İzlenebilirlik; gıda, gıdanın elde edildiği hayvan, yem veya
gıdaya karıştırılması tasarlanan ya da karıştırılan maddenin üretim, işleme,
dağıtım ile ilgili tüm aşamalarının izlenmesini kapsayan bir sistemdir. Bir
gıda ürününün geçmişini izleyebilme, tedarik zinciri boyunca el değiştirmesiyle
ilgili tüm bilgileri, kesin ve resmileştirilmiş bir biçimde toplayabilme, hem
modern şirketler, hem de gıda güvenliğinin sağlanması açısından kamu için bir
zorunluluktur. Bu zorunluluk, yasal düzenlemelere uyum, uluslararası
standartlar ve sertifikasyon gereksinimleri, pazarlama stratejileri ve
programlarının uygulanması, ürün kökeninin, kimliğinin ve kalitesinin
kanıtlanması ve en önemlisi ortaya çıkabilecek sıhhi salgınların yayılmasına
karşı etkin tepki yöntemlerinin gerekliliği gibi pek çok nedenden
kaynaklanmaktadır. Bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişim, gıda izlenebilirlik
sistemlerinin gelişimini de olumlu yönde etkilemektedir. Buna rağmen, gıda
izlenebilirliğinin Türkiye şartlarında arz zincirin karmaşık yapısı ve tarım
sektöründe karşılaşılan bazı yapısal sorunlar nedeniyle hedeflenen konuma
gelmesi gecikmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, mevcut sistem ortaya konularak
sistemin daha etkin bir yapı kazanması için yapılması gerekenler
tartışılmıştır.
Gıda güvenliği İzlenebilirlik İzlenebilirlik sistemleri EAN-UCC
Traceability
is a system containing tracing food, the animal that food is obtained, feed and
the substance that is planned or expected to be mixed with food and all the
steps of production, procession, distribution of expected material. The ability
to monitor the past of a food product, to gather all the information about
handover during the supply chain, in a precise and formalized form is a must
for the public as well as for the provision of modern companies and food
safety. This obligation comes from many reasons such as compliance with legal
regulations, international standards and certification requirements, the
application of marketing strategies and programs, the provenance of the origin
of the product, its identity and quality, and the need for effective response
methods against the spread of sanitary outbreaks. The rapid development of
information technology also affects the development of food traceability
systems positively. Nevertheless, food traceability is delayed due to the
complex structure of the supply chain in Turkey and some structural problems in
the agricultural sector. Thus, by revealing current system, what to do in order
system to gain a more efficient structure is argued in this study.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | ICAFOF 2017 (International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies) Özel Sayısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 29 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |