Uncontrolled use of water and nitrogen cause both an increase in production costs and the consumption of water resources. In addition, the effective use of water and nitrogen increases the storage strength and quality. The aim of this study was to investigate the effect of different irrigation and nitrogen fertilizer amounts on the protein content of potato tuber during storage. Six different nitrogen doses (N0= 0 kg/da, N1= 10 kg/da, N2= 20 kg/da, N3= 30 kg/da, N4= 40 kg/da, N5= 50 kg/da) to the main plots and three different irrigation applications (I1= irrigation with 66% reduction of full irrigation, I2= irrigation with 33% reduction of full irrigation, I3= full irrigation= application with irrigation when field capacity is reduced by 30%) in the sub-plots, divided plots in random blocks were established according to the experimental design in the research field of Niğde Ömer Halisdemir University Faculty of Agricultural Sciences and Technologies. According to the results, the protein content of the tuber increased with the increase of nitrogen content. However, increasing the amount of irrigation caused a decrease in protein content. On the other hand, the protein content increased as the storage time increased.In this study, which was carried out with the Agria potato variety in the Niğde region, it was concluded that water, fertilizer management and storage time are of great importance in terms of tuber protein in potato.
Tuber quality Protein content Irrigation Nitrogen fertilization
122 O 963
Su ve azotun kontrolsüz kullanımı hem üretim maliyetlerinin artmasına hem de su kaynaklarının tüketilmesine neden olmaktadır. Ayrıca su ve azotun etkili kullanımı depo dayanımı ve kalitesini de artırır. Bu çalışmanın amacı; farklı sulama ve azotlu gübre miktarlarının depolama süresince patates yumrusunun protein içeriğine etkisini araştırmaktır. Çalışma Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi araştırma arazisinde altı farklı azot dozu (N0= 0 kg/da, N1= 10 kg/da, N2= 20 kg/da, N3= 30 kg/da, N4= 40 kg/da, N5= 50 kg/da) ana parsellere ve üç farklı sulama uygulaması (I1= Tam sulamanın % 66 azaltılmasıyla yapılan sulama, I2= Tam sulamanın % 33 azaltılmasıyla yapılan sulama, I3= Tam sulama= Tarla kapasitesi % 30 azaldığında sulama yapılan uygulama) alt parsellere gelecek şekilde tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuştur. Sonuçlara göre azot miktarının artmasıyla yumrudaki protein içeriği artış göstermiştir. Bununla beraber sulama miktarının artması protein içeriğinde azalmaya neden olmuştur. Diğer yandan, depolama süresi arttıkça protein içeriği artış göstermiştir. Niğde bölgesinde Agria patates çeşidi özelinde yapılan bu çalışmada su, gübre yönetimi ve depolama süresinin patateste yumru proteini açısından büyük önem taşıdığı sonucuna varılmıştır.
TÜBİTAK, YÖK, Ayhan Şahenk Vakfı
122 O 963
Bu çalışma 122 O 963 numaralı “Farklı Sulama ve Azot Seviyeleri Altında Yetiştirilen Patates Yumrularının Depolama Kalitesinin Belirlenmesi” adlı TÜBİTAK projesinden desteklenmiş olup, projeye destek sağlayan TÜBİTAK kurumuna teşekkür ederiz. Mustafa AKKAMIŞ, YÖK 100/2000 ve Ayhan Şahenk Vakfı burslarına sahiptir. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Yüksek Öğretim Kurulu ve Ayhan Şahenk Vakfına desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Tarla Bitkileri Yetiştirme ve Islahı (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 122 O 963 |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Mart 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 8 Nisan 2024 |
Gönderilme Tarihi | 6 Eylül 2023 |
Kabul Tarihi | 7 Kasım 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 29 Sayı: 1 |