Kayın (Fagus oriantalis L.) ve çam (Pinus
sylvestris L.) odunu örneklerinin renk özellikleri (L*, a*, b* and ΔE) üzerine termo-mekanik
yoğunlaştırma ve termal işlemin etkisi araştırılmıştır. Örnekler 100 °C ve 150
°C sıcaklıkta %20 ve %40 sıkıştırma oranı ile yoğunlaştırılmıştır. Daha sonra,
yoğunlaştırılmış örneklerde boyutsal stabiliteyi sağlamak için 190, 200 ve 210
°C sıcaklıkta 2 saat süresince örneklere termal işlem uygulanmıştır. Örneklerin
renk değişimi CIEL*a*b* renk ko-ordinat sistemine göre değerlendirilmiştir. Araştırma
sonuçlarına göre, daha yüksek sıcaklıkta ve sıkıştırma oranında
yoğunlaştırılmış örneklerin rengi daha fazla değişmiştir. Örneklerin renk
değişiminde, sıkıştırma oranına göre sıkıştırma sıcaklığı daha çok etkilidir.
Termal işlem sonrası, örneklerin renk özellikleri işlem sıcaklığındaki artışa
bağlı olarak önemli ölçüde değişmiştir ve örnekler kararmıştır. Termal işlemli
örneklerdeki renk değişmelerinde yoğunlaştırma işlemlerinin etkisi önemsiz
bulunmuştur. Kayın örneklere göre çam örneklerin
rengi yoğunlaştırma ve termal işlem uygulamalarından daha fazla etkilenmiştir.
Ayrıca, örneklerin a* değerindeki değişim L* veya b* değerindeki değişimden
daha belirgindir.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 2 |