Bu çalışmada, bitki gelişimini teşvik eden bakteri (PGPB) strainlerinin Seyman ve Sarıkız fasulye çeşitlerinin bazı büyüme parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma petri ve saksı denemesi şeklinde yürütülmüştür. Petri denemesinde bakteri uygulamalarının fasulye tohumlarının çimlenmesine etkisi %1,5’luk agar içeren ortamda değerlendirilmiştir. Saksı denemesi, 3 farklı bakteri straini (Stenotrophomonas maltophilia strain SY55, Microbacterium esteraromaticum strain SY48 ve Rhizobium radiobacter strain SK63), bakteri strainlerinin kombinasyonu (SY55+SY48+SK63), gübre ve negatif kontrol olarak 6 uygulamadan oluşmuştur. In vitro ortamda çeşitler ile uygulamaların interaksiyonunun ortalama çimlenme zamanı ve çimlenme hızı üzerine etkili olduğu görülmüştür. In vivo ortamda, Seyman ve Sarıkız fasulye çeşitlerinde bakteri uygulamalarının Seyman çeşidinde çıkış süresi (4,83 gün), kök uzunluğu (12,94 cm), gövde uzunluğu (35,71 cm), boğum sayısı 2,67 adet), gövde yaş ağırlığı (6,86 g) ve kök kuru ağırlığında (0,11 g), Sarıkız çeşidinde tohumların çıkış süresi (5,83 gün), kök uzunluğu (16,09 cm), yaprak sayısı (4,17 adet), boğum sayısını (3,33 adet) arttırdığı bulunmuştur. En etkili bakteri uygulamasının Stenotrophomonas maltophilia strain SY55 olduğu tespit edilmiştir Strainlerin bitki gelişimini teşvik etmede rol alan bazı spesifik özellikleri (katalaz, siderofor, ACC deaminaz ve indol asetik asit üretimleri) belirlenmiştir.
Bu makalede insan veya hayvan deneklerle herhangi bir çalışma bulunmaması nedeniyle etik onaya gerek duyulmamaktadır.
Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
2019-FBE-L09
2019-FBE-L09 numaralı projenin desteklenmesinde verdikleri katkıdan dolayı Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’ne teşekkür ederiz.
In this study, the effects of plant growth promoting bacterial (PGPB) strains on some growth parameters of Seyman and Sarıkız bean varieties were investigated. The study was carried out as a petri dish and pot experiment. In the petri experiment, the effect of bacterial applications on the germination of bean seeds was evaluated in a medium containing 1.5% agar. The pot experiment consisted of 6 applications: 3 different bacterial strains (Stenotrophomonas maltophilia strain SY55, Microbacterium esteraromaticum strain SY48 and Rhizobium radiobacter strain SK63) combination of 3 bacterial strains (SY55+SY48+SK63), fertilizer and negative control. It was observed that the interaction of cultivars and applications in vitro was effective on average germination time and germination rate. In vivo, emergence time of bacterial applications (4.83 days), root length (12.94 cm), stem length (35.71 cm), number of nodes (2.67), stem fresh weight (6.86 g) in Seyman variety and root dry weight (0.11 g), emergence time of seeds (5.83 days), root length (16.09 cm), number of leaves (4.17), number of nodes (3.33) in Sarıkız variety was found to increase. It was determined that the most effective bacterial application was Stenotrophomonas maltophilia strain SY55. Some specific properties of strains (catalase, siderophore, ACC deaminase and indole acetic acid production) that play a role in promoting plant growth were determined.
Iğdır Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi
2019-FBE-L09
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2019-FBE-L09 |
Erken Görünüm Tarihi | 1 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 18 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 1 Haziran 2023 |
Kabul Tarihi | 17 Ağustos 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 28 Sayı: 3 |