Bu çalışmada fıstık çamı (Pinus Pinea L.)
yongaları ve kozalak atıklarıyla üretilen 3 tabakalı yongalevhaların bazı
teknolojik özellikleri araştırılmıştır.
Çam Yongası ve kozalak karışım oranına göre 4 adet levha tipi
üretilmiştir (%100/0, %50/50, %0/100 ve %40/60). Yongalevhaların Dış/orta
tabaka kullanım oranı %40:60’dır. 400×400×12 mm boyutlarında üretilen levhaların
özgül ağırlığı 700 g/cm3 olup, pres basıncı 24-26 kPa/cm2’dir. Üretim sonucunda
levhaların Limit oksijen indeksi (LOI) değerleri (ASTM D 2863), çürüklük dayanımı (EN 113) ve yüzey
pürüzlülükleri(DIN 4768) belirlenmiştir.
Yapılan çalışma sonucunda atık çam kozalağı kullanımının yonga levhaların
özelliklerini etkilediği belirlenmiştir. Kozalak kullanım oranının artmasıyla
çürüklük dayanımı artmıştır. Fakat LOI ve yüzey pürüzlülüğü değerleri de
karışımdaki kozalak kullanım oranının artması ile artış göstermiştir.
Yonga levha Yangın dayanımı Teknolojik özellikler Çürüklük dayanımı Yüzey özellikleri
This work explores some technological properties of three-layer particleboard produced from pine (Pinus Pinea L.) wood particles and waste cones. Four board types were made from mixtures of wood particles/stone cone (100/0, 50/50, 0/100 and 40/60%, respectively). The laying ratio (outers: core) was 40:60%. The particleboards were manufactured with a board density of 700 g/cm3, board size of 400×400×12 mm and a pressing pressure of 24-26 kPa/cm2. The limiting oxygen İndex (LOI) levels (ASTM D 2863), decay resistance (EN 113) and surface roughness (DIN 4768) of particleboards were determined. The using stone cone was found to be affecting all the properties of particleboards. The result showed that using waste cone increased the decay resistance. However, LOI values and surface roughness of the panels increased with increasing the pine cone amount of mixture.
Particleboards Fire performance technological properties decay resistance Surface properties
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 2 |