Amaç:
Bu çalışmada, İvesi toklularında besi performansı ve EAAP yöntemine göre karkas
özelliklerinin tespiti amaçlanmıştır.
Yöntem ve Bulgular:
Çalışmada, toklular bireysel bölmelerde 91 günlük yoğun besiye alınmıştır.
Çalışma sonunda elde edilen karkaslar EAAP metoduna göre parçalanmış ve her bir
parça için ayrım yapılmıştır. Çalışmada besi başı ve sonu canlı ağırlıkları
sırası ile 34.7 ± 1.73 kg, 59.8 ± 1.84 kg, beside ortalama günlük canlı ağırlık
artışı, ortalama günlük yem tüketimi ve yemden yararlanma oranları sırasıyla
275.8 ± 14.60 g, 2067.1 ± 51.54 g, 6.4 ± 0.48 olarak hesaplanmıştır.
Genel Yorum: İvesi toklularda uzun süre
yapılan besilerde, karkas kalitesi düşmekte ve yemden yararlanma oranı
yükselmektedir. Bu durum üretim ekonomikliğini düşürmektedir.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Ülkemizin kırmızı et
ihracatında diğer ülkeler arasında yerini alabilmesi ve koyunlarda standart karkas
parçalama için EAAP uygulanabilecek bir yöntemdir.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
Proje No: 03 M 1203
Bu çalışma, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından maddi olarak desteklenmiştir (Proje No: 03 M 1203).
Aims:
The aim of this study was to
determine fattening performance and carcass characteristics of yearling Awassi
sheep according to EAAP method.
Methods and Results:
In the study, the Awassi yearlings
were fed for 91 days with intensive fattening in individual pens. The carcasses
obtained from at the end of the study were cut according to EAAP method and
dissection was performed for each part. At the end of the study, intial and
final live weight, the average daily live weight gain, average daily feed
consumption and feed utilization rates were calculated as 34.7 ± 1.73 kg, 59.8
± 1.84 kg, and 275.8 ± 14.60 g, 2067.1 ± 51.54 g, 6.4 ± 0.48 respectively.
Conclusions:
For long-term, fattening performance
of Awassi yearling carcass quality decreases and feed utilization rate
increases. This situation reduces production economics.
Significance and Impact of
the Study: In
order to our country to take its place among other countries in red meat export
and applicable for standard carcass dissection, EAAP is suitable method.
Proje No: 03 M 1203
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Proje No: 03 M 1203 |
Yayımlanma Tarihi | 6 Nisan 2020 |
Gönderilme Tarihi | 19 Ağustos 2019 |
Kabul Tarihi | 12 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 25 Sayı: 1 |