Turunçgiller ülkemiz için üretim ve ihracat bakımından
en önemli meyve gruplarından biridir. Turunçgiller içerisinde portakallar
üretim miktarı bakımından ilk sırada gelen türdür. Turunçgil meyvelerinin
kalite parametreleri ekolojiye göre farklılık gösterebilmektedir. Bu
araştırmada Antalya ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı kan portakalı
çeşitlerinin meyve kalite özellikleri ve verim parametreleri araştırılmıştır.
2015 ve 2016 yıllarında iki yıl alınan verilerin ortalamasına göre en yüksek ağaç
başına verim; Sanguigno
Semplice (216.25 kg/ağaç), Sanguigno Doppio Signorelli (206.25 kg/ağaç),
Vaccaro (203.75 kg/ağaç) ve Tarocco Liscio (202.50 kg/ağaç) kan portakalı
çeşitlerinde saptanmıştır. Çalışma sonucunda, en ince meyve kabuğu; Tarocco (3.19
mm) çeşidinde, en yüksek C vitamini miktarı; Sanginello (64.16 mg/100 ml), Tarocco
(63.76 mg/100 ml) ve Moro (63.20 mg/100 ml) çeşitlerinde belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 1 |