In cherry exports by plane to Far Eastern countries, pallets are dressed in thermal coverings. The study aimed to determine the effectiveness of different thermal cover applications in the airplane transport and marketing process and their impact on fruit quality. The ‘0900 Ziraat’ cherry berries were processed in accordance with Anadolu Etap Penkon Gıda ve Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'s shipping process to Hong Kong, and the process of transport and marketing was simulated. Thermal covers were applied to the cherry boxes in three different treatments: a) Temp-Ex®, b) Temp-Ex®+Battery and c) Bizofol® (Commercial) in the cold room, and uncovered cherry boxes were accepted as controls. At the airport, the temperature increased to 28.9°C at the control, while the temperature of Commercial, Temp-Ex®, and Temp-Ex®+Battery administered groups increased to 23.7°C, 12.3°C, and 12.1°C, respectively. The appearance, texture, and overall acceptance of cherry fruits in Temp-Ex® and Temp-Ex®+Battery applications were higher, stem removal force and firmness were higher, and the weight loss was lower than the control. The effect of thermal coating applications on the color, TSS, titratable acidy content and pH value of cherry fruits was similar to the control. Especially since Temp-Ex® and Temp-Ex®+Battery applications are effective in preserving the quality by limiting the temperature changes in cherry fruits during the transportation and marketing process, it is recommended to use thermal covers in cherry export to Far East countries by plane.
Prunus avium thermal cover quality temperature MAP transportation
Uzak Doğu ülkelerine uçakla yapılan kiraz ihracatında paletlere termal örtüler giydirilmektedir. Çalışmada, farklı termal örtü uygulamalarının uçakla taşıma ve pazarlama sürecindeki etkinlikleri ve meyve kalitesine olan etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. ‘0900 Ziraat’ kiraz meyveleri Anadolu Etap Penkon Gıda ve Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasının Hong Kong’a gönderme prosesine uygun olarak işlenerek paketlenmiş, taşıma ve pazarlama süreci simüle edilmiştir. Kiraz kutularına soğuk odada termal örtüler; a) Temp-Ex®, b) Temp-Ex®+Akü ve c) Bizofol® (ticari) olmak üzere üç farklı şekilde uygulanmış, örtüsüz kiraz kutuları kontrol olarak kabul edilmiştir. Havaalanında kontrolde sıcaklık 28,9°C’ye kadar çıkarken, Ticari, Temp-Ex® ve Temp-Ex®+Akü uygulananlarda ise sırasıyla 23,7°C, 12,3°C ve 12,1°C’ye çıkmıştır. Temp-Ex® ve Temp-Ex®+Akü uygulamalarındaki kiraz meyvelerinin görünüş, tekstür ve genel beğeni puanları, saptan kopma kuvveti ve sertliği kontrole göre daha yüksek, ağırlık kaybı daha düşük bulunmuştur. Termal örtü uygulamalarının kiraz meyvelerinin rengine, suda çözünür kuru madde, titre edilebilir asit miktarına ve pH değerine etkisi kontrole benzerlik göstermiştir. Özellikle Temp-Ex® ve Temp-Ex®+Akü uygulamaları, taşıma ve pazarlama sürecinde kiraz meyvelerindeki sıcaklık değişimlerini sınırlandırarak kalitenin korunmasında etkili olduğundan uçak ile Uzak Doğu ülkelerine kiraz ihracatında termal örtülerin kullanılması önerilmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 10 Sayı: Özel Sayı |