Abiyotik stres faktörlerinden biri olan tuzluluk, bitkilerde birçok fizyolojik hasarlara yol açmaktadır. Tuz stresi bitki büyüme ve gelişmesinde önemli bir rol oynar. Bitki gelişimini sınırlayıcı etkiye sahip olan tuz stresinin olumsuz etkisini azaltmanın yollarından biri de bitkilerin tolerans düzeyinin belirlenmesidir. Bu çalışma, dünyada birçok kullanım alanına sahip önemli endüstri bitkilerinden biri olan keten bitkisinin tuz stresi altında çimlenme ve fide gelişimi üzerine olan etkisini incelemek amacıyla kontrollü şartlar altında yürütülmüştür. Çalışmada 3 adet keten çeşidi (Somme, Midin ve Norman) ve 4 adet tuz konsatrasyonu (kontrol, 50 mM, 100 mM ve 200 mM) kullanılmıştır. Araştırmada tuz stresine maruz bırakılan tohumların çimlenme oranı, radikula uzunluğu, plumula uzunluğu, fide boyu ve fide yaş ağırlığı parametreleri incelenmiştir. Araştırmada incelenen tüm özelliklerde hem çeşitler hem de tuz dozları arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda incelenen tüm özelliklerde en yüksek değerler kontrol (saf su) grubundan elde edilirken, tuzluluk şiddeti arttıkça bütün değerlerde düşüşler meydana gelmiştir. Ayrıca, 200 mM tuzluluk dozunun keten çimlenmesini önemli ölçüde etkilediği çalışmanın sonuçları arasında yer almaktadır. İncelenen özellikler açısından 'Somme' keten çeşidi tuz dozlarına en toleranslı çeşit olmuştur.
Salinity, one of the abiotic stress factors, causes various physiological damages in plants. Salt stress significantly affects plant growth and development. One of the ways to reduce the negative effect of salt stress, which has a limiting effect on plant growth, is to determine the tolerance level of plants. This study was carried out under controlled conditions in order to examine the effect of salt stress on the germination of flax plant, which is one of the important industrial plants with various usage areas around the world. In this study, 3 flax varieties (Somme, Midin and Norman) and 4 salt concentrations (control, 50 mM, 100 mM and 200 mM) were used. In this experiment, germination rate, radicle length, plumula length, seedling length and seedling fresh weight characteristics of seeds under salt stress were examined. Statistically significant differences were detected between all the properties examined in the study, both among the cultivars and the salt doses. The study revealed that the control (pure water) group obtained the highest values in all the examined properties, but these values significantly decreased as the salinity severity increased. It was determined that the 200 mM salt dose significantly affected the germination of flax. ‘Somme’ flax variety was the most tolerant variety against salt doses in terms of the properties examined.
This research study complies with research and publishing ethics. The scientific and legal responsibility for manuscripts published in JAEFS belongs to the author(s).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Endüstri Bitkileri, Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2024 |
Gönderilme Tarihi | 23 Ocak 2024 |
Kabul Tarihi | 16 Nisan 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 14 Sayı: 1 |