Bu çalışma, muz yetiştiriciliğinde yeni bir üretim alanı olma özelliğine sahip Hatay’ın Arsuz ilçesinde 2017 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, bu ilçedeki muz yetiştiriciliğinin mevcut durumu ve yapısal sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, muz üreticilerinden anket yolu ile elde edilen veriler kullanılmıştır. Anketler yapılırken yüz yüze görüşme yöntemi ile toplam 112 sorudan oluşan bir anket formu kullanılmıştır. İncelenen işletmelerin % 47’sinin 2.25-10.50 da, % 20’sinin 11-19 da, % 33’ünün 20-30 da sera alanına sahip oldukları belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde üreticilerin % 100’ünün bahçe tesisinde kullanılan fidanları özel kuruluştan satın aldığı belirlenmiştir. Üreticilerin % 87’sinin toprak analizi yaptırdığı ve tümünün gübrelemeyi fertigasyon yöntemiyle yaptığı belirlenmiştir. Üreticilerin % 60’ının 2.0x2.5 m dikim mesafesini tercih ettiği saptanmıştır. Seralarda yetiştirilen çeşitlerin % 87 Grant Nain, % 13 Azman olduğu tespit edilmiştir. Ortalama verim 5400 kg/da ve 30 kg/bitki olarak belirlenmiştir. Muz fiyatındaki dalgalanmalar, girdi maliyetlerinin yüksek olması, tarımsal kredilerin yetersizliği ve kooperatif eksikliği başlıca sorunlar olarak görülmektedir. Ancak, araştırmadan elde edilen bulgular, muz yetiştiriciliğinin Hatay’ın Arsuz ilçesinde büyük bir büyüme potansiyeli taşıdığını göstermektedir.
Muz Yetiştiriciliği İşletme Yapısı Üretim Teknikleri Teknikleri Pazarlama
-
-
Araştırmanın anket uygulamalarının yapılmasında yardımcı olan Zir.Müh.Tahir DOĞAN’a katkılarından dolayı teşekkür ederim.
Bu çalışma, muz
yetiştiriciliğinde yeni bir üretim alanı olma özelliğine sahip Hatay’ın Arsuz
ilçesinde yürütülmüştür. Çalışmada, bu ilçedeki muz yetiştiriciliğinin
mevcut durumu ve yapısal sorunlarının belirlenmesi ve bu sorunların çözümüne
yönelik önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, muz üreticilerinden
anket yolu ile elde edilen veriler kullanılmıştır. Anketler yapılırken yüz yüze
görüşme yöntemi ile toplam 112 sorudan oluşan bir
anket formu kullanılmıştır. İncelenen
işletmelerin % 47’sinin 2.25-10.50 da, % 20’sinin 11-19 da, % 33’ünün 20-30 da sera alanına sahip oldukları belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde üreticilerin %
100’ünün bahçe tesisinde kullanılan fidanları özel kuruluştan satın aldığı
belirlenmiştir. Üreticilerin % 87’sinin toprak analizi yaptırdığı ve tümünün
gübrelemeyi fertigasyon yöntemiyle yaptığı belirlenmiştir. Üreticilerin %
60’ının 2.0x2.5 m dikim mesafesini tercih ettiği saptanmıştır. Seralarda yetiştirilen çeşitlerin % 87 Grant Nain, % 13 Azman olduğu
tespit edilmiştir. Ortalama verim 5400 kg/da ve 30 kg/bitki olarak
belirlenmiştir. Muz fiyatındaki dalgalanmalar, girdi maliyetlerinin yüksek
olması, tarımsal kredilerin yetersizliği ve kooperatif eksikliği başlıca
sorunlar olarak görülmektedir. Ancak, araştırmadan elde edilen bulgular muz
yetiştiriciliğinin bölgemizde büyük bir büyüme potansiyeli taşıdığını
göstermektedir.
Muz Yetiştiriciliği İşletme Yapısı Üretim Teknikleri Pazarlama
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 29 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 2 |