BibTex RIS Kaynak Göster

İlkbaharda Yapraktan Bor Uygulamasının Gemlik Zeytin Çeşidinde Meyve Tutumu Üzerine Etkisi

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 2, 13 - 19, 02.12.2016

Öz

Kahramanmaraş bölgesi meyvecilik açısından bir çok ile nasip olmayan ekolojik şartlara sahiptir. İlin her bölgesi adeta bir meyve türü ya da türleri için özelleşmiş gibi bir yapıya sahiptir. Buda tarımsal açıdan oldukça önemlidir. En önemli tarımsal ürünleri, meyve türleri içerisinde; ceviz, üzüm, kayısı, zeytin, elma, badem, kiraz gibi meyve türleri öne çıkmaktadır.

Bu araştırmada Gemlik zeytin çeşidinde ilkbaharda çiçeklenmeden 3 hafta önce püskürtülen farklı B konsantrasyonlarının (0–250–500–750 ppm) meyve tutumu üzerine olan etkisi 2 yıl süreyle araştırılmıştır. Araştırmada Gemlik zeytin çeşidinde somak oranı, çiçek oranı, meyve tutumu oranları ve ağaç bası verim ile yaprak B kapsamları belirlenmiştir. İlkbaharda Çiçeklenmeden 3 hafta önce püskürtülen 250 ppm ve 500 ppm B somak sayısını ve çiçek verimliliğini arttırmıştır. 250 ppm B ya da 500 ppm B püskürtülen zeytin ağaçlarında meyve tutumu tanık ağaçlarına göre % 50 oranında bir artış gerçekleşmiştir. Aynı şekilde yapılan B uygulamalarında, 250 ppm ve 500 ppm B uygulamalarıtanık ağaçlarına göre agaç bası verimlerinde yüksek oranlarda artış göstermiştir. Uygulama yapılan ağaçların yaprak B konsantrasyonları tanık ağaçlarınkinden daha yüksek bulunmuştur.

Yıl 2016, Cilt: 3 Sayı: 2, 13 - 19, 02.12.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhammet Ali Gündeşli

Yusuf Nikpeyma

Yayımlanma Tarihi 2 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster