BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 1, 221 - 229, 01.06.2014

Öz

In this study, antimicrobial effects of honey and propolis were studied in and around the Muş and Bitlis providence. Antimicrobial activitiy of honey and propolis were tested with Klebsiella pneumoniae 13883, Escherichia coli ATCC 8739, Pseudomonas aeruginosa 9027, Staphylococcus aureus 6538, Bacillus megaterium DSM 32 and Enterococcus fecalis ATCC 29212 bacteria, Saccharomyces cerevisiae and Candida albicans yeasts. As a result, it has been observed that honey and propolis extracts had antibacterial effect on all of the Gram (+) and Gram (-) bacteria activity

Kaynakça

  • Anonim. Honey User Health Concept Study Report. National Honey Board. http://www. nhb.org/download/industry/HoneyUserConce pt.pdf, 2000.
  • Snowdon, J.A., Cliver, D.O., Microorganisms in honey. Int. J. Food Microbiol. 31, 1-26, 1996.
  • Frankel, S., Robinson, G.E., Beerenbaum, M.R., Antioxidant capacity and correlated characteristic of 14 unifloral honey. J. Apic. Res. 37 (1), 27-31, 1998.
  • Garadew, A. Schmolz, E., Lamprecht, I., Microcalorimetric Investigation on The Antimicrobial Activity of Honey of The Stingless Bee Trigona spp. and Comparison of Some Parameters with Those Obtained with Standard Methods. Thermochimica Acta, 41(5), 99-106, 2004.
  • Lusby, P.E., Coombes, A., Wilkinson, J.M., Honey: A Potent Agent for Wound Healing? J. Wocn., 295-300, 2002.
  • Dustmann, J.H., Natural defense mechanismsof a honey bee colony against diseases and parasites. Am. Bee J., 133 (6), 431-434, 1993.
  • Çakır, H., Tümen, G., Balıkesir Yöresi Ballarının Antimikrobiyal ve Antifungal Etkileri. X. Ulusal Biyoloji Kongresi, Erzurum, 210, 1990.
  • Ali, A.T., Chowdhury, M., Humayyad, M.S., Inhibitor effect ofnatural honey on Helicobacter pylori. Trop. Gasroenterol., 12(3), 43-139, 1991.
  • Starzyk, J., Scheller, S., Szaflarski, J., Moskwa, M., Stojko, A., Biological properties and clinical application of propolis. Azneim-Forsch Drug Res., 27 (1), 1198-1199, 1977.
  • Özçelik, S., Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuar Kılavuzu, 1. Baskı, Fırat Üniv. Fen-Edebiyat Fak.,Yayın, Elazığ, 85, 1992.
  • Lindenfelser, L.A., Antimikrobiyal activity of propolis. Am. Bee J., 107, 90-92, 1967.
  • Collins, C.H., Lyne, P.M., Microbiological Methods Butterworth&Co. (Publishers) Ltd., London, 450, 1985.
  • Anonymous., NCCLS (National Committee for Clinical Laboratory Standards). Performance Standards for Ant imicrobial Susceptibility Testing, The 9th International Supplement; M100-S9, Villanova, PA., 1999.
  • Dığrak, M., Yılmaz, Ö., Çelik, S., Yıldız, S., Propolisteki yağ asitleri ve antimikrobiyal etkisi üzerinde in vitro araştırmalar, Gıda, 20 (4), 249-255, 1995.
  • Dığrak, M., Özçelik, S., Yılmaz, Ö., Elazığ Yöresinden toplanan propolisin antimikrobiyal etkisi üzerinde in vitro araştırmalar, Turkish Journal of Biology, 19, 249-257, 1995.
  • Grunberger, D., Banerjee, R.,Eisinger, K., Preferential cytotoxicity on tumor cells by caffeic acid phenethyl ester isolated from propolis, Experientia, 44, 230-232, 1988.
  • Sorkun, K., İnceoğlu, Ö., İç Anadolu Bölgesi Ballarında Polen Analizi, Doğa Bilim Dergisi, 8(2), 222-228, 1984.
  • Aksoy, Z., Dığrak, M., Bingöl Yöresinde Toplanan Bal ve Propolisin Antimikrobiyal Etkisi Üzerine in vitro Araştırmalar, Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi, 18(4), 471-478, 2006.
  • Granje, J,.M., Davey, R.W., Antibakteriyal Properties of Propolis (Bee Gleu), Journal of the Royal Society of Medicine, 83, 159-160, 1990.

MUŞ VE BİTLİS YÖRESİNDE TOPLANAN BAL VE PROPOLİSİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI

Yıl 2014, Cilt: 2 Sayı: 1, 221 - 229, 01.06.2014

Öz

Bu çalışmada, Muş ve Bitlis İli ve çevresinden toplanan bal ve propolisin antimikrobiyal etkisi araştırılmıştır. Bal ve propolis ekstraktlarının antimikrobiyal aktivitesi Klebsiella pneumoniae 13883, Escherichia coli ATCC 8739, Pseudomonas aeruginosa 9027, Staphylococcus aureus 6538, Bacillus megaterium DSM 32 ve Enterococcus fecalis ATCC 29212 bakterileri ile, Saccharomyces cerevisiae ve Candida albicans 30114 mantar türleri kullanılarak test edilmiştir. Araştırma sonucunda, bal ve propolis ekstraktlarının Gram negatif (-) ve Gram pozitif (+) bakterilere karşı antibakteriyal aktivitelerinin olduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim. Honey User Health Concept Study Report. National Honey Board. http://www. nhb.org/download/industry/HoneyUserConce pt.pdf, 2000.
  • Snowdon, J.A., Cliver, D.O., Microorganisms in honey. Int. J. Food Microbiol. 31, 1-26, 1996.
  • Frankel, S., Robinson, G.E., Beerenbaum, M.R., Antioxidant capacity and correlated characteristic of 14 unifloral honey. J. Apic. Res. 37 (1), 27-31, 1998.
  • Garadew, A. Schmolz, E., Lamprecht, I., Microcalorimetric Investigation on The Antimicrobial Activity of Honey of The Stingless Bee Trigona spp. and Comparison of Some Parameters with Those Obtained with Standard Methods. Thermochimica Acta, 41(5), 99-106, 2004.
  • Lusby, P.E., Coombes, A., Wilkinson, J.M., Honey: A Potent Agent for Wound Healing? J. Wocn., 295-300, 2002.
  • Dustmann, J.H., Natural defense mechanismsof a honey bee colony against diseases and parasites. Am. Bee J., 133 (6), 431-434, 1993.
  • Çakır, H., Tümen, G., Balıkesir Yöresi Ballarının Antimikrobiyal ve Antifungal Etkileri. X. Ulusal Biyoloji Kongresi, Erzurum, 210, 1990.
  • Ali, A.T., Chowdhury, M., Humayyad, M.S., Inhibitor effect ofnatural honey on Helicobacter pylori. Trop. Gasroenterol., 12(3), 43-139, 1991.
  • Starzyk, J., Scheller, S., Szaflarski, J., Moskwa, M., Stojko, A., Biological properties and clinical application of propolis. Azneim-Forsch Drug Res., 27 (1), 1198-1199, 1977.
  • Özçelik, S., Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuar Kılavuzu, 1. Baskı, Fırat Üniv. Fen-Edebiyat Fak.,Yayın, Elazığ, 85, 1992.
  • Lindenfelser, L.A., Antimikrobiyal activity of propolis. Am. Bee J., 107, 90-92, 1967.
  • Collins, C.H., Lyne, P.M., Microbiological Methods Butterworth&Co. (Publishers) Ltd., London, 450, 1985.
  • Anonymous., NCCLS (National Committee for Clinical Laboratory Standards). Performance Standards for Ant imicrobial Susceptibility Testing, The 9th International Supplement; M100-S9, Villanova, PA., 1999.
  • Dığrak, M., Yılmaz, Ö., Çelik, S., Yıldız, S., Propolisteki yağ asitleri ve antimikrobiyal etkisi üzerinde in vitro araştırmalar, Gıda, 20 (4), 249-255, 1995.
  • Dığrak, M., Özçelik, S., Yılmaz, Ö., Elazığ Yöresinden toplanan propolisin antimikrobiyal etkisi üzerinde in vitro araştırmalar, Turkish Journal of Biology, 19, 249-257, 1995.
  • Grunberger, D., Banerjee, R.,Eisinger, K., Preferential cytotoxicity on tumor cells by caffeic acid phenethyl ester isolated from propolis, Experientia, 44, 230-232, 1988.
  • Sorkun, K., İnceoğlu, Ö., İç Anadolu Bölgesi Ballarında Polen Analizi, Doğa Bilim Dergisi, 8(2), 222-228, 1984.
  • Aksoy, Z., Dığrak, M., Bingöl Yöresinde Toplanan Bal ve Propolisin Antimikrobiyal Etkisi Üzerine in vitro Araştırmalar, Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Dergisi, 18(4), 471-478, 2006.
  • Granje, J,.M., Davey, R.W., Antibakteriyal Properties of Propolis (Bee Gleu), Journal of the Royal Society of Medicine, 83, 159-160, 1990.
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yusuf Alan

Ekrem Atalan

Nurcan Erbil Bu kişi benim

Orhan Bakır Bu kişi benim

Zümrete Orman Bu kişi benim

Pelda Kanik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Alan, Y., Atalan, E., Erbil, N., Bakır, O., vd. (2014). MUŞ VE BİTLİS YÖRESİNDE TOPLANAN BAL VE PROPOLİSİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2(1), 221-229. https://doi.org/10.18586/msufbd.00896
AMA Alan Y, Atalan E, Erbil N, Bakır O, Orman Z, Kanik P. MUŞ VE BİTLİS YÖRESİNDE TOPLANAN BAL VE PROPOLİSİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI. MAUN Fen Bil. Dergi. Haziran 2014;2(1):221-229. doi:10.18586/msufbd.00896
Chicago Alan, Yusuf, Ekrem Atalan, Nurcan Erbil, Orhan Bakır, Zümrete Orman, ve Pelda Kanik. “MUŞ VE BİTLİS YÖRESİNDE TOPLANAN BAL VE PROPOLİSİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI”. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2, sy. 1 (Haziran 2014): 221-29. https://doi.org/10.18586/msufbd.00896.
EndNote Alan Y, Atalan E, Erbil N, Bakır O, Orman Z, Kanik P (01 Haziran 2014) MUŞ VE BİTLİS YÖRESİNDE TOPLANAN BAL VE PROPOLİSİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2 1 221–229.
IEEE Y. Alan, E. Atalan, N. Erbil, O. Bakır, Z. Orman, ve P. Kanik, “MUŞ VE BİTLİS YÖRESİNDE TOPLANAN BAL VE PROPOLİSİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI”, MAUN Fen Bil. Dergi., c. 2, sy. 1, ss. 221–229, 2014, doi: 10.18586/msufbd.00896.
ISNAD Alan, Yusuf vd. “MUŞ VE BİTLİS YÖRESİNDE TOPLANAN BAL VE PROPOLİSİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI”. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 2/1 (Haziran 2014), 221-229. https://doi.org/10.18586/msufbd.00896.
JAMA Alan Y, Atalan E, Erbil N, Bakır O, Orman Z, Kanik P. MUŞ VE BİTLİS YÖRESİNDE TOPLANAN BAL VE PROPOLİSİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI. MAUN Fen Bil. Dergi. 2014;2:221–229.
MLA Alan, Yusuf vd. “MUŞ VE BİTLİS YÖRESİNDE TOPLANAN BAL VE PROPOLİSİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI”. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 1, 2014, ss. 221-9, doi:10.18586/msufbd.00896.
Vancouver Alan Y, Atalan E, Erbil N, Bakır O, Orman Z, Kanik P. MUŞ VE BİTLİS YÖRESİNDE TOPLANAN BAL VE PROPOLİSİN ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI. MAUN Fen Bil. Dergi. 2014;2(1):221-9.