Aim: It was aimed in this study, to investigate its antimicrobial effect on standard strains and clinical isolates of Hypericum capitatum var
capitatum (H. capitatum) and to determine the phenolic content and antioxidant activity plant.
Material and Methods: The antimicrobial effect of H. capitatum on standard bacterial strains and colistin-resistant ) Acinetobacter baumannii
(A. baumannii) and Multi Drug Resistant (MDR) A. baumannii clinical isolates were determined by broth microdilution test (MIC) (ISO,2006).
The total phenol content of the H. capitatum extract, of which some contents were clarified by, was investigated in seed, stem, and leaf
samples. Antioxidant activity was determined by the DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazil) method.
Results: The plant extracted with methanol was found to have antimicrobial activity against Gram (+) bacteria (Staphylococcus aureus
ATCC-29213 and Methicillin resistant S. aureus (MRSA) ATCC 43300 with 16 mg/mL). The efficacy against resistant A. baumannii clinical
isolates was found to be effective between 64-128 mg/mL. The contents of the seed part of the H. capitatum plant by High liquid pressure
chromatography (HPLC) method, were determined as shikimic acid (1720.42 ppm (mg/ml), Caffeic acid (52.50 ppm (mg/ml), Cinaminic acid,
(14,217.61 ppm (mg/ml), Rosmarinic acid (30.90 ppm (mg/ml)) respectively. According to the H. capitatum plant parts, it was determined that
the total amount of phenolic substances differed in the form of leaves (155.93 mg/L), stem (177.85 mg/L), and seeds (344.22 mg/L). Inhibition
activity of DPPH was determined; seed (55,476%mg/mL), stem (57,318% mg/ml), leaf (53,241% mg/ml), BHA (Butyl hydroxy anosyl) and
BHT (Butyl hydroxy toluene), respectively (93.77% and 88.62%) and ascorbic acid (95.21%).
Conclusion: The antioxidant activity results of H. capitatum, which was found to be rich in phenolic content, demonstrated that methanol
extracts of different plant parts are a natural antioxidant source that moderately scavenges free radicals. When the antimicrobial efficacy
results were evaluated, it was observed that its efficacy against standart strains and resistant A. baumannii isolates, which are known to be
difficult to treat clinically, is promising.
Antibacterial effect Antioxidant effect Phenolic contents HPLS
2018-43085703-01
Amaç: Bu çalışmada, Kırmızı Kantaron, Hypericum capitatum var. capitatum (H. capitatum) bitkisinin
fenolik içeriğinin ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi, standart suşlar ve klinik izolatlar üzerinde
antimikrobiyal etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: H. capitatum’un, standart bakteri suşları ile kolistin dirençli Acinetobacter
baumannii (A. baumannii) ve çok ilaca dirençli (ÇİD) A. baumannii klinik izolatları üzerindeki
antimikrobiyal etki düzeylerine sıvı mikrodilüsyon testi (MİK) ile gerçekleştirilmiştir (ISO, 2006). Yüksek
Performanslı Sıvı Kromatografisi (YPSK) ile bazı içerikleri aydınlatılan H. capitatum ekstraktının, tohum,
gövde ve yaprak örneklerinde total fenol içeriği araştırılmıştır. DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) yöntemi
ile antioksidan etkinlik tayini yapılmıştır.
Bulgular: Metanolle ekstrakte edilen bitkinin, Gram (+) bakterilere karşı Staphylococcus aureus (S.aureus)
ATCC-29213 ve Metisilin dirençli S. aureus (MRSA) ATCC 43300 antimikrobiyal etkinliğinin 16
(mg/mL) olduğu saptanmıştır. Dirençli A. baumannii klinik izolatlarına karşı, 64-128 mg/mL MİK değerleri
ile etkin olduğu tespit edilmiştir. YPSK ile bitkinin tohum kısmındaki içerikler ise, sırasıyla; şikimik asit
(1720.42 ppm(mg/ml), kafeik asit (52.50 ppm(mg/ml), sinaminik asit, (14.217,61 ppm(mg/ml), rosmarinik
asit (30,90 ppm(mg/ml) olarak belirlenmiştir. H. capitatum kısımlarına göre toplam fenolik madde
miktarlarının, yaprak (155,93 mg/L), gövde (177,85 mg/L) ve tohum (344,22 mg/L) şeklinde farklılık
gösterdiği tespit edilmiştir. DPPH İnhibisyon aktivitesi; tohum (%55.476 mg/mL), gövde (%57.318 mg/
ml), yaprak (%53.241 mg/ml) BHA (Butil hidroksi anozil) ve BHT (Butil hidroksi tolüen) sırasıyla (%93.77
ve %88.62) askorbik asit ise (%95.21) olarak belirlenmiştir.
Sonuç: Fenolik içerikçe zengin olduğu görülen H. capitatum’ un, antioksidan etkinlik sonuçları, farklı
kısımlarının metanol ekstreleri orta derecede etkili serbest radikal gideren doğal bir antioksidan kaynağı
olduğunu göstermiştir. Antimikrobiyal etkinlik sonuçları ise, standart suşlar ve özellikle klinikte tedavisinin
zor olduğu bilinen dirençli A. baumannii izolatlarına karşı etkinliğinin umut vaat edici olduğu görülmüştür.
Antibakteriyel etki Antioksidan etki Fenolik içerikler Hypericum capitatum HPLC.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP)
2018-43085703-01
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı’ ndan kültür koleksiyonundaki klinik izolatlarını paylaşan Uzm. Biyolog Sayın Eldan Subaşı’ na ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Sayın Füsun CÖMERT’ e teşekkürlerimizi sunarız.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2018-43085703-01 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Nisan 2023 |
Kabul Tarihi | 14 Nisan 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: 1 |
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bilimsel yayım organıdır.
Ulusal ve uluslararası tüm kurum ve kişilere elektronik olarak ücretsiz ulaşmayı hedefleyen hakemli bir dergidir.
Dergi yılda üç kez olmak üzere Nisan, Ağustos ve Aralık aylarında yayımlanır.
Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizcedir.