Sıcaklık (yüksek ve düşük) dünyanın farklı yerlerinde üzümlerin büyümesi
ve üretimi için en sınırlayıcı ekolojik faktörlerden biridir. Vitis vinifera L. çeşitlerinde, optimum
olgunlaşmayı sağlamak için belirli bir toplam ısı gereksinimi gerekir. Bu çalışma, 2017 ve 2018 yıllarında Mecitözü'nde
(Çorum) yetiştirilen Hasandede, Öküzgözü, Boğazkere ve Horoz Karası üzüm
çeşitlerinin fenolojik özellikleri ve etkili sıcaklık toplamlarını (gün-derece)
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2010 yılında tesis edilmiş üretici
bağında gerçekleştirilmiştir. Üzüm
çeşitlerinin farklı fenolojik safhalarına ait tarihler çeşitlere ve yıllara
göre değişmiştir. En erken olgunlaşan çeşit Hasandede, en geç olgunlaşan çeşit
ise Boğazkere çeşidi olmuştur. Tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre 87
(Hasandede) ile 116-117 (Boğazkere, Öküzgözü) arasında değişmiştir.
Uyanma-olgunlaşma döneminde etkili sıcaklık toplamı (EST) Hasandede'de 1553
gün-derece, Boğazkere'de 1643gün-derece olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak,
Öküzgözü, Boğazkere ve Horoz Karası çeşitlerinin Mecitözü
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 2 |