Üzüm şeker
içeriği nedeniyle kalori değeri yüksek bir besin maddesidir. Üzümde glikoz ve
fruktoz bulunur. Ayrıca galaktoz, sorbitol rafinoz, staçiyoz, melibiyoz, maltoz
gibi şekerler de bulunabilir. Bu çalışma ile aynı yetiştirilme koşulları
altında 25 adet Çekirdeksiz üzüm tipinde bulunan şeker fraksiyonlarının
dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Hasat zamanında alınan üzüm
örneklerinde gaz kromotografisi ile yapılan analizlerde frukoz, galaktoz,
sorbitol, α-glikoz ve β-glikoz şeker fraksiyonları belirlenmiş, sakkaroz
belirlenememiştir. Ayrıca üzüm içerisinde bulunan toplam glikoz ile fruktoz
(p<0.01, r=-0.917) ve galaktoz (p<0.01, r= -0,555) arasında istatistiki
yönden önemli ve negatif bir ilişki belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 5 Sayı: 1 |