The Role of Women's Cooperatives in Bringing Local Gastronomic Products to Gastronomy Tourism: Denee Women's Cooperative
Yıl 2023,
Cilt: 5 Sayı: 2, 205 - 225, 31.12.2023
İsa Serhan Cihangir
,
Halil Akmese
,
Kadriye Alev Akmeşe
Öz
Gastronomy is an important tool in ensuring the sustainability of intangible cultural assets and using them as a touristic supply. Women who practice the local food culture play an important role in preserving and correctly transferring gastronomic products to future generations. Women's cooperatives undertake an important intermediary role in bringing the female workforce to the economic structure. In this context, the awareness and attitudes of the members of the Niğde Denee women's cooperative about the gastronomic products of the region were investigated. The views of women on the marketing of gastronomic products were evaluated. Within the scope of the research, a questionnaire, one of the quantitative research methods, was applied to the members of the Denee Women's Cooperative in Yeşilburç Village of Niğde Province. As a result of the analysis of the questionnaires, it has been determined that the women who are members of the cooperative support the use of local products within the framework of gastronomic tourism. As a result of the study, suggestions were developed for the gastronomic values of Niğde to be more involved in tourism with the support of women's cooperatives.
Kaynakça
- Adar, A.Ş., Dedeoğlu, S. ve Kurtuluş, G., (2023) “Türkiye’de Kadın Kooperatifleri: Mevcut Durum Analizi, Kadın Güçlenmesi ve İstihdam Yaratma Potansiyeli”, Çalışma ve Toplum, C.2, S.77. s.1171-1208.
- Ak, S., (2022) “Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Bağlamında Yerel Mutfağın Önemi: Mustafa Paşa Örneği”, T.C. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir
- Akan, L., (2007) “Safranbolu Mutfak Kültürü Üzerine Bir Araştırma”, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma vakfi cilt 13-14
- Akbaba, A. ve Kendirci, P., (2016) “Gastronomi Turizmi ve Coğrafi İşaretlemeli Ürünler” İçinde O. N. Özdoğan (Ed.), Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler 2. Ankara: Detay Yayıncılık
- Akgöz, Ş.S., (2023) “Yöresel Yemeklerin Gastronomi Turizmine Etkisi: Sinop İli Örneği”, T.C. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisans Üstü Eğitim Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya
- Akman, M., (1998) “Yabancı Turistlerin Türk Mutfağından Beklentileri, Yaralanma Durumları ve Türk Mutfağının Turizme Katkısı Üzerine Bir Araştırma”, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Yayımlanmış Doktora Tezi
- Aksoy, İ., (2021) “Batman Yerel Mutfağının Gastronomi Turizmine Kazandırılmasına Yönelik Bir Araştırma”, T.C. Batman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Batman
Akyurt, H. ve Turpçu, E., (2019) “Giresun İli Gastronomi Değerleri ve Gastronomi Turizmi”, Akademisyen Kitabevi, Ankara
- Altınel, H., (2009) “Gastronomide Menü Yönetimi”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 15-16, İstanbul
- Ardabili, F.S. and Rasouli, E.H., (2011) “The Role of Food and Culinary Condition in Tourism Industry”, Middle-East Journal of Scientific Research, 9 (6), 826- 833
- Arvas, A., (2013) “Geçmişten Bugüne Geleneksel Bir Lezzet: İskilip Dolması”, The Journal of Academic Social Science Studies, 6(1), 229-239
- Ayaz, N. ve Çobanoğlu, S., (2017) “Ev Kadınlarının Turizm Amaçlı Yöresel Yemek Üretimine Bakış Açıları: Bartın İli Örneği”, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:7, Sayı:1, 413-427
- Ayaz, N. ve Türkmen, B.M., (2018) “Yöresel Yiyecekleri Konu Alan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi”, Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 2(1), 22-38
- Aydoğdu, A. ve Mızrak, M., (2017) “Yöresel Yemeklerin Sürdürülebilirliğinde Standart Reçetelendirmenin Önemi: Kastamonu Mutfağı Örneği”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (20): 366-394
- Baysal, A. ve Küçükaslan, N., (2007) “Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması”, Bursa: Ekin Basım Yayın
Başaran, B., (2017) “Gastronomi Turizmi Kapsamında Yöresel Lezzetlerinin Değerlendirilmesi”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5/3, 135-149
Yöresel Gastronomik Ürünlerin Gastronomi Turizmine Kazandırılması Sürecinde Kadın Kooperatiflerinin Tutumları: Denee Kadın Kooparetifi Üyeleri Üzerine Bir Araştırma
Yıl 2023,
Cilt: 5 Sayı: 2, 205 - 225, 31.12.2023
İsa Serhan Cihangir
,
Halil Akmese
,
Kadriye Alev Akmeşe
Öz
Gastronomi, somut olmayan kültürel varlıkların sürdürülebilirliklerinin sağlanması ve turistik arz unsuru olarak kullanılmalarında önemli bir araçtır. Gastronomik ürünlerin korunarak doğru bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasında ise yöresel yemek kültürünü uygulayan kadınların önemi büyüktür. Kadın kooperatifleri, kadın iş gücünün ekonomik yapıya kazandırılmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Bu bağlamda çalışma ile Niğde Denee kadın kooperatifi üyelerinin bölge gastronomik ürünleri konusundaki farkındalık ve tutumları araştırılmıştır. Kadınların gastronomik ürünlerin pazarlanması konusundaki görüşleri değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında Niğde ili Yeşilburç Köyü Denee Kadın Kooperatifi üyelerine nicel araştırma yöntemlerinden anket uygulanmıştır. Anketlerin analiz edilmesi sonucunda kooperatif üyesi kadınların yöresel ürünlerin gastronomi turizmi çerçevesinde kullanılmasını destekledikleri tespit edilmiştir. Çalışma neticesinde, Niğde gastronomik değerlerinin kadın kooperatifleri destekleri ile turizmde daha fazla yer alması noktasında öneriler geliştirilmiştir.
Kaynakça
- Adar, A.Ş., Dedeoğlu, S. ve Kurtuluş, G., (2023) “Türkiye’de Kadın Kooperatifleri: Mevcut Durum Analizi, Kadın Güçlenmesi ve İstihdam Yaratma Potansiyeli”, Çalışma ve Toplum, C.2, S.77. s.1171-1208.
- Ak, S., (2022) “Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Bağlamında Yerel Mutfağın Önemi: Mustafa Paşa Örneği”, T.C. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir
- Akan, L., (2007) “Safranbolu Mutfak Kültürü Üzerine Bir Araştırma”, Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma vakfi cilt 13-14
- Akbaba, A. ve Kendirci, P., (2016) “Gastronomi Turizmi ve Coğrafi İşaretlemeli Ürünler” İçinde O. N. Özdoğan (Ed.), Yiyecek İçecek Endüstrisinde Trendler 2. Ankara: Detay Yayıncılık
- Akgöz, Ş.S., (2023) “Yöresel Yemeklerin Gastronomi Turizmine Etkisi: Sinop İli Örneği”, T.C. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Lisans Üstü Eğitim Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya
- Akman, M., (1998) “Yabancı Turistlerin Türk Mutfağından Beklentileri, Yaralanma Durumları ve Türk Mutfağının Turizme Katkısı Üzerine Bir Araştırma”, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı, Yayımlanmış Doktora Tezi
- Aksoy, İ., (2021) “Batman Yerel Mutfağının Gastronomi Turizmine Kazandırılmasına Yönelik Bir Araştırma”, T.C. Batman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Batman
Akyurt, H. ve Turpçu, E., (2019) “Giresun İli Gastronomi Değerleri ve Gastronomi Turizmi”, Akademisyen Kitabevi, Ankara
- Altınel, H., (2009) “Gastronomide Menü Yönetimi”, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 15-16, İstanbul
- Ardabili, F.S. and Rasouli, E.H., (2011) “The Role of Food and Culinary Condition in Tourism Industry”, Middle-East Journal of Scientific Research, 9 (6), 826- 833
- Arvas, A., (2013) “Geçmişten Bugüne Geleneksel Bir Lezzet: İskilip Dolması”, The Journal of Academic Social Science Studies, 6(1), 229-239
- Ayaz, N. ve Çobanoğlu, S., (2017) “Ev Kadınlarının Turizm Amaçlı Yöresel Yemek Üretimine Bakış Açıları: Bartın İli Örneği”, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt:7, Sayı:1, 413-427
- Ayaz, N. ve Türkmen, B.M., (2018) “Yöresel Yiyecekleri Konu Alan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi”, Gastroia: Journal of Gastronomy and Travel Research, 2(1), 22-38
- Aydoğdu, A. ve Mızrak, M., (2017) “Yöresel Yemeklerin Sürdürülebilirliğinde Standart Reçetelendirmenin Önemi: Kastamonu Mutfağı Örneği”, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9 (20): 366-394
- Baysal, A. ve Küçükaslan, N., (2007) “Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması”, Bursa: Ekin Basım Yayın
Başaran, B., (2017) “Gastronomi Turizmi Kapsamında Yöresel Lezzetlerinin Değerlendirilmesi”, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 5/3, 135-149