Aims:
Walnut (Juglans regia L.) is an important fruit species for Turkey in
terms of economic value. Due to its positive effects on nutrient content
and human health, its importance is
increasing nowadays. The scientific studies have been revealing that it
has rich nutrient content to positively affecting human body. In this study, it
was planned to determine the changes of mineral composition, which in nutrition
quality elements, in local and foreign walnut cultivars that cultivated in
Turkey.
Methods and Results:
In the experiment, it was used the
kernels of 9 foreign walnut cultivars and 10 local walnut cultivars and
genotypes in Uşak (inner Aegean region/Turkey) ecological condition. The
nitrogen content of the walnut kernels was determined according to “Kjheltec”
method. Also, the macro and micro elements were determined by means of ICP-OES
(Varian Series II) based on the spectrometric method after the dry-ashed method
was applied. According to the findings in the study, in terms of macro and micro mineral level, except for N, the
local walnut cultivars have the higher concentrations than foreign cultivars.
Conclusions:
Comparing obtained data with the
ones existing in the literature, especially Turkish walnut cultivars proved to
be important sources of nutritive elements.
Significance and Impact of
the Study: The
studies of the mineral content determination were carried out on the walnut
genotypes due to walnut
trees were grown widely from seeds in Turkey. However, there are very few studies on the mineral
content of local and foreign walnut cultivars
that cultivated in Turkey.
The results of the study will be extremely important in terms of contributing
to the knowledge of walnut cultivation in Turkey.
kernel walnut cultivar and genotype minerals ecological conditions
Amaç: Ekonomik
değeri açısından ülkemiz için önemli bir meyve türü olan cevizin (Juglans regia L.), insan
sağlığı üzerine etkili birçok önemli besin öğesini içermesinden dolayı günümüzde önemi giderek
artmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar, cevizin insan vücudunu pozitif olarak
etkileyen besin içeriklerine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çalışmada, ülkemizde
ceviz üretiminde yer alan farklı yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinin besinsel
kalite öğelerinden olan mineral madde içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntemler ve Bulgular: Araştırma materyali olarak, İç Ege Bölgesinde yer alan Uşak ilinde
9 yabancı ve 10 yerli ceviz çeşit ve
genotipine ait iç ceviz meyveleri kullanılmıştır. Meyvelerin azot
içeriği “Kjheltec” yöntemine göre belirlenirken, makro ve mikro elementler kuru
yakma yöntemi uygulandıktan sonra spektrometrik yöntem temel alınarak ICP
cihazında tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, yerli ve yabancı
çeşitlerin azot içerikleri birbirine yakın olurken, diğer makro ve mikro
element içerikleri bakımından yerli çeşitlerin daha zengin olduğu belirlenmiştir.
Genel Yorum: Elde edilen veriler
literatürle karşılaştırıldığında, özellikle Türk ceviz çeşitlerinde meyvelerin
besin element içeriklerinin önemli düzeyde olduğu söylenebilir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Ülkemiz tohumdan çıkma ceviz
populasyonu açısından zengin olması nedeniyle, mineral madde içeriğini tespit çalışmaları
daha çok genotipler bazında yapılmıştır. Ancak ülkemizde, yetiştirilen ve
yetiştirilmeye başlanan çeşitli yerli ve yabancı ceviz çeşitlerinin mineral
madde içerikleri potansiyellerinin ortaya çıkarılması konusunda çok az çalışma
bulunmaktadır. Farklı çeşitlerin mineral madde içeriği ile ilgili bulgular, ülkemizde ceviz konusundaki bilgi birikimine katkı
sağlaması açısından son derece önemli olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 6 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 6 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 3 |