Amaç: Bu çalışmada bazı tarımsal artıklardan üretilen biyo-briketlerin baca gazı emisyonları incelenmiştir.
Yöntem ve Bulgular: Briketler, çay (Camellia sinensis) işleme tesislerinin kalıntıları, budama hurması (Diospyros kaki) kalıntıları, domates (Solanum lycopersicum) sapı ve budama şeftali (Prunus persica) ağacının kalıntılarından üretildi. Bu tarımsal artıklar, yatay bir rotaya sahip bir hidrolik briketleme makinesi kullanılarak briketlendi. Katı silindirik briketler, P12: 40 MPa ila 240 MPa arasında değişen, M12 (M12: % 10-% 12) nem içeriğine sahip ve partikül büyüklüğü (PS: 5 mm) olan farklı sıkıştırma basınçları altında üretildi. Biyo briketlerin baca gazı emisyonları ölçüldü.
Genel Yorum: Çalışma, briketleme basınçları arttıkça CO2 emisyonlarında artan bir eğilim bulmuştur. Domates sapı kalıntılarından üretilen briketler için 120 MPa basınçta en düşük CO2 emisyonu (% 2.50), şeftali ağacı budamadan üretilen briketler için en yüksek (% 8.90) 240 MPa briketleme basıncında.
Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Özellikle, CO2 gibi en popüler sera gazlarından birinin emisyon değerleri konusuna ve küresel ısınma sorunlarına odaklanılmıştır. Ölçülen tüm CO2 emisyonları, çevre kirliliği için izin verilen sınırlar dahilinde çıkmıştır.
Aims: This study examined the flue gas emissions of bio-briquettes produced from agricultural residues.
Methods and Results: The briquettes were produced from residues of tea (Camellia sinensis) processing plants, pruning residues of persimmon (Diospyros kaki), tomato (Solanum lycopersicum) stalk and pruning residues of peach (Prunus persica) tree. The residues were briquetted using a hydraulic briquetting machine with a horizontal course. Solid cylindrical briquettes were produced under different compression pressures ranging from 40 MPa to 240 MPa, with a moisture content of 10%-12% and having a particle size of 5 mm. Flue gas emissions of bio-briquettes were measured.
Conclusions: The results of the study showed that CO2 emissions increased with increase in the briquetting pressures. The lowest CO2 emission was (2.50%) obtained at 120 MPa pressure for the briquettes produced from tomato stalk residues, where the highest was (8.90%) at 240 MPa for the briquettes produced from peach tree pruning.
Significance and Impact of the Study: This study deals with the CO2 emission of biomass resulted from residues/wastes from the intensive farming of tea (Camellia sinensis), persimmon (Diospyros kaki), tomato (Solanum lycopersicum) and peach (Prunus persica).
Biofuel briquette carbon dioxide environment flue gas residue
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ağustos 2020 |
Gönderilme Tarihi | 11 Mayıs 2020 |
Kabul Tarihi | 27 Mayıs 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 25 Sayı: 2 |