Amaç: Çalışma, Çukurova koşullarında 2.ürün susamın farklı gelişim dönemlerinde yapılan sulamaların susam verimine ve yağ kalitesine etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2015 yılında Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında tesadüf blokları deneme deseninde yürütülmüştür.
Yöntemler ve Bulgular: Denemede, bitki gelişim dönemlerine göre dokuz farklı sulama konusu ele alınmıştır. Konulu sulamalara seyreltme döneminde başlanmış ve çiçeklenme-kapsül bağlama dönemlerinde devam edilmiştir. Deneme sonucunda mevsimlik bitki su tüketim değerleri 146,3-628,3 mm, verim 112-253 kg da-1 olarak değişmiştir. Farklı sulama konularının susam bitkisindeki verim üzerine etkileri incelendiğinde; bitki boyunun 127-184 cm, yan dal sayısının 3,05–5,43 adet bitki-1, ilk kapsül bağlama yüksekliği 33,7-42,1cm, kapsül sayısı 128-295 adet bitki-1, sap kalınlığı 1,01-1,64 cm, bin dane ağırlığı 3,59-4,03 g olarak değiştiği görülmektedir. Farklı sulama konularının susam bitkisindeki protein, yağ ve yağ asitleri oranı üzerine etkileri incelendiğinde; protein oranları 24.3%-27.7%, yağ oranları 53.1%-55.9% olarak belirlenmiştir. Yağ asit değişimleri ise palmitik asit 9.19%-9.66%, stearik asit 4,76%-5.15%, oleik asit 39.4%-41,7%, linoleik asit 40,9%-44,3% arasında değişmiştir.
Genel Yorum: Genel olarak en düşük verim susuz konuda belirlenirken, sulamanın verim ve verim bileşenlerine etkisi istatistiksel olarak önemli bulunurken, yağ ve yağ asitleri değerleri istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Kıt olan su kaynaklarının korunması amacıyla ikinci ürün susamın verim ve kalite özellikleri dikkate alınarak sulamaya en hassas dönemini belirlenmiştir.
TARIMSAL ARAŞTIRMALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TAGEM / TSKAD/14 /A13/P02 /10
PROJEDE EMEĞİ GEÇEN TÜM ARKADAŞLARIMA TEŞEKKÜR EDERİM.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TAGEM / TSKAD/14 /A13/P02 /10 |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 16 Aralık 2019 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt 24 Özel Sayı: 1st Int. Congress on Biosystems Engineering 2019 |