Kuraklık
birçok fizyolojik ve biyokimyasal olayı olumsuz etkileyerek verim ve kalitede
önemli kayıplara neden olur. Bitkiler bu olumsuz koşullara uyum sağlayabilmek
için bazı tolerans mekanizmaları geliştirmektedirler. Dünya üzerinde gittikçe
etkisini artıran kuraklık ile baş edebilmek için bitkilerdeki bu tolerans
mekanizmalarının incelenerek dayanıklı anaç ve çeşitlerin belirlenmesi
gerekmektedir. Bu çalışma 2015 ve 2016
yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada armut yetiştiriciliğinde kullanılan yabani
armut çöğürü, Ba 29, Farold 40, OHxF 333 ve Fox 11 anaçlarına farklı düzeylerde
su kısıtı uygulanmış ve bunun sonucunda bitkilerde ortaya çıkan zararlanma
derecesi, bitki boyu, yaprak alanı ve yaş kök ağırlığı gibi morfolojik
değişimler belirlenmiştir. Sera içerisinde 12 litrelik saksılara dikilen 1
yaşlı bitkilere % 100 (kontrol), % 50 ve % 25 olmak üzere 3 farklı su kısıtı
uygulanmıştır. Stres uygulamalarına Temmuz ayında başlanmış ve bitkilerde
stresten kaynaklanan kurumaların görüldüğü dönemde son verilmiştir. Çalışma
sonunda su kısıtı miktarının artmasıyla her iki yılda da zararlanma derecesinin
arttığı, bitki boyu, yaprak alanı ve yaş kök ağırlığı değerlerinin ise azaldığı
tespit edilmiştir. Denemenin yürütüldüğü yıllara ait sonuçlar dikkate
alındığında denemede yer alan anaçlar arasında kuraklık stresine en dayanıklı
anaçların Ba 29 ve OHxF 333 olduğu belirlenmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 1 |