Aim: The aim of this in vitro study to evaluate the effect of coffee on color change and translucency parameter (TP) in different composite resins.
Material and Methods: In the study, a total of 45 samples from three different composite resins (Estelite Σ Quick, G-Aenial Anterior; Omnichroma), 15 samples in each composite resin group, were prepared with the help of disc-shaped teflon molds of 8 mm diameter and 2 mm depth. After the samples were kept in distilled water for 24 hours, initial color measurements were made with the aid of a spectrophotometer. After staining with coffee for 12 days, second color measurements were repeated. Color changes (ΔE00) and translucency parameter (TP00) of composite resin samples were determined using the CIEDE 2000 color formula before and after coloration with coffee. The data obtained were statistically analyzed with one-way analysis of variance (One-way ANOVA), factorial ANOVA and t test (p <0.05).
Results: A clinically noticeable color change (ΔE00) was detected in composite resin samples kept in coffee for 12 days, with ΔE00 values ranging from 3.28 to 6.28. It was found that the highest color change was in the Omnichroma composite resin group and the lowest color change was in the Estelite Σ Quick composite resin group (p <0.05). Before and after staining with coffee, the Omnichroma composite resin group showed the highest TP values among the examined materials (p <0.05). After staining with coffee, TP value of Omnichroma composite resin group increased, while TP values of other composite resins decreased. Staining with coffee not affected the TP values of the Estelite Σ Quick composite resin group.
Conclusion: Staining with coffee causes color and translucency change in composite resins and optical properties differ between materials. Knowing the optical properties of the restorative material to be preferred in restorations where aesthetics are at the forefront is necessary for long-lasting restorations.
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı; kahvenin farklı kompozit rezinlerde renk değişimine ve translusensi parametresi (TP) üzerine etkisini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmada, üç farklı kompozit rezinden (Estelite Σ Quick, G-Aenial Anterior; Omnichroma) her kompozit rezin grubunda 15 örnek olacak şekilde toplamda 45 örnek 8 mm çapında ve 2 mm derinliğinde disk şeklinde teflon kalıplar yardımı ile hazırlandı. Örnekler, 24 saat distile su içerisinde bekletildikten sonra başlangıç renk ölçümleri bir spektrofotometre yardımı ile yapılmıştır. 12 gün boyunca kahve ile renklendirme sonrası ikinci renk ölçümleri tekrarlanmıştır. Kompozit rezin örneklerin renk değişimleri (ΔE00) ve translüsensi parametresi (TP00) kahve ile renklendirme önce ve sonrasında CIEDE 2000 renk formülü kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA), faktöriyel ANOVA ve t testi ile istatistiksel analize tabii tutulmuştur (p<0.05).
Bulgular: 12 gün kahvede bekletilen kompozit rezin örneklerinde klinik olarak fark edilebilir derecede renk değişimi (ΔE00) tespit edilmiştir ve ΔE00 değerleri 3,28 ile 6,28 arasında değişmektedir. En yüksek renk değişiminin Omnichroma kompozit rezin grubunda, en düşük renk değişiminin ise Estelite Σ Quick kompozit rezin grubunda olduğu bulunmuştur (p<0.05). Kahve ile renklendirme önce ve sonrasında Omnichroma kompozit rezin grubu incelenen materyaller arasında en yüksek TP değerleri göstermiştir (p<0.05). Kahve ile renklendirme sonrası Omnichroma kompozit rezin grubunun TP değeri artarken, diğer kompozit rezinlerde TP değerlerinde azalma olmuştur. Kahve ile renklendirme Estelite Σ Quick kompozit rezin grubunun TP değerlerini etkilememiştir.
Sonuç: Kahve ile renklendirme kompozit rezinlerde renk ve translusensi değişimine neden olmakta ve optik özellikler materyaller arasında farklılıklar göstermektedir. Estetiğin ön planda olduğu restorasyonlarda tercih edilecek restoratif materyalin optik özelliklerinin bilinmesi uzun ömürlü restorasyonlar için gereklidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Diş Hekimliği |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2021 |
Gönderilme Tarihi | 23 Şubat 2021 |
Kabul Tarihi | 27 Nisan 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 3 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.