Amaç: Bu çalışmada sıcak su uygulamalarının
maydanozda Septoria yaprak lekesi hastalığı etmeni S. petroselini’nin tohumla taşınımı üzerine etkinliğinin
saptanmasıdır.
Yöntem ve Bulgular: Hatay
iline bağlı, maydanoz yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Samandağ ve Arsuz
ilçelerinde survey çalışmaları gerçekleştirilmiş ve S. petroselini ile enfekteli olduğu düşünülen tarlalardan tohumlar
elde edilmiştir. Sağlıklı tohumlarda çimlenme oranı tespit edildikten sonra
enfekteli tohumlar ayrılarak 40, 45, 50, 55, 60 ve 65°C’ye ayarlanmış sıcak suya
10, 20 ve 30 dakika süre ile daldırılmıştır. Farklı sıcaklıklarda farklı
süreler ile tutulan enfekteli maydanoz tohumları daha sonra steril kurutma
kağıtları arasında çimlendirilmiş ve gelişen fidelerde enfeksiyon oranı
hesaplanmıştır. Enfekteli tohumlarda çimlenme 55°C’den sonra ciddi oranda
azalma göstermiş, 65°C’de 20 dakika tutulan tohumlarda ise çimlenme
gözlenmemiştir. Enfekteli fide oranı ise 55°C’de 30 dakika tutulan tohumlarda
%20’lere düştüğü, dolayısıyla bu sıcaklıkta S.
petroselini’nin taşınımının %80 oranında engellendiği tespit edilmiştir.
Genel Yorum: Maydanozda
Septoria yaprak lekesi hastalığı etmeni S.
petroselini tohumla taşınabilen patojen bir fungustur. Maydanoz
tohumlarının 55°C’de 30 dakika ya da 60ºC’de 10 dakika tutulması ile bu
hastalığın tohumla taşınımı önemli ölçüde azalmaktadır.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Türkiye’deki
maydanoz üretiminin %54’i Hatay ilinde gerçekleşmektedir. Yöredeki üreticiler
genellikle tohumluk maydanozları kendileri üretmekte ve dolayısıyla maydanozda
Septoria yaprak lekesi hastalığı zaman zaman epidemi yaparak ciddi kayıplara
yol açmaktadır. Yapılan bu çalışma ile sıcak su uygulamasının S. petroselini’nin tohumla taşınımını
önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu yöntemin
kullanılmasıyla hastalığın yaygınlığı ve verim kayıpları önemli ölçüde
azaltılabilir.
Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri
MKU-BAP-08 B 0401
Bu çalışma “Maydanozda Tohumla Taşınan Fungal Patojenler Üzerine Termoterapi ve Biyolojik Yöntemlerin Etkileri” konulu MKÜ Araştırma Fonu (08 B 0401) projesi tarafından desteklenmiştir.
Aims:
The effect of hot water treatment on seed transmission of S. petroselini in parsley seeds was investigated in this study.
Methods and Results:
Surveys were carried out in parsley growing areas in Samandağ and Arsuz cities
in Hatay province of Turkey, and seeds which are suspected as infected by S. petroselini were collected.
Germination rate was measured for healthy seeds and infected seeds were treated
with hot water at 40, 45, 50, 55, 60 and 65°C for 10, 20 and 30 minutes.
Infected seeds treated with hot water in different temperature and for
different period were kept in sterile papers to germinate, and then infection
rate was calculated for each treatment. Germination rates in infected seeds
were significantly decreased over 55°C, and no germination occurred at 65°C for
20 mins treatment. Infected seedlings rate was 20% in 55ºC for 30 mins, so,
transmission of S. petroselini in parsley seeds was inhibited up to 80% in this
treatment.
Conclusions:
S. petroselini, the causal agent of
Septoria leaf blight on parsley, is a seed borne pathogen fungus. Hot water
treatments at 55°C for 30 mins or 60°C for 10 mins significantly decreased the
seed transmission of blight disease.
Significance and Impact of
the Study: In
Turkey, 54% of parsley is produced in Hatay province. Growers in Hatay produce
parsley seeds by themselves from their field and don’t use certified seeds.
Thus, sometimes Septoria blight of parsley epidemics occurs in Hatay province.
According to data of this study, hot water treatment can significantly inhibit
the S. petroselini transmission in
parsley seeds. Using of this method is thought to decrease the prevalence of
disease and yield loses.
MKU-BAP-08 B 0401
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | MKU-BAP-08 B 0401 |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ağustos 2019 |
Kabul Tarihi | 6 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 24 Sayı: 3 |