Hatay’ın Samandağ ilçesinde yürütülmüş olan bu
araştırmada, roka yetiştiriciliğinde 5 azot dozu (D0:0 kg N da-1
, D1:10 kg N da-1, D2:20 kg N da-1,
D3:30 kg N da-1 ve D4:40 kg N da-1)
ile amonyum sülfat ve amonyum nitrat gübrelerinin farklı oranlarda karışımından
oluşan 5 farklı azot formu (F1:%100 amonyum sülfat, F2:%25
amonyum nitrat + %75 amonyum sülfat, F3:%50 amonyum nitrat + %50
amonyum sülfat, F4:%75 amonyum nitrat + %25 amonyum sülfat ve F5:%100
amonyum nitrat) 3 tekerrürlü olarak denemeye alınmıştır. Denemede rokada verim,
yaprak sayısı, biyokütle, kuru ağırlık yüzdeleri, hasatta ve soğukta (buzdolabında)
depolama sonrasında nitrat-nitrit içerikleri belirlenmiştir. Azot uygulamaları kontrole göre rokada verimi,
yaprak sayısını ve bitki biyokütlesini arttırmıştır. Azot uygulamalarının rokanın
nitrat-nitrit içeriğine istatistiksel olarak etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Artan azot dozuna bağlı olarak çok yüksek nitrat (1151.0-3603.0 mg kg-1
arasında) ve nitrit (15.2-974.8 mg kg-1 arasında) değerleri belirlenmiştir
(nitrat sınır değer 1500 mg kg-1). Buzdolabında muhafaza edilen
bitkilerde nitrat değerlerinin düştüğü ancak, bazı uygulamalarda depolama
sonrası nitrit değerlerinin yükseldiği belirlenmiştir. Bu yüzden rokanın
hasadın hemen ardından tüketilmesi ve çok uzun süreyle muhafaza edilmemesi tavsiye
edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 11 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 23 Sayı: 1 |