Aims:
In this study, effects of different nitrogen applications during sowing to
pumpkin growth, yield, evapotranspiration and water use efficiency were
investigated under irrigated agriculture in Kayseri province of Middle
Anatolian Region of Turkey.
Methods and Results:
The study, designed in completely randomized block-plots with 4 replications,
was conducted in the experimental area of Erciyes University Agricultural
Research and Training Center. Develi pumpkin population (Cucurbita pepo L.) was
used. The treatments were N0, N20, N40, N60,
N80 and N100 that consisted of applications of 0%, 20%,
40%, 60%, 80% and 100% of pumpkin nitrogen need, respectively. The rest of
nitrogen amounts were applied by fertigation in 5 consecutive irrigations and
all treatment were received the same amount of nitrogen. Soil moisture of the
treatments were monitored by neutron meter. Depleted water from root zone was
applied by drip irrigation system. The highest total leaf area was determined
in N100 while the highest total chlorophyll amounts were determined
in N80 and N100. Nitrogen applications big than 80%
during sowing increased water use efficiency, fruit diameter, fruit yield, seed
yield per fruit and seed yield, significantly. Seed yield in N100
was found 139.6% higher than seed yield in N0. The least nitrogen rate during sowing for
Develi pumpkin population was offered as 100 kg per ha under controlled
irrigation conditions.
Conclusions:
Application of whole nitrogen needs to pumpkin at sowing under controlled
irrigation conditions possitively affected pumpkin seed yield and all growth
parameters. At least 80% of pumpkin nitrogen need should be applied at sowing
to obtaine higher yield and quality.
Significance and Impact of
the Study: If pumpkin irrigations are performed by measuring soil
moisture deficit in effective root zone, higher seed yield and quality would be
obtained by applitying nitrogen need at sowing without dividing several parts.
Nitrogen rates during sowing Develi pumpkin population plant growth water consumption content
Amaç: Bu çalışmada toprak nem
ölçümüne dayalı kontrollü sulama şartlarında çerezlik kabak azot ihtiyacının
%100, %80, %60, %40, %20 ve %0 kadarı ekim sırasında uygulanmış ve azotun
ekimde uygulanmayan kısmı 5 eşit parçaya bölünerek fertigasyonla uygulanmıştır.
Bu şekildeki bir uygulamanın çerezlik kabak su kullanımı ve verimliliği gibi
bir takım özelliklerine etkisi incelenmiştir.
Yöntem ve Bulgular: Azotun %100 ve %80’inin ekim
sırasında uygulanmasıyla yapraktaki toplam klorofil miktarı gelişme dönemi
boyunca diğer konulardan hem daha yüksek bir seyir göstermiş hem de dönem
ortalarına doğru arttıktan sonra hasada doğru düşmüştür. Ekim sırasında %100
azot uygulaması sonucunda ortalama yaprak alanı ve toplam yaprak alanı
artmıştır.
Genel Yorum: Ekimde azotun en az %80 ve
üzerimde uygulanması ve toprak nem ölçümüne dayalı kontrollü sulamalar sonucu
sulama suyu kullanım etkinliği, su kullanım etkinliği, bitki meyve sayısı,
meyve verimi, meyve tohum verimi, tohum verimi ve 1000 tane ağırlığında önemli
artışlar meydana gelmiştir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Çerezlik kabak üretiminde
kontrollü sulama şartları altında bitki azot gereksiniminin en az %80’inin ekim
sırasında uygulanması verimlilik ve karlılık açısından önemli sonuçlar
doğuracaktır.
Ekim sırasında azot oranları develi balkabağı popülasyonu bitki büyümesi su tüketimi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 2 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt 24 Özel Sayı: 1st Int. Congress on Biosystems Engineering 2019 |