Kafein, tüm dünyada en çok tüketilen psikoaktif maddelerden biridir.
Tarihsel olarak çay ve soda kafein içeren en eski içeceklerdir. Son zamanlarda,
enerji içecekleri, özel kahve, patates cipsi, sakız ve şekerler gibi kafein
içeren gıda üretiminin çeşitliliğinde önemli artışlar olmuştur. Bu nedenle,
kafein içeren içeceklerin tüketimi dünyada çapında önemli düzeylere ulaşmıştır.
Son yıllarda kafeinin tüketimi, ilaçlarla karşılaştırıldığında daha yüksek
oranlara sahiptir. Dünya nüfusunun yaklaşık % 80'i hergün kafein içeren
içecekler tüketmektedir. Dünya çapında, kahve (%71) en çok tüketilen kafein
içerikli içecek olmasıyla birlikte, alkolsüz içecekler (%16) ve çay (%12) bunu
takip etmektedir. Gelişen teknoloji ve yeniliklerle birlikte gıda endüstrisinde
kafein tüketimi arasında önemli bir artış vardır. Bu çalışmada kafein tüketiminin, kardiyovasküler
sistem, anksiyete, hafıza, uyku, depresyon ve agresyon açısından insan sağılığı
üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kafeinin
içeren içeceklere artan talebin, genel olarak insan sağlığı üzerine olumlu
etkileri olduğu düşünülmektedir.
Caffeine
is one of the most broadly consumed psychoactive material all over the world[1] .
Historically, tea and soda are the most oldest beverages including caffeine.
Recently, variation of food production, which
comprise caffeine, has increased such as energy drinks, specialist coffee,
potato chips, gum and candy bar[8] . Therefore, the
consumption of caffeine-containing drinks has raised remarkably throughout the
world. Indeed, in recent years, the consumption of caffeine is higher than any
other drug. Nearly 80% of the world’s population consumes caffeine-contaning
products ever day, with tea (12%), soft drink (16%) and coffee (%71) being the
most widely consumed[8,9]. There is an significant increase in caffeine consumption throught
last century with developing technology and innovative evolution in food
industry. Actually, the rising demanding of the caffeine contaning productions
has brought along with its likley effects on human health. The present study
reviewed the effects of caffeine consumption on human healthy in terms of
cardiovascular system, anxiety, memory, sleep, depression and agression.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | ICAFOF 2017 (International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies) Özel Sayısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |