Dünya çapında aşırı avcılık baskısı ve
bilinçsiz avcılık yöntemleri nedeniyle avcılık su ürünleri üretimi olumsuz
yönde etkilenmektedir. Doğal balık stokları üzerindeki baskının azaltılması,
ucuz ve bol protein ihtiyacının karşılanmasında su ürünleri yetiştiriciliği
önemini arttırmaktadır. Dünyada avcılık
yoluyla su ürünleri üretimi son yıllarda kayda değer artış göstermezken,
yetiştiricilik yoluyla su ürünleri üretiminde önemli oranda artış olduğu
görülmektedir. Dünya
denizlerinde 2010 yılında avcılık yolu ile elde edilen su ürünleri miktarı 77,8
milyon ton iken (bu rakamlara su bitkileri ve deniz memelileri dahil değildir),
2016 yılında sadece 79,2 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’de
denizlerden ve iç sulardan elde edilen balık ve diğer su ürünleri toplam
avcılık miktarları 2000 yılında 503.289 ton iken, 2017 yılında 354.318 tona
gerilemiştir. Dünyada 2010 yılında 59,1 milyon ton olan yetiştiricilik üretim
miktarı 2016 yılında 80 milyon tona ulaşarak, 2010 yılına oranla % 33 oranında
bir artış göstermiştir. Türkiye’de 2000 yılında toplam yetiştiricilik miktarı 79.031
ton olarak gerçekleşirken, bu oran 2017 yılında 276.502 ton olarak
gerçekleşmiştir. Sürdürülebilir bir balıkçılık için avlanabilecek balık
miktarında en üst seviyeye ulaşıldığı tahmin edilirken, su ürünleri
yetiştiriciliğinin dünya çapında giderek önem kazandığı yıldan yıla artan
üretim miktarlarından görülmektedir. Su
ürünleri yetiştiriciliği, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından dünyada en
hızlı büyüyen gıda üretim sektörü olarak belirlenmiştir. Bu derleme
çalışmasının amacı, Dünyada ve Türkiye’de su ürünleri üretiminin genel durumu
hakkında bilgi vermektir.
Balıkçılık Su ürünleri yetiştiriciliği Üretim istatistikleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hidrobiyoloji |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 26 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 5 Sayı: 2 |