabında inkübe edilmiş (12°C) ve hayatta
kalma oranları tespit edilmiştir. Belirli zamanlarda deneme gruplarından örnekler
alınarak stereo mikroskopta embriyolojik gelişimleri takip edilmiştir.
Gökkuşağı alabalığı kısa süreli yumurta muhafazası embriyolojik gelişim oğul otu (Melissa officinalis)
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hidrobiyoloji |
Bölüm | Araştırmalar |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 28 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 2 |