Dereotu (Anethum graveolens), semizotu (Portulaca oleracea) ve roka (Eruca sativa) tüm dünyada yaygın olarak bulunur ve genellikle taze olarak tüketilir (yaprakları ya da dalları ). Bu çalışmada, seçilen üç bitkinin yaprak ve dallarında antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelerinin incelenmesi amaçlandı. Dereotu, roka ve semizotu Kahramanmaraş bölgesinde farklı marketlerden alındı. Bitki ekstrelerinde antimikrobiyal aktivite disk difuzyon yöntemi kullanarak saptandı. Seçilen bitkilerin dallarında ve yapraklarında antioksidan enzimler olarak superoksit dismutaz (SOD) ve katalaz (CAT) aktiviteleri ile oksidatif stresin indikatörü olarak malondialdehit (MDA) düzeyi spektrofotometrik olarak ölçüldü. Dereotu, roka ve semizotu'nun SOD ve CAT aktiviteleri karşılaştırıldığında dereotunda en yüksek antioksidan aktivitenin olduğu ve MDA düzeyinin en düşük olduğu gözlendi (SOD: 35±0,17 U/mg protein ve CAT: 349,29±68,46 U/mg protein, MDA: 1,53±0,36 nmol/mg protein. Dereotunun yaprak ve dallarında antifungal aktivite antibakteriyal aktiviteden yüksekti. Semizotunun yaprak ekstrelerinde antifungal ve antibakteriyal aktivite, dal ekstrelerinden daha yüksekti. Roka’nın yaprak ve dallarında ise bazı bakteri ve mayalara karşı antifungal ve antibakteriyal aktivite gözlendi. Bu sonuçlar göstermiştir ki, çalışılan bitkilerin önemli antioksidan, ve bazı mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktivitelere sahip olması; bitkilerin fitokimyasal içeriğinden kaynaklanabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Biyoloji |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 3 Şubat 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 3 Sayı: 2 |