Hayvansal üretimin önemli bir alt dalı olan arıcılık dünyada olduğu gibi
Türkiye’de de önemli bir gelir kaynağıdır. Arıcılık faaliyetini önemli kılan
asıl unsur ise faaliyet sonucunda elde edilen ürünlerden ziyade polinasyon
yoluyla bitkisel üretimin ve çeşitliliğin devam etmesine verdiği katkıdır. Bu çalışmada genel olarak Türkiye’de arıcılık faaliyetinin mevcut
durumunu değerlendirilmiştir. Türkiye, 107bin tonluk üretimiyle dünya bal
üretiminde Çin’in ardından ikinci sırada yer almaktadır. Çin yıllık bal üretiminin
ortalama %25’ini ihraç ederek 250milyon$ gelir elde etmesine rağmen, Türkiye
bal üretiminin sadece %3,8’ini dış pazarda değerlendirebilmektedir. Çalışmada
Türkiye’de koloni başına bal üretimi oldukça düşük düzeyde bulunmuştur. Zira,
koloni başına Türkiye ortalaması verim değeri 14,3 kg olup, dünya
ortalamasından %32 daha düşüktür. Çin’i dünya bal üretiminde ve ticaretinde
üstün kılan faktör ise koloni başına verim değerinin 50kg’ın üzerinde
olmasıdır. Çalışmada 1996-2015 yılları arasında Türkiye’nin bal üretiminin %71,
balmumu üretiminin %47 ve koloni sayısının da %94 oranında artış gösterdiği
tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen trend analizi değerlerine göre 2020
yılında Türkiye’nin bal üretiminin 115bin tona yükseleceği, koloni sayısının ise
10 milyona ulaşacağı öngörüsünde bulunulmuştur. Çalışma sonucunda Türkiye’de
arıcılık faaliyetlerinin daha fazla getirisinin olabilmesi için devlet ve özel
sektör katkısının koloni başına verimde artış sağlanması yanında bal pazarlama
stratejilerinin yeniden oluşturulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Bölüm | Derleme |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 22 Sayı: 2 |