Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Kalınlıklardaki Elmaların Dondurarak Kurutma Davranışlarının Taguchi Metodu Kullanılarak Belirlenmesi

Yıl 2017, , 529 - 540, 30.12.2017
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.286862

Öz

Dondurarak
kurutma sonuçta elde edilen ürünün kalitesine göre en iyi kurutma
teknolojisidir. Fakat, bu yöntem pahalıdır ve işlemin yüksek maliyeti nedeniyle
endüstriyel ölçekte uygulanması sınırlıdır. Ayrıca, dondurarak kurutma işlemi,
kurutma süresi, basınç, numune kalınlıkları, hazne sıcaklığı, numune
sıcaklıkları ve bağıl nem miktarı gibi farklı parametrelere bağlıdır. Bu yüzden
dondurarak kurutma işlemi için nem içeriği, nem oranı ve kurutma oranı gibi
kurutma davranışlarının belirlenmesi oldukça karmaşıktır. Bu makalede
dondurarak kurutmanın karmaşık yapısı için Taguchi metodu önerilmiştir. Taguchi
metodu, Taguchi’nin her L9 dikey sırası ile gerçekleştirilen her deneyin,
dondurarak kurutma işleminde elmaların nem içeriği, nem oranı ve kurutma
davranışları tahmini için geliştirilmiştir. İşlem parametrelerinin etkisi ve optimal
unsur ayarlarını belirlemek için sinyal görüntü oranı ve varyans analizi
gerçekleştirilmiştir. Son olarak, nem içeriği, nem oranı ve kurutma oranı için
Taguchi metodunun onaylama testleri gerçekleştirilerek başarıya ulaştığı
doğrulanmıştır. 

Kaynakça

  • Kirmaci, V., Usta, H. & Menlik, T. (2008). An Experımental Study on Freeze Drying Behavior of Strawberries. Drying Technology, 12, 1570-1576.

Determination of Freeze Drying Behaviors for Various Thicknesses of Apples by Using Taguchi Method

Yıl 2017, , 529 - 540, 30.12.2017
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.286862

Öz

Freeze drying process the best drying technology
regarding quality of the end product but it is an expensive method and the high
costs of process limit its application to industrial scale. Also, the
freeze-drying process is based on different parameters, such as drying time,
pressure, sample thicknesses, chamber temperature, sample temperatures and
relative humidity. Hence, the determination of drying behaviors, such as
moisture content, moisture ratio and drying rate of the freeze-drying process
are too complex. In this article, to help this freeze drying of complex
process, the use of Taguchi method has been proposed. Taguchi method has been
developed as per Taguchi’s L9 orthogonal array with each experiment performed
for the prediction of drying behaviors, such as moisture content, moisture
ratio and drying rate of apples in the freeze drying process. Signal-to-noise
ratio analysis and analysis of variance have been carried out in order to
determine the effects of process parameters and optimal factor settings.
Finally, confirmation tests verified that Taguchi method has been achieved for
moisture content, moisture ratio and drying rate.

Kaynakça

  • Kirmaci, V., Usta, H. & Menlik, T. (2008). An Experımental Study on Freeze Drying Behavior of Strawberries. Drying Technology, 12, 1570-1576.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makine Mühendisliği
Yazarlar

Volkan Kırmacı

Ekrem Gülsevinçler Bu kişi benim

Hüseyin Kaya

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2017
Kabul Tarihi 25 Temmuz 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Kırmacı, V., Gülsevinçler, E., & Kaya, H. (2017). Farklı Kalınlıklardaki Elmaların Dondurarak Kurutma Davranışlarının Taguchi Metodu Kullanılarak Belirlenmesi. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 6(2), 529-540. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.286862
AMA Kırmacı V, Gülsevinçler E, Kaya H. Farklı Kalınlıklardaki Elmaların Dondurarak Kurutma Davranışlarının Taguchi Metodu Kullanılarak Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. Aralık 2017;6(2):529-540. doi:10.17100/nevbiltek.286862
Chicago Kırmacı, Volkan, Ekrem Gülsevinçler, ve Hüseyin Kaya. “Farklı Kalınlıklardaki Elmaların Dondurarak Kurutma Davranışlarının Taguchi Metodu Kullanılarak Belirlenmesi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi 6, sy. 2 (Aralık 2017): 529-40. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.286862.
EndNote Kırmacı V, Gülsevinçler E, Kaya H (01 Aralık 2017) Farklı Kalınlıklardaki Elmaların Dondurarak Kurutma Davranışlarının Taguchi Metodu Kullanılarak Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 6 2 529–540.
IEEE V. Kırmacı, E. Gülsevinçler, ve H. Kaya, “Farklı Kalınlıklardaki Elmaların Dondurarak Kurutma Davranışlarının Taguchi Metodu Kullanılarak Belirlenmesi”, Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 6, sy. 2, ss. 529–540, 2017, doi: 10.17100/nevbiltek.286862.
ISNAD Kırmacı, Volkan vd. “Farklı Kalınlıklardaki Elmaların Dondurarak Kurutma Davranışlarının Taguchi Metodu Kullanılarak Belirlenmesi”. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 6/2 (Aralık 2017), 529-540. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.286862.
JAMA Kırmacı V, Gülsevinçler E, Kaya H. Farklı Kalınlıklardaki Elmaların Dondurarak Kurutma Davranışlarının Taguchi Metodu Kullanılarak Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2017;6:529–540.
MLA Kırmacı, Volkan vd. “Farklı Kalınlıklardaki Elmaların Dondurarak Kurutma Davranışlarının Taguchi Metodu Kullanılarak Belirlenmesi”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 6, sy. 2, 2017, ss. 529-40, doi:10.17100/nevbiltek.286862.
Vancouver Kırmacı V, Gülsevinçler E, Kaya H. Farklı Kalınlıklardaki Elmaların Dondurarak Kurutma Davranışlarının Taguchi Metodu Kullanılarak Belirlenmesi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2017;6(2):529-40.

Dergimizin tarandığı indeksler


12300          20980     2097822081