Bu
çalışma; ekmeklik buğday genotiplerinin çimlenme ve ilk gelişme dönemlerinde
tuz stresine karşı tepkilerini belirlemek amacıyla, 2014 yılında yürütülmüştür.
Denemelerde; Karatopak ve Sagittoria ekmeklik buğday çeşitleri ile Uluslararası
Kurak Alanlar Araştırma Merkezinden sağlanan 3 ıslah hattı materyal olarak
kullanılmıştır. Araştırmada; 3 farklı (saf su (kontrol), 80 mM ve 160 mM) NaCl dozlarında
oluşturulan tuz stresi buğday tohumlarına çimlendirme ve çıkış aşamasında
uygulanmamıştır. Çimlendirme denemeleri, petri kapları içerisinde tesadüf parsellerinde
faktöriyel deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak iklim dolabında karanlıkta
(20 °C±2) yürütülmüştür. Çıkış denemeleri ise torf ve steril dere kumu (1:1)
karışımı ile doldurulan plastik kaplarda tesadüf parsellerinde faktöriyel
deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak iklim odasında (25°C±5) yürütülmüştür.
Çimlendirme denemelerinde; G x NaCI interaksiyonunun, ortalama çimlenme zamanı, çimlenme indeksi,
sürgün uzunluğu, kökçük uzunluğu, sürgün yaş ağırlığı ve çimlenme güç indeksi
yönünden önemli olduğu, ancak çimlenme yüzdesi yönünden ise önemsiz olduğu
belirlenmiştir. Çıkış denemeleri ise; G x NaCI interaksiyonu kök uzunluğu
dışındaki özellikler (çıkış yüzdesi, çıkış indeksi, fide boyu, fide yaş
ağırlığı ve çıkış güç indeksi) için önemsiz bulunmuştur. Tuz
konsantrasyonlarının artmasına bağlı olarak genotiplere göre değişen oranlarda
çimlenme ve çıkış yüzdesinin, çimlenme ve çıkış indeksinin, sürgün boyu, fide
boyu, kökçük uzunluğu, kök uzunluğu ve sürgün yaş ağırlığı, fide yaş
ağırlığının önemli düzeyde azaldığı; ortalama çimlenme zamanı, ortalama çıkış zamanı, çimlenme güç indeksi ve çıkış
güç indeksi değerlerinin ise arttığı belirlenmiştir. Genotipler çimlenme ve
çıkış denemelerinde NaCI toleranslılık yönünden farklı tepkiler
göstermişlerdir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 1 |