Adaçayı (Salvia spp.) türleri, farmakolojik etkileri güçlü terpenler ve fenolikler başta olmak üzere pek çok sekonder metabolit içermelerinden dolayı tıbbi ve aromatik değerleri oldukça yüksektir. Bu çalışmada Kahramanmaraş ili florasında doğal olarak yayılış gösteren endemik Salvia pilifera Montbret & Aucher ex Benth., Salvia tomentosa Mill., ve Salvia palaestina Benth., türlerinin herba kısımlarının uçucu ve sabit yağ bileşenleri belirlenmiştir. Çalışma Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne ait olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler laboratuvarında yürütülmüştür. Uçucu yağ bileşenleri ve yüzde oranları GC/MS cihazında belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre üç farklı Salvia türünde 46 farklı uçucu yağ bileşeni belirlenmiştir. Endemik olan S. pilifera türü 46 bileşenden 32’sini bulundurması ile en fazla bileşene sahip türdür. Bu türlere ait uçucu yağda başlıca bileşenler türlere göre değişiklik göstermiştir. S. pilifera’da başlıca bileşen %20.43 ile α-thujone iken, S. tomentosa’da %19.32 ile α-humulen ve %18.14 ile 13-epi-manool, S. palaestina’da ise %23.23 linalil asetat ve %22.57 ile β-caryophyllene başlıca bileşenler olarak belirlenmiştir. İncelenen türlere ait sabit yağda 20 farklı bileşen belirlenmiş olup, S. tomentosa en yüksek bileşen sayısına sahip tür olmuştur. Başlıca sabit yağ asit bileşenleri türlere göre değişiklik göstermiştir. S. pilifera’da %36.37 ile gama-linolenik asit, S. tomentosa’da %18.83 ile cis-11,14- ekosadienoik asit ve S. palaestina’da % 38.10 ile heneikosanoik asidin başlıca sabit yağ asidi bileşenleri olduğu tespit edilmiştir. S. pilifera ve S. tomentosa’da doymamış yağ oranı doymuş yağ oranından yüksek iken, S. palaestina’da doymuş yağ oranı doymamış yağ oranından çok daha yüksek bir orana sahip olduğu görülmüştür. S. pilifera α-thujone bakımından diğer türlerden daha yüksek bir orana sahiptir.
Salvia palaestina Salvia pilifera Salvia tomentosa Sabit yağ Uçucu yağ
Sage (Salvia spp.) species have very high medicinal and aromatic values because they contain many secondary metabolites, especially terpenes with strong pharmacological effects and phenolics. In this study, essential and fixed oil components of the herbage of the endemic Salvia pilifera Montbret & Aucher ex Benth., Salvia tomentosa Mill., and Salvia palaestina Benth., naturally distributed in the flora of Kahramanmaraş province were determined. The study was carried out in the Medical and Aromatic Plants laboratory of Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. Essential oil components and percentages were determined in the GC/MS device. According to the results of the research, 46 different essential oil components were determined in three different Salvia species. The endemic S. pilifera species has the highest number of components with 32 out of 46 components. The main components of the essential oil of these species varied according to the species. In S. pilifera the main component is α-thujone with 20.43%, in S. tomentosa with 19.32% α-humulene and 18.14% with 13-epi-manool, in S. palaestina with 23.23% linalyle acetate and 22.57%. β-caryophyllene was determined as the main components. 20 different components were determined in the fixed oil of the examined species, with S. tomentosa having the highest number of components. The main fixed fatty acid component varied according to the species. The main fixed fatty acid components were found to be gamma-linolenic acid (36.37%) in S. pilifera, cis-11,14-eicosadienoic acid (18.83%) in S. tomentosa, and 38.10% heneicosanoic acid in S. palaestina. S. pilifera and S. tomentosa have a higher ratio of unsaturated fat than saturated fat, while S. palaestina has a much higher ratio of saturated fat than unsaturated fat. S. pilifera has α-higher rate of α-thujone than other species.
Essential oil fixed oil Salvia palaestina Salvia pilifera Salvia tomentosa
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 16 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |