Çalışma, 2013-2014 yıllarında Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Gedikhasanlı Araştırma İstasyonu’nda yürütülmüştür. Denemede, Albion, Benice, Carmino Real, Monterey, Portola ve San Andreas nötr gün çilek çeşitleri kullanılmış olup, bu çeşitlerin bitki başına verim (g/bitki), ortalama meyve ağırlığı (g), SÇKM (%), titre edilebilir asitlik (%), C vitamini (mg 100 g-1) ve renk (L, a, b) değerleri incelenmiştir.
Araştırmanın sonucunda her iki deneme yılında da en yüksek verimin Portola çeşidinden (sırasıyla 236.65 ve 495.97 g bitki-1) elde edildiği belirlenmiştir. 2013 yılında en yüksek SÇKM içeriği Albion, Portola ve Monterey (sırasıyla %8.77, 8.40 ve 8.20) çeşitlerinde, 2014 yılında ise San Andreas çeşidinde (%10.50) belirlenirmiştir. C vitamini içeriği 24.95 mg 100g-1 değeri ile en yüksek Albion çeşidinde tespit edilmiştir. Buna göre, Yozgat koşullarında sofralık olarak Portola ve Albion, sanayilik olarak San Andreas çilek çeşitlerinin öne çıkan çeşitler olduğu ortaya konmuştur.
The study was carried out at the Gedikhasanlı Research Station, Faculty of Agriculture, Bozok University in 2013-2014. In the experiment, the strawberry varieties of Albion, Benice, Carmino Real, Monterey, Portola and San Andreas were used and these varieties yield per plant (g / plant), average fruit weight (g), SSC (%), titratable acidity (% ), Vitamin C (mg 100 g-1) and color (L, a, b) values were examined.
As a result of the study, it was determined that the highest yield was obtained from the Portola variety (236.65 and 495.97 g plant-1, respectively) in both trial years. In 2013, the highest SCC content was determined for Albion, Portola and Monterey (8.77%, 8.40 and 8.20 respectively) and in 2014 for San Andreas (10.50%). Vitamin C content was found at the highest Albion variety at 24.95 mg 100 g-1.
As a result of the experiment, it was decided that Portola and Albion were exhibited the best performance in term of fresh consumption while San Andreas was recommended for industrial processing in Yozgat.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 2 |