Amaç: Bu çalışmada Marrubium cuneatum bitkisinin sulu ve metanol özütleri ile bu özütlerin sıvı-sıvı fraksiyonlanması sonucu elde edilen fraksiyonlarının antimikrobiyal, antioksidan ve antienflamatuvar etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Bitki özütleri maserasyon yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen özütler, sıvı-sıvı fraksiyonlama tekniği kullanılarak polaritelerine göre ayrılmıştır. Özüt ve fraksiyonların antimikrobiyal etkisi mikrodilüsyon yöntemi ile değerlendirilmiştir. DPPH•, ABTS+ ve CUPRAC yöntemleri ile antioksidan etki, lipoksijenaz enzimi inhibisyonu yöntemi ile ise antienflamatuvar etki değerlendirilmiştir.
Bulgular: Antioksidan etki deneylerinde metanol özütünün n-bütanol fraksiyonu ile sulu özütün etil asetat fraksiyonu çalışılan tüm yöntemlerde etkileri ile öne çıkmıştır. Bu iki fraksiyonu metanol özütünün etil asetat fraksiyonu takip etmiştir. Antimikrobiyal etki deneylerinde, kullanılan referans bileşiklere kıyasla dikkate değer bir etki elde edilemediği gözlenmiştir. Çalışılan örneklerin lipoksijenaz enziminin inhibisyonu üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir.
Sonuç: Bitkinin etil asetat ve n-bütanol fraksiyonlarının güçlü antioksidan etkisi tespit edilmiştir ancak dikkate değer bir antimikrobiyal aktivitesi olmadığı görülmüştür Antienflamatuvar aktivitede ise lipoksijenaz enzimi üzerinden bitkinin antienflamatuvar bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Buna bağlı olarak bitkinin farklı ekstre ve maddeleriyle araştırmalar yapılması önerilmektedir.
Marrubium Antioksidan Antimikrobiyal Lipoksijenaz Etnofarmakoloji
TUBITAK (SBAG- 214S129)
Objective: This study aimed to determine the antimicrobial, antioxidant, and anti-inflammatory potential of the Marrubium cuneatum aqueous and extracts, in addition to the fractions acquired from the liquid-liquid fractionation, respectively.
Method: The plant extracts were obtained using maceration, which were separated into their fractions based on polarity using the liquid-liquid fractionation method. The in vitro antimicrobial activity was evaluated using the microdilution method. The antioxidant activity was assessed using DPPH•, ABTS+, and CUPRAC assays. The anti-inflammatory activity of the extracts and fractions were evaluated by examining their effects on lipoxygenase (5-LOX) enzyme inhibition.
Results: In the antioxidant assays, the n-butanol fraction of the methanolic extract and the ethyl acetate fraction of the aqueous extract showed activity in all tests, followed by the ethyl acetate fraction of the methanolic extract, respectively. In the antimicrobial assays, no remarkable inhibitions were observed compared to the reference compounds. It was noticed that the extracts and fractions showed no effect on the inhibition of the lipoxygenase enzyme.
Conclusion: The ethyl acetate and n-butanol fractions showed relatively strong antioxidant effects, however, no significant antimicrobial activity was observed. In terms of anti-inflammatory activity, it was determined that the plant did not exhibit any anti-inflammatory effect through the lipoxygenase enzyme suggesting further detailed research on other fractions or purified compounds of the plant material.
Marrubium Antioxidant Antimicrobial Lipoxygenase Ethnopharmacology
TUBITAK (SBAG- 214S129)
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Geleneksel, Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Tıp (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | TUBITAK (SBAG- 214S129) |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Ocak 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 25 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 15 Sayı: 1 |
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin süreli bilimsel yayınıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir
Kapak
Ayşegül Tuğuz
İlter Uzel’in “Dioskorides ve Öğrencisi” adlı eserinden
Adres
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Çiftlikköy Kampüsü
Yenişehir/ Mersin