Bu çalışma, Kompozit şeker mısırı popülasyonu ile hibrit şeker mısırı çeşidinin bazı agronomik özellikler bakımından karşılaştırılması amacıyla, birinci ürün olarak 2012 ve 2013 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan Kompozit materyal Sakarya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden, Merit çeşidi MAY tohumculuk firmasından temin edilmiştir. Şeker mısırlarını koçan püskülü çıkış süresi, ilk koçan yüksekliği, bitki boyu, koçan uzunluğu, koçan çapı, koçan sıra sayısı, koçan sırasında tane sayısı, tek koçan ağırlığı ve yeşil ot verimi özellikleri incelenmiştir. İki yıllık analizlerine göre, Kompozit popülasyon ile ticari hibrit çeşit arasında incelenen özelliklerin istatistiki olarak önemsiz olduğu kaydedilmiştir. Koçan püskülü çıkış süresi, ilk koçan yüksekliği, bitki boyu, koçan sıra sayısı, tek koçan ağırlığı değerlerinin yıllara göre istatistiki olarak önemli farklılık oluşturduğu belirlenmiştir. Yıl x çeşit intraksiyonunda koçan püskülü çıkış süresi ve tek koçan ağırlığı önemli olmuştur. Genellikle şeker mısırı taze tüketim için yetiştirilmektedir. Bu nedenle, hasat ilk koçanın olgunlaşması dikkate alınarak yapılmıştır. Taze tüketim için uygun olan Merit çeşidinde tek koçan ağırlığı 208 g iken, Kompozit popülasyonda ise 184 g olarak kaydedilmiştir. Şeker mısırının ilk koçanı alındıktan sonra toprak üstündeki tüm bitki aksamının ağırlığı Merit çeşidinde ve Kompozit popülasyonda sırasıyla 3363 ve 3588 kg/da olarak kaydedilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | TARGİD (İç Anadolu Bölgesi 2. Tarım ve Gıda Kongresi) Özel Sayısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 5 |