Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

An Overview to Fisheries Sector in Turkey

Yıl 2021, Cilt: 7 Sayı: 1, 46 - 57, 28.06.2021

Öz

In addition to being an economically important source of income for our country, the aquaculture sector has a very important place in terms of healthy nutrition as a source of animal protein. The World Health Organization emphasizes the importance of fish and fishery products as a good source of animal protein in the fight against obesity. However, when the per capita consumption of fisheries data in Turkey is analyzed, it is seen that the fisheries consumption habit in our country is unfortunately behind even some underdeveloped countries. Increasing the amount of fishery products consumption per capita is extremely important for the development of the aquaculture industry and healthy nutrition of individuals. Considering the existing water resources potential of our country, the development of the fisheries sector and the high level of consumption of fisheries in parallel with this situation are important for the developing world. In this context, it is of great importance to carry out activities to increase consumption by carrying out promotional and consumption encouragement activities. In addition, excessive and unconscious hunting, environmental pollution, global warming and many other factors negatively affect aquaculture production in the world and in Turkey. Protection of the seas and inland waters from all kinds of pollution and deterioration should be considered as the first priority while determining the hunting policies. However, the importance of aquaculture is increasing over the years. According to FAO, the food sector that has developed the most in the last 10 years in the world is the aquaculture sector. It is recognized that aquaculture has an important alternative potential in the future at the point of current food supply. In this review, a general assessment has been made on the Turkish fisheries sector.

Kaynakça

  • Anonim. (2012). Su ürünleri sektör raporu. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı.
  • Anonim. (2019). Su ürünleri sektör politika belgesi 2019-2023, TAGEM, Ankara.
  • Anonim. (2020). Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Durumu. http://suymerbir.org.tr/wp-content/uploads/2020/03/Türkiyede-Su-Yetiştiriciliğinin-Durumu-Özerdem-Maltaş.pdf.
  • Arslan, G. (2017). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavru yemlerine farklı oranlarda ilave edilen üzüm çekirdeği yağının (Vitis vinifera) büyüme, yaşama gücü, yağ asidi profili, antioksidan enzim düzeyleri ve kan parametreleri üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Erzurum.
  • Bilgin, E & Yılmaz, S. (2019). Gemi geri alım programının ve büyük gemi sahibi balıkçıların programa katılmamalarının değerlendirilmesi. Mediterranean Agricultural Sciences, 32(3): 365-371.
  • BSGM. (2020). Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Su Ürünleri İstatistikleri, Ankara, 2020.
  • Çöteli, F. (2020). Ürün Raporu Su Ürünleri, Tepge Yayın No: 317, Ankara.
  • Demir, O. (2008). Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış. Journal of Fisheries Sciences 2(5): 704-710.
  • Erdem, Y., Özdemir, S & Satılmış, H . (2007). Hamsi (Engraulis Encrasicolus L.) Avcılığında Kullanılan Ortasu Trolünün Gece-Gündüz Av Verimi Ve Boy Kompozisyonunun Karşılaştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23 (1): 230-237.
  • EUROSTAT. (2018) Fisheries Statistics 2014. http://ec.europa.eu/ Eurostat/statistics- explained/index.php/Fishery_statistics.
  • FAO. (2014). Report Highlights Growing Role of Fish in Feeding the World, http://www.fao.org/news/story/en/item/2 31522/icode/ FAO. (2016) The States of World Fisheries and Aquaculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Roma.
  • FAO. (2018). Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2018 Yearbook, Dünyada Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Durumu.
  • FAO. (2020). FishStat Plus-Universal software for fishery statistical time serieshttp://www.fao.org/fishery/statistics/software/fishstat/en.
  • Hoşsucu, H., Kınacıgil, T., Kara, A., Tosunoğlu, Z., Akyol, O., Ünal, V. & Özekinci, U. (2001). Türkiye balıkçılık sektörü ve 2000’li yıllarda beklenen gelişmeler. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 18 (3-4): 593-601.
  • İzmir Su Ürünleri Üreticileri Birliği (2014). www.isub.org.tr/.../rapor_suurunlerivekulturbalikciligiileilgilirevize_3eylul2014.pdf.
  • Kuşat, N. (2019). Su ürünleri sektörü rekabet gücü analizi: Türkiye ve beş lider ülke örneği. Acta Aquatica Turcica, 15(1): 43-54.
  • TÜİK. (2019). Türkiye İstatistik Kurumu, Su Ürünleri 2019. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Su-Urunleri-2019-33734 .
  • TÜİK. (2020). Su Ürünleri İstatistikleri https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr.

Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış

Yıl 2021, Cilt: 7 Sayı: 1, 46 - 57, 28.06.2021

Öz

Su ürünleri sektörü ülkemiz açısından ekonomik anlamda önemli gelir kaynağı olmasının yanında, hayvansal protein kaynağı olarak da sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Dünya Sağlık Örgütü obezite ile mücadelede iyi bir hayvansal protein kaynağı olarak özellikle balık ve su ürünlerine vurgu yapmaktadır. Ancak kişi başı tüketim verileri incelendiğinde ülkemizde su ürünleri tüketim alışkanlığının ne yazık ki gelişmemiş ülkelerin bile gerisinde yer aldığı görülmektedir. Bu durum sektörün gelişimi ve bireylerin sağlıklı beslenmeleri açısından son derece önemlidir. Ülkemiz mevcut su kaynakları potansiyeli de düşünüldüğünde su ürünleri sektörünün gelişimi ve bu duruma paralel olarak su ürünleri tüketiminin üst seviyelerde olması gelişen dünya açısından önemlidir. Bu bağlamda tanıtıcı ve tüketimi özendirici faaliyetlerde bulunularak tüketimi artırmaya yönelik çalışmaların yapılması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca Dünyada ve Türkiye’de aşırı ve bilinçsiz avcılık, çevre kirliliği, küresel ısınma ve daha birçok faktör su ürünleri üretimini olumsuz yönde etkilenmektedir. Avcılık politikaları oluşturulurken denizler ve iç suların her türlü kirlenme ve bozulmadan korunması birinci öncelik olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla birlikte, su ürünleri yetiştiriciliğinin önemi yıllar geçtikçe artmaktadır. FAO’ya göre son 10 yılda dünya genelinde en fazla gelişim gösteren gıda sektörü su ürünleri yetiştiricilik sektörüdür. Su ürünleri yetiştiriciliğinin gelecekte mevcut gıda tedariki noktasında önemli bir alternatif potansiyel olduğu kabul edilmektedir. Bu derlemede, Türkiye su ürünleri sektörüne genel bir bakış yapılmıştır.

Kaynakça

  • Anonim. (2012). Su ürünleri sektör raporu. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı.
  • Anonim. (2019). Su ürünleri sektör politika belgesi 2019-2023, TAGEM, Ankara.
  • Anonim. (2020). Türkiye’de Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Durumu. http://suymerbir.org.tr/wp-content/uploads/2020/03/Türkiyede-Su-Yetiştiriciliğinin-Durumu-Özerdem-Maltaş.pdf.
  • Arslan, G. (2017). Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavru yemlerine farklı oranlarda ilave edilen üzüm çekirdeği yağının (Vitis vinifera) büyüme, yaşama gücü, yağ asidi profili, antioksidan enzim düzeyleri ve kan parametreleri üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Erzurum.
  • Bilgin, E & Yılmaz, S. (2019). Gemi geri alım programının ve büyük gemi sahibi balıkçıların programa katılmamalarının değerlendirilmesi. Mediterranean Agricultural Sciences, 32(3): 365-371.
  • BSGM. (2020). Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Su Ürünleri İstatistikleri, Ankara, 2020.
  • Çöteli, F. (2020). Ürün Raporu Su Ürünleri, Tepge Yayın No: 317, Ankara.
  • Demir, O. (2008). Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış. Journal of Fisheries Sciences 2(5): 704-710.
  • Erdem, Y., Özdemir, S & Satılmış, H . (2007). Hamsi (Engraulis Encrasicolus L.) Avcılığında Kullanılan Ortasu Trolünün Gece-Gündüz Av Verimi Ve Boy Kompozisyonunun Karşılaştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 23 (1): 230-237.
  • EUROSTAT. (2018) Fisheries Statistics 2014. http://ec.europa.eu/ Eurostat/statistics- explained/index.php/Fishery_statistics.
  • FAO. (2014). Report Highlights Growing Role of Fish in Feeding the World, http://www.fao.org/news/story/en/item/2 31522/icode/ FAO. (2016) The States of World Fisheries and Aquaculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Roma.
  • FAO. (2018). Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2018 Yearbook, Dünyada Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Durumu.
  • FAO. (2020). FishStat Plus-Universal software for fishery statistical time serieshttp://www.fao.org/fishery/statistics/software/fishstat/en.
  • Hoşsucu, H., Kınacıgil, T., Kara, A., Tosunoğlu, Z., Akyol, O., Ünal, V. & Özekinci, U. (2001). Türkiye balıkçılık sektörü ve 2000’li yıllarda beklenen gelişmeler. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 18 (3-4): 593-601.
  • İzmir Su Ürünleri Üreticileri Birliği (2014). www.isub.org.tr/.../rapor_suurunlerivekulturbalikciligiileilgilirevize_3eylul2014.pdf.
  • Kuşat, N. (2019). Su ürünleri sektörü rekabet gücü analizi: Türkiye ve beş lider ülke örneği. Acta Aquatica Turcica, 15(1): 43-54.
  • TÜİK. (2019). Türkiye İstatistik Kurumu, Su Ürünleri 2019. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Su-Urunleri-2019-33734 .
  • TÜİK. (2020). Su Ürünleri İstatistikleri https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=97&locale=tr.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hidrobiyoloji
Bölüm Derleme
Yazarlar

Gökhan Arslan 0000-0002-8634-8598

Pinar Oğuzhan Yıldız 0000-0002-9892-7925

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2021
Kabul Tarihi 25 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arslan, G., & Oğuzhan Yıldız, P. (2021). Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 46-57.
AMA Arslan G, Oğuzhan Yıldız P. Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. Haziran 2021;7(1):46-57.
Chicago Arslan, Gökhan, ve Pinar Oğuzhan Yıldız. “Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 7, sy. 1 (Haziran 2021): 46-57.
EndNote Arslan G, Oğuzhan Yıldız P (01 Haziran 2021) Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 7 1 46–57.
IEEE G. Arslan ve P. Oğuzhan Yıldız, “Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış”, Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 1, ss. 46–57, 2021.
ISNAD Arslan, Gökhan - Oğuzhan Yıldız, Pinar. “Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 7/1 (Haziran 2021), 46-57.
JAMA Arslan G, Oğuzhan Yıldız P. Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2021;7:46–57.
MLA Arslan, Gökhan ve Pinar Oğuzhan Yıldız. “Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış”. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, c. 7, sy. 1, 2021, ss. 46-57.
Vancouver Arslan G, Oğuzhan Yıldız P. Türkiye Su Ürünleri Sektörüne Genel Bakış. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi. 2021;7(1):46-57.