Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

COVID-19 Pandemisinin Oluşturduğu Çevresel Belirsizliğe Karşı Uyum Stratejileri: Toplantı ve Kongre Otellerine Yönelik Bir Uygulama

Yıl 2024, Cilt: 13 Sayı: 1, 356 - 367, 09.01.2024
https://doi.org/10.33206/mjss.1329971

Öz

Bu araştırmanın amacı, toplantı ve kongre temalı otel işletmelerinin çevresel belirsizlik unsuru olarak COVID-19 sürecinde uyguladıkları çevreye uyum stratejilerinin koşul bağımlılık kuramı kapsamında incelenmesidir. Bu doğrultuda araştırmada, Ankara Çankaya bölgesinde faaliyet göstermekte olan toplantı ve kongre temalı 5 yıldızlı otel işletmelerinin departman yetkilileri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. 15 Haziran-30 Haziran 2023 tarihleri arasında yarı yapılandırılmış görüşme formu üzerinden gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Toplantı ve kongre temalı otel işletmelerinin COVID-19 sürecindeki çevreye uyum stratejilerinin koşul bağımlılık kuramı kapsamında değerlendirilmesi noktasında ise MAXQDA 2020 nitel veri analiz programı aracılığıyla içerik analizi uygulanmıştır. Araştırmada, kongre ve toplantı temalı otel işletmelerinin çevreye uyum sağlamak amacıyla örgüt stratejisi üzerinde yoğunlaştığı ve örgütsel küçülmeye gidilmek zorunda kalındığı tespit edilmiştir.

Etik Beyan

“COVID-19 Pandemisinin Oluşturduğu Çevresel Belirsizliğe Karşı Uyum Stratejileri: Toplantı ve Kongre Otellerine Yönelik Bir Uygulama” başlıklı çalışmanın yazım sürecinde bilimsel kurallara, etik ve alıntı kurallarına uyulmuş; toplanan veriler üzerinde herhangi bir tahrifat yapılmamış ve bu çalışma herhangi başka bir akademik yayın ortamına değerlendirme için gönderilmemiştir. Gerekli olan etik kurul izinleri Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimleri Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulu 19.07.2023 tarih ve 2023/226 sayılı kararı ile alınmıştır.

Kaynakça

  • Akpınar, A. ve Selçuk, Ç. (2021). Koşul bağımlılık kuramı bağlamında COVID-19 krizi: Otel yönetimleri örneği. University of South Florida M3 Publishing, 16, 408-425. http://hdl.handle.net/20.500.11787/7547
  • Aktan, C. C. (2008). Stratejik yönetim ve stratejik planlama. İşveren Dergisi, (Temmuz-Ağustos), 4-21.
  • Aktaş, M. ve Şener, İ. (2012). Koşul Bağımlılık Kuramı. İçinde H. Cenk Sözen, H. Nejat Basım (Der.), Örgüt Kuramları (ss. 91-116). İstanbul: Beta Basım ve Yayıncılık.
  • Appiah, B. K., Donghui, Z., Majumber, S. C. ve Monaheng, M. P. (2019). Effects of environmental strategy, uncertainty and top management commitment on the environmental performance: Role of environmental management accounting and environmental management control system. International Journal of Energy Economics and Policy, 10(1), 360-370. https://www.econjournals.com/index.php/ijeep/article/view/8697
  • Bakar, N. A. ve Rosbi, S. (2020). Effect of coronavirus disease (COVID-19) to tourism industry. International Journal of Advanced Engineering Research and Science, 7(4), 189-193. https://dx.doi.org/10.22161/ijaers.74.23
  • Blustein, D. L., Duffy, R., Joaquim, A. F., Cohen-Scali, V., Cinamon, R. G. ve Allan, B. A. (2020). Unemployment in the of COVID-19: A research agenda. Journal of Vocational Behavior, 119, 8-11. https://doi.org/10.1016/j.jvb.2020.103436
  • Bozağaç, F. ve Aktaş, M. (2018). Örgüt kuramları ve değişim. Toros Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (9), 37- 68.
  • Çelik, T. S. (2020). An overview of four fundamental theories of organizations, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(3), 730-746. https://doi.org/10.32709/akusosbil.548390
  • Çubukçu, M. (2018). Organizasyon yapısını belirleyen faktörler ve yapının önemi. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 175-190. https://doi.org/10.30803/adusobed.343212
  • Darvishmotevali, M., Altınay, L. ve Köseoğlu, M. A. (2020). The link between environmental uncertainty, organizational agility, and organizational creativity in the hotel industry. International Journal of Hospitality Management, 87, 1-9. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2020.102499
  • Dickerson, A. M. (2009). Over-indebtedness, the subprime mortgage crisis, and the effect on U.S. cities. Fordham Urban Law Journal, 36(3), 395-425. https://ir.lawnet.fordham.edu/ulj/vol36/iss3/2
  • Doğru, E. ve Koçak, E. (2021). COVID-19 salgınının turistik hizmet sağlayan konaklama işletmelerine etkisi (Fethiye örneği). Doğu Coğrafya Dergisi, 26(45), 107-124. https://doi.org/10.17295/ataunidcd.848544
  • Duncan, R. B. (1972). Characteristics of organizational environments and perceived environmental uncertainty. Administrative Science Quarterly, 17(3), 313-327. https://doi.org/10.2307/2392145
  • Ertaç, M., Cankan, E. (2021). Creating a sustainable tourism model in North Cyprus during the uncertainty of the COVID-19 pandemic. Worldwide Hospitality and Tourism Themes, 13(4), 488-497. http://dx.doi.org/10.1108/WHATT-02-2021-0033
  • Fayganoğlu, P. (2019). Yenilik stratejilerinin örgütsel yapı unsurlarına yansıması bağlamında çevresel belirsizliğin rolü. International Social Sciences Studies Journal, 5(30), 483-496. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.1239
  • Genç, S. (2011). Yetenek temelli stratejik yönetim anlayışının ABD silahlı kuvvetlerinin teşkilat yapısına etkisi. Güvenlik Stratejileri, (21), 185-224.
  • Goodrich, J. N. (2002a). September 11, 2001 attack on America: Impact on tourism security. Journal of Travel & Tourism Marketing, 11(4), 1-12. https://doi.org/10.1300/J073v11n04_01
  • Goodrich, J. N. (2002b). September 11, 2001 attack on America: A recordof the immediate impacts andreactions in the USA travel andtourism industry. Tourism Management, 23(6), 573-580. https://doi.org/10.1016/S0261-5177(02)00029-8
  • Gössling, S., Scott, D. ve Hall, C. M. (2021). Pandemics, tourism and global change: A rapid assessment of COVID-19. Journal of Sustainable Tourism, 29(1), 1-20. https://doi.org/10.1080/09669582.2020.1758708
  • Harrington, R. (2001). Environmental uncertainty within the hospitality industry: Explorıng the measure of dynamism and complexity between restaurant segments. Journal of Hospitality & Tourism Research, 25(4), 386-398. https://doi.org/10.1177/109634800102500403
  • Ho, C. Y., Tsai, B. H., Chen, C. S. ve Lu, M. T. (2021). Exploring green marketing orientations toward sustainability the hospitality industry in the COVID-19 pandemic. Sustainability, 13, 1-18. http://dx.doi.org/10.3390/su13084348
  • Hon, A. H. Y. ve Lui, S. S. (2014). Employee creativity and innovation in organizations review, integration, and future directions for hospitality research. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 28(5), 862-885. https://doi.org/10.1108/IJCHM-09-2014-0454
  • Inkinen, S., Williams, V. ve Hoque, W. M. (2021). Effect of contingency planning on survival of the hotels in California, USA amid COVID 19 pandemic. Journal of Hospitality and Tourism Management, 4(2), 11-19. https://stratfordjournals.org/journals/index.php/Journal-of-Hospitality/article/view/848
  • İraz, R. (2000). Örgütsel değişim ve çevresel belirsizliği yönetmede kullanılan stratejiler. Selçuk Üniversitesi MYO Sosyal Bilimler Dergisi, (4), 155-163.
  • Karadeniz, E., Beyaz, F. S., Ünlübulduk, S. N. ve Kayhan, E. (2020). COVID-19 salgınının turizm sektörüne etkilerinin ve uygulanan stratejilerin değerlendirilmesi: Otel yöneticileri üzerinde bir araştırma. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), 3116-3136. http://doi.org/10.26677/TR1010.2020.554
  • Kramer, A. ve Kramer, K. Z. (2020). The potential impact of the COVID-19 pandemic on occupational status, work from home, and occupational mobility. Journal of Vocational Behavior, (119), 1-4. https://doi.org/10.1016/j.jvb.2020.103442
  • Kumar, V. (2020). Indian Tourism industry and COVID-19: Present scenario. Journal of Tourism & Hospitality Education, 10, 179-185. https://doi.org/10.3126/jthe.v10i0.28768
  • Lawrance, P. R. ve Lorsch, J. W. (1967). Differentiation and integration in complex organizations. Administrative Science Quarterly, 12(1), 1-47. https://doi.org/10.2307/2391211
  • Linden, E. (2021). Pandemics and environmental shocks: What aviation managers should learn from COVID-19 for long-term planning. Journal of Air Transport Management, 90, 1-12. https://doi.org/10.1016/j.jairtraman.2020.101944
  • Lorcu, F. (2020). Örneklerle Veri Analizi SPSS Uygulamalı. (İkinci Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Milliken, F. J. (1987). Three Types of perceived un¬certainty about the environment: State, effect, and response uncertainty. Academy of Manage¬ment Review, (12), 133-143. https://doi.org/10.5465/amr.1987.4306502
  • Mutlu, Ç. ve Akbaş, Z. (2021). 11 Eylül saldırıları ve 2008 ekonomik krizi örnekleri üzerinden terör ve ekonomik kriz olgularının yumuşak güç unsuru olarak turizme etkileri. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2), 1487-1508. https://doi.org/10.26677/TR1010.2021.777
  • Napierala, T., Leśniewska-Napierała, K. ve Burski, R. (2020). Impact of geographic distribution of COVID-19 cases on hotels’ performances: Case of Polish cities. Sustainability, 12(11), 4697. https://doi.org/10.3390/su12114697
  • Nazneen, S., Hong, X. ve Din, N. U. (2020). COVID-19 Crises and Tourist Travel Risk Perceptions. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3592321 (Erişim Tarihi: 5.11.2021). https://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3592321
  • Page, S., Song, H. ve Wu, D. C. (2012). Assessing the impacts of the global economic crisis and swine flu on inbound tourism demand in the United Kingdom. Journal of Travel Research, 51(2), 142-153. https://doi.org/10.1177/0047287511400754
  • Pine, R. ve McKercher, B. (2004). The impact of SARS on Hong Kong’s tourism industry. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 16(2), 139-143. https://doi.org/10.1108/09596110410520034
  • Pizam, A. (2002). Tourism and terrorism. International Journal of Hospitality Management, 21(1), 1-3. https://doi.org/10.1016/S0278-4319(01)00037-8
  • Robin, C. F., Pedroche, M. S. C., Astorga, P. S. ve Almeida, M. M. A. (2019). Green practices in hospitality: A contingency approach. Sustainability, 11, 1-24. https://doi.org/10.3390/su11133737
  • Rubeena, S. ve Naz, R. (2020). Impact of COVID-19 on employee engagement in 2020. Journal of Management Research and Analysis, 7(4), 137-141. https://doi.org/10.18231/j.jmra.2020.033
  • Sağlık Bakanlığı. (2021). COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi. https://covid19.saglik.gov.tr/Eklenti/41940/0/covid19-toplumdasalginyonetimirehberi-19112021pdf.pdf (Erişim Tarihi: 07.12.2021).
  • Sargut, A. S. ve Özen, Ş. (2007). Örgüt Kuramları. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Sayılar, Y. (2016). The past, present and future of structural contingency theory. İş, Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 18(4), 1-48.
  • Skare, M., Soriano, D. R. ve Porada-Rochon, M. (2021). Impact of COVID-19 on the travel and tourism industry. Technological Forecasting & Social Change, 163, 1-14. https://doi.org/10.1016/j.techfore.2020.120469
  • Seymen, O. A. (2014). Koşul bağımlılık kuramı kapsamında örgüt büyüklüğü-örgüt yapısı ilişkisinin yazınsal açıdan eleştirel bir değerlendirmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 15(2), 135-165. https://doi.org/10.24889/ifede.268173
  • Şeşen, H. ve Basım, H, N. (2008). Örgüt-çevre ilişkisinde uyum-seçim sorunsalına bütünleştirici bir yaklaşım: Birlikte evrim. Savunma Bilimleri Dergisi, 7(1), 170-186.
  • Türnüklü, A. (2000). Eğitimbilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel bir araştırma tekniği: Görüşme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 24(24), 543-559.
  • Uzkurt, C. (2002). Çevresel belirsizliklere karşı rekabet avantajı yakalamada stratejik esnekliğin rolü ve firma performansına etkileri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(1), 1-20.
  • Üsdiken, B. (1980). Örgütlerin çevre özelliklerinin ölçülmesi üzerine. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 157-177.
  • Yıldırım, A. (1999). Nitel araştırma yöntemlerinin temel özellikleri ve eğitim araştırmalarındaki yeri ve önemi. Eğitim ve Bilim Dergisi, 23(112), 7-17.
  • Yıldırım, A. (2018). Örgütsel değişimin yönetilmesi bağlamında "çevre-uyum ilişkisi." yeni kurumsal kuram ile kaynak bağımlılığı kuramları arasında karşılaştırmalı bir değerlendirme. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, (44), 89-102.
  • Yılmaz, S. E. ve Çetinel, E. (2015). Örgütsel ölüm: Adaptasyon teorileri bağlamında bir değerlendirme. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 211-230.
  • Zajac, E. J., Kraatz, M. S. ve Bresser, R. K. F. (2000). Modeling the dynamics of strategic fit: A normative approach to strategic change. Strategic Management Journal, 21(4), 429-453. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0266(200004)21:4%3C429::AID-SMJ81%3E3.0.CO;2-#
  • Zeng, B., Carter, R. W. ve Lacy, T. D. (2005). Short-term perturbations and tourism effects: The case of SARS in China. Current Issues in Tourism, 8(4), 306-322. https://doi.org/10.1080/13683500508668220

Adaptation Strategies Against Environmental Uncertainty Generated by the COVID-19 Pandemic: An Application for Meeting and Congress Hotels

Yıl 2024, Cilt: 13 Sayı: 1, 356 - 367, 09.01.2024
https://doi.org/10.33206/mjss.1329971

Öz

This research aims to examine the environmental adaptation strategies implemented by the meeting and congress-themed hotel businesses as an element of environmental uncertainty during the COVID-19 process, within the scope of condition dependency theory. In this direction, face-to-face interviews were conducted with the department officials of 5-star hotel businesses operating in the Ankara Çankaya region with the theme of meetings and congresses. The data obtained as a result of the interviews conducted over the semi-structured interview form between June 15 and June 30, 2023 were subjected to descriptive analysis. Content analysis was applied through the MAXQDA 2020 qualitative data analysis program at the point of evaluating the environmental adaptation strategies of meeting and congress-themed hotel businesses within the scope of condition dependency theory. In the research, it has been determined that congress and meeting-themed hotel businesses focus on organizational strategy to adapt to the environment, and organizational downsizing has to be made.

Kaynakça

  • Akpınar, A. ve Selçuk, Ç. (2021). Koşul bağımlılık kuramı bağlamında COVID-19 krizi: Otel yönetimleri örneği. University of South Florida M3 Publishing, 16, 408-425. http://hdl.handle.net/20.500.11787/7547
  • Aktan, C. C. (2008). Stratejik yönetim ve stratejik planlama. İşveren Dergisi, (Temmuz-Ağustos), 4-21.
  • Aktaş, M. ve Şener, İ. (2012). Koşul Bağımlılık Kuramı. İçinde H. Cenk Sözen, H. Nejat Basım (Der.), Örgüt Kuramları (ss. 91-116). İstanbul: Beta Basım ve Yayıncılık.
  • Appiah, B. K., Donghui, Z., Majumber, S. C. ve Monaheng, M. P. (2019). Effects of environmental strategy, uncertainty and top management commitment on the environmental performance: Role of environmental management accounting and environmental management control system. International Journal of Energy Economics and Policy, 10(1), 360-370. https://www.econjournals.com/index.php/ijeep/article/view/8697
  • Bakar, N. A. ve Rosbi, S. (2020). Effect of coronavirus disease (COVID-19) to tourism industry. International Journal of Advanced Engineering Research and Science, 7(4), 189-193. https://dx.doi.org/10.22161/ijaers.74.23
  • Blustein, D. L., Duffy, R., Joaquim, A. F., Cohen-Scali, V., Cinamon, R. G. ve Allan, B. A. (2020). Unemployment in the of COVID-19: A research agenda. Journal of Vocational Behavior, 119, 8-11. https://doi.org/10.1016/j.jvb.2020.103436
  • Bozağaç, F. ve Aktaş, M. (2018). Örgüt kuramları ve değişim. Toros Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (9), 37- 68.
  • Çelik, T. S. (2020). An overview of four fundamental theories of organizations, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(3), 730-746. https://doi.org/10.32709/akusosbil.548390
  • Çubukçu, M. (2018). Organizasyon yapısını belirleyen faktörler ve yapının önemi. Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(2), 175-190. https://doi.org/10.30803/adusobed.343212
  • Darvishmotevali, M., Altınay, L. ve Köseoğlu, M. A. (2020). The link between environmental uncertainty, organizational agility, and organizational creativity in the hotel industry. International Journal of Hospitality Management, 87, 1-9. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2020.102499
  • Dickerson, A. M. (2009). Over-indebtedness, the subprime mortgage crisis, and the effect on U.S. cities. Fordham Urban Law Journal, 36(3), 395-425. https://ir.lawnet.fordham.edu/ulj/vol36/iss3/2
  • Doğru, E. ve Koçak, E. (2021). COVID-19 salgınının turistik hizmet sağlayan konaklama işletmelerine etkisi (Fethiye örneği). Doğu Coğrafya Dergisi, 26(45), 107-124. https://doi.org/10.17295/ataunidcd.848544
  • Duncan, R. B. (1972). Characteristics of organizational environments and perceived environmental uncertainty. Administrative Science Quarterly, 17(3), 313-327. https://doi.org/10.2307/2392145
  • Ertaç, M., Cankan, E. (2021). Creating a sustainable tourism model in North Cyprus during the uncertainty of the COVID-19 pandemic. Worldwide Hospitality and Tourism Themes, 13(4), 488-497. http://dx.doi.org/10.1108/WHATT-02-2021-0033
  • Fayganoğlu, P. (2019). Yenilik stratejilerinin örgütsel yapı unsurlarına yansıması bağlamında çevresel belirsizliğin rolü. International Social Sciences Studies Journal, 5(30), 483-496. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.1239
  • Genç, S. (2011). Yetenek temelli stratejik yönetim anlayışının ABD silahlı kuvvetlerinin teşkilat yapısına etkisi. Güvenlik Stratejileri, (21), 185-224.
  • Goodrich, J. N. (2002a). September 11, 2001 attack on America: Impact on tourism security. Journal of Travel & Tourism Marketing, 11(4), 1-12. https://doi.org/10.1300/J073v11n04_01
  • Goodrich, J. N. (2002b). September 11, 2001 attack on America: A recordof the immediate impacts andreactions in the USA travel andtourism industry. Tourism Management, 23(6), 573-580. https://doi.org/10.1016/S0261-5177(02)00029-8
  • Gössling, S., Scott, D. ve Hall, C. M. (2021). Pandemics, tourism and global change: A rapid assessment of COVID-19. Journal of Sustainable Tourism, 29(1), 1-20. https://doi.org/10.1080/09669582.2020.1758708
  • Harrington, R. (2001). Environmental uncertainty within the hospitality industry: Explorıng the measure of dynamism and complexity between restaurant segments. Journal of Hospitality & Tourism Research, 25(4), 386-398. https://doi.org/10.1177/109634800102500403
  • Ho, C. Y., Tsai, B. H., Chen, C. S. ve Lu, M. T. (2021). Exploring green marketing orientations toward sustainability the hospitality industry in the COVID-19 pandemic. Sustainability, 13, 1-18. http://dx.doi.org/10.3390/su13084348
  • Hon, A. H. Y. ve Lui, S. S. (2014). Employee creativity and innovation in organizations review, integration, and future directions for hospitality research. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 28(5), 862-885. https://doi.org/10.1108/IJCHM-09-2014-0454
  • Inkinen, S., Williams, V. ve Hoque, W. M. (2021). Effect of contingency planning on survival of the hotels in California, USA amid COVID 19 pandemic. Journal of Hospitality and Tourism Management, 4(2), 11-19. https://stratfordjournals.org/journals/index.php/Journal-of-Hospitality/article/view/848
  • İraz, R. (2000). Örgütsel değişim ve çevresel belirsizliği yönetmede kullanılan stratejiler. Selçuk Üniversitesi MYO Sosyal Bilimler Dergisi, (4), 155-163.
  • Karadeniz, E., Beyaz, F. S., Ünlübulduk, S. N. ve Kayhan, E. (2020). COVID-19 salgınının turizm sektörüne etkilerinin ve uygulanan stratejilerin değerlendirilmesi: Otel yöneticileri üzerinde bir araştırma. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(4), 3116-3136. http://doi.org/10.26677/TR1010.2020.554
  • Kramer, A. ve Kramer, K. Z. (2020). The potential impact of the COVID-19 pandemic on occupational status, work from home, and occupational mobility. Journal of Vocational Behavior, (119), 1-4. https://doi.org/10.1016/j.jvb.2020.103442
  • Kumar, V. (2020). Indian Tourism industry and COVID-19: Present scenario. Journal of Tourism & Hospitality Education, 10, 179-185. https://doi.org/10.3126/jthe.v10i0.28768
  • Lawrance, P. R. ve Lorsch, J. W. (1967). Differentiation and integration in complex organizations. Administrative Science Quarterly, 12(1), 1-47. https://doi.org/10.2307/2391211
  • Linden, E. (2021). Pandemics and environmental shocks: What aviation managers should learn from COVID-19 for long-term planning. Journal of Air Transport Management, 90, 1-12. https://doi.org/10.1016/j.jairtraman.2020.101944
  • Lorcu, F. (2020). Örneklerle Veri Analizi SPSS Uygulamalı. (İkinci Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Milliken, F. J. (1987). Three Types of perceived un¬certainty about the environment: State, effect, and response uncertainty. Academy of Manage¬ment Review, (12), 133-143. https://doi.org/10.5465/amr.1987.4306502
  • Mutlu, Ç. ve Akbaş, Z. (2021). 11 Eylül saldırıları ve 2008 ekonomik krizi örnekleri üzerinden terör ve ekonomik kriz olgularının yumuşak güç unsuru olarak turizme etkileri. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2), 1487-1508. https://doi.org/10.26677/TR1010.2021.777
  • Napierala, T., Leśniewska-Napierała, K. ve Burski, R. (2020). Impact of geographic distribution of COVID-19 cases on hotels’ performances: Case of Polish cities. Sustainability, 12(11), 4697. https://doi.org/10.3390/su12114697
  • Nazneen, S., Hong, X. ve Din, N. U. (2020). COVID-19 Crises and Tourist Travel Risk Perceptions. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3592321 (Erişim Tarihi: 5.11.2021). https://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3592321
  • Page, S., Song, H. ve Wu, D. C. (2012). Assessing the impacts of the global economic crisis and swine flu on inbound tourism demand in the United Kingdom. Journal of Travel Research, 51(2), 142-153. https://doi.org/10.1177/0047287511400754
  • Pine, R. ve McKercher, B. (2004). The impact of SARS on Hong Kong’s tourism industry. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 16(2), 139-143. https://doi.org/10.1108/09596110410520034
  • Pizam, A. (2002). Tourism and terrorism. International Journal of Hospitality Management, 21(1), 1-3. https://doi.org/10.1016/S0278-4319(01)00037-8
  • Robin, C. F., Pedroche, M. S. C., Astorga, P. S. ve Almeida, M. M. A. (2019). Green practices in hospitality: A contingency approach. Sustainability, 11, 1-24. https://doi.org/10.3390/su11133737
  • Rubeena, S. ve Naz, R. (2020). Impact of COVID-19 on employee engagement in 2020. Journal of Management Research and Analysis, 7(4), 137-141. https://doi.org/10.18231/j.jmra.2020.033
  • Sağlık Bakanlığı. (2021). COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi. https://covid19.saglik.gov.tr/Eklenti/41940/0/covid19-toplumdasalginyonetimirehberi-19112021pdf.pdf (Erişim Tarihi: 07.12.2021).
  • Sargut, A. S. ve Özen, Ş. (2007). Örgüt Kuramları. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Sayılar, Y. (2016). The past, present and future of structural contingency theory. İş, Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 18(4), 1-48.
  • Skare, M., Soriano, D. R. ve Porada-Rochon, M. (2021). Impact of COVID-19 on the travel and tourism industry. Technological Forecasting & Social Change, 163, 1-14. https://doi.org/10.1016/j.techfore.2020.120469
  • Seymen, O. A. (2014). Koşul bağımlılık kuramı kapsamında örgüt büyüklüğü-örgüt yapısı ilişkisinin yazınsal açıdan eleştirel bir değerlendirmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 15(2), 135-165. https://doi.org/10.24889/ifede.268173
  • Şeşen, H. ve Basım, H, N. (2008). Örgüt-çevre ilişkisinde uyum-seçim sorunsalına bütünleştirici bir yaklaşım: Birlikte evrim. Savunma Bilimleri Dergisi, 7(1), 170-186.
  • Türnüklü, A. (2000). Eğitimbilim araştırmalarında etkin olarak kullanılabilecek nitel bir araştırma tekniği: Görüşme. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 24(24), 543-559.
  • Uzkurt, C. (2002). Çevresel belirsizliklere karşı rekabet avantajı yakalamada stratejik esnekliğin rolü ve firma performansına etkileri. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(1), 1-20.
  • Üsdiken, B. (1980). Örgütlerin çevre özelliklerinin ölçülmesi üzerine. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 157-177.
  • Yıldırım, A. (1999). Nitel araştırma yöntemlerinin temel özellikleri ve eğitim araştırmalarındaki yeri ve önemi. Eğitim ve Bilim Dergisi, 23(112), 7-17.
  • Yıldırım, A. (2018). Örgütsel değişimin yönetilmesi bağlamında "çevre-uyum ilişkisi." yeni kurumsal kuram ile kaynak bağımlılığı kuramları arasında karşılaştırmalı bir değerlendirme. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, (44), 89-102.
  • Yılmaz, S. E. ve Çetinel, E. (2015). Örgütsel ölüm: Adaptasyon teorileri bağlamında bir değerlendirme. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 211-230.
  • Zajac, E. J., Kraatz, M. S. ve Bresser, R. K. F. (2000). Modeling the dynamics of strategic fit: A normative approach to strategic change. Strategic Management Journal, 21(4), 429-453. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0266(200004)21:4%3C429::AID-SMJ81%3E3.0.CO;2-#
  • Zeng, B., Carter, R. W. ve Lacy, T. D. (2005). Short-term perturbations and tourism effects: The case of SARS in China. Current Issues in Tourism, 8(4), 306-322. https://doi.org/10.1080/13683500508668220
Toplam 53 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Turgut Türkoğlu 0000-0002-9535-1908

İsa Yayla 0000-0002-6473-7904

Huseyin Pamukcu 0000-0002-9673-5604

Ümran Yalçın 0000-0003-4476-6932

Yayımlanma Tarihi 9 Ocak 2024
Gönderilme Tarihi 19 Temmuz 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Türkoğlu, T., Yayla, İ., Pamukcu, H., Yalçın, Ü. (2024). COVID-19 Pandemisinin Oluşturduğu Çevresel Belirsizliğe Karşı Uyum Stratejileri: Toplantı ve Kongre Otellerine Yönelik Bir Uygulama. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 13(1), 356-367. https://doi.org/10.33206/mjss.1329971
AMA Türkoğlu T, Yayla İ, Pamukcu H, Yalçın Ü. COVID-19 Pandemisinin Oluşturduğu Çevresel Belirsizliğe Karşı Uyum Stratejileri: Toplantı ve Kongre Otellerine Yönelik Bir Uygulama. MJSS. Ocak 2024;13(1):356-367. doi:10.33206/mjss.1329971
Chicago Türkoğlu, Turgut, İsa Yayla, Huseyin Pamukcu, ve Ümran Yalçın. “COVID-19 Pandemisinin Oluşturduğu Çevresel Belirsizliğe Karşı Uyum Stratejileri: Toplantı Ve Kongre Otellerine Yönelik Bir Uygulama”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 13, sy. 1 (Ocak 2024): 356-67. https://doi.org/10.33206/mjss.1329971.
EndNote Türkoğlu T, Yayla İ, Pamukcu H, Yalçın Ü (01 Ocak 2024) COVID-19 Pandemisinin Oluşturduğu Çevresel Belirsizliğe Karşı Uyum Stratejileri: Toplantı ve Kongre Otellerine Yönelik Bir Uygulama. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 13 1 356–367.
IEEE T. Türkoğlu, İ. Yayla, H. Pamukcu, ve Ü. Yalçın, “COVID-19 Pandemisinin Oluşturduğu Çevresel Belirsizliğe Karşı Uyum Stratejileri: Toplantı ve Kongre Otellerine Yönelik Bir Uygulama”, MJSS, c. 13, sy. 1, ss. 356–367, 2024, doi: 10.33206/mjss.1329971.
ISNAD Türkoğlu, Turgut vd. “COVID-19 Pandemisinin Oluşturduğu Çevresel Belirsizliğe Karşı Uyum Stratejileri: Toplantı Ve Kongre Otellerine Yönelik Bir Uygulama”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 13/1 (Ocak 2024), 356-367. https://doi.org/10.33206/mjss.1329971.
JAMA Türkoğlu T, Yayla İ, Pamukcu H, Yalçın Ü. COVID-19 Pandemisinin Oluşturduğu Çevresel Belirsizliğe Karşı Uyum Stratejileri: Toplantı ve Kongre Otellerine Yönelik Bir Uygulama. MJSS. 2024;13:356–367.
MLA Türkoğlu, Turgut vd. “COVID-19 Pandemisinin Oluşturduğu Çevresel Belirsizliğe Karşı Uyum Stratejileri: Toplantı Ve Kongre Otellerine Yönelik Bir Uygulama”. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, c. 13, sy. 1, 2024, ss. 356-67, doi:10.33206/mjss.1329971.
Vancouver Türkoğlu T, Yayla İ, Pamukcu H, Yalçın Ü. COVID-19 Pandemisinin Oluşturduğu Çevresel Belirsizliğe Karşı Uyum Stratejileri: Toplantı ve Kongre Otellerine Yönelik Bir Uygulama. MJSS. 2024;13(1):356-67.

MANAS Journal of Social Studies (MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi)     


16155