Environmental
analysis of the alcoholic drink industry shows that the main effluents of the
sector are wastewater and organic solid wastes. Such effluents are characterized
by large seasonal fluctuations in volume and composition and are often
discarded with little or no treatment. The treatment and management of this
wastewater causes a considerable apprehension, especially considering the
environmental restrictions required to discharge into water bodies. Efficiency
of all management practices for such effluents sourced from these facilities
depends on an effective pollution prevention approach that lowers the amount of
the whole of resource consumption and wastes. To achieve such goals, the
implementation of pollution prevention measures, cleaner production, and
low-cost treatment technologies are required. Implementing cleaner production
in alcoholic drink industry prevents or minimizes environmental impacts through
the product life cycles from raw material final disposal.
The objective
of this study is to investigate the most significant environmental impacts
derived from the alcoholic drink industry (especially wine production) and its
waste generation and to characterize the present strategies (cleaner
production) for the waste management. In addition, on-site observation was
examined to evaluate environmental impact of wine facilities in Nevşehir during
this study. From this point of view, the wine-producing mills in Nevşehirare
generally small producers, whose yearly waste production and financial resources
may not be sufficient to apply advanced technological treatments.
Alkollü içecek endüstrisinin çevresel
analizi göstermektedir ki, sektörün ana atığı atık su ve organik katı
atıklardır. Bu tür atık maddeler, hacim ve kompozisyon bakımından mevsimsel
olarak büyük dalgalanmalarla karakterize edilirler ve genellikle az veya hiç
arıtım yapılmaksızın deşarj edilmektedirler. Bu tür atıksuların arıtılması ve
yönetimi, çevresel kısıtlamalar göz önüne alındığında alıcı su kütlelerine olan
deşarjları sebebiyle endişe yaratmaktadır. Tesislerden çıkan atıklar için tüm
yönetim uygulamalarının etkinliği, kaynak tüketiminin ve atıkların tümünü
azaltacak etkin bir kirlilik önleme yaklaşımına bağlıdır. Bu hedeflere ulaşmak
için kirlilik önleme tedbirleri, temiz üretim ve düşük maliyetli arıtma
teknolojileri uygulanmalıdır. Alkollü içki endüstrisinde daha temiz üretimin
yapılması, hammaddenin bir ürüne dönüştürülüp nihai bertarafına kadar ürün ömrü
boyunca meydana gelebilecek olumsuz çevresel etkileri önler veya en aza
indirir.
Bu çalışmanın amacı,
alkollü içki endüstrisinden (özellikle şarap üretimi) ve atık üretiminden
kaynaklanan önemli çevresel etkileri araştırmak ve atık yönetimi için mevcut
stratejileri (temiz üretim) ortaya koymaktır. Ayrıca, bu çalışma sırasında
Nevşehir'deki şarap üretim tesislerinin çevresel etkilerini değerlendirmek
amacıyla yerinde gözlemler yapılmıştır. Bu anlamda, Nevşehir'deki şarap üreten
firmalar, yıllık atık üretimi ve finansman kaynakları düşünüldüğünde, bölge
genelinde ileri teknolojik arıtımları gerçekleştirebilecek düzeyde yeterli
olamayabilecek küçük üreticilerden oluştuğu söylenebilir.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | ICAFOF 2017 (International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies) Özel Sayısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 29 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |