Ülkemiz için önemli bir tarımsal ihracat ürünü olan taze incirde mevcut ihracat potansiyelimizi arttırmamız gerekmektedir. Bu amaçla, halen taze incir üretiminde ve ihracatında önemli bir yere sahip olan Bursa Siyahı çeşidi yanında, başka çeşitlerin üretimde ve pazarda yerini alması, pazara süreklilik ve çeşitlilik kazandırabilecektir. Bazı partenokarpik sofralık incir çeşitlerinde uygun hasat zamanını belirlemek, depolama süresince kalite değişimlerini ortaya koyabilmek amacıyla bu çalışma yürütülmüştür.
İncir Araştırma Enstitüsü Merkez İşletme’de bulunan; partenokarpik Beyaz Orak (I. Ürün) ve Siyah Orak çeşitleri (I. Ürün) materyal olarak kullanılmıştır. Koyu renkli olan Siyah Orak çeşidi için kabuğunun renklenme durumuna göre, 1/3’ü renklenmiş, 2/3’ü renklenmiş ve 3/3’ü renklenmiş; yeşil incir çeşidi olan Beyaz Orak ise, sert olgun ve olgun olmak üzere farklı olgunluk aşamalarında meyveler hasat edilmiştir. Hasat sırasında meyveler doğrudan doğruya depolanacakları ambalajlar (viyol) içerisine yerleştirilerek, 20 gün süresince 3±1°C soğuk depoda tutulmuşlardır. Depodan her 5 günde bir alınan örneklerin meyve kalite analizleri yapılmış ve kalite değişimleri belirlenmiştir. 2012, 2013, 2014 yılı çalışmalarında, denemede yer alan çeşitlerin, depolama süresince ağırlık kaybı, tekstür analiz cihazı ile sertlik, suda çözünebilir kuru madde, değerlerine ilişkin veriler alınmıştır. Gaz kromotografisi cihazı ile solunum hızı ölçümleri yapılmış ve çeşitlerin sert olgun ve olgun aşamadaki solunum hızı ve etilen salgı hızları belirlenmiştir. Depolama çalışmalarında Siyah Orak çeşidinin 2/3, 1/3 renkli aşamada hasat edilen meyvelerin diğer çeşitlere göre daha dayanıklı olduğu gözlenmiştir.
Anahtar kelimeler: Sofralık İncir, Hasat, Depolama.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 - Özel Sayı (Sempozyum) |