Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Asma Genetik Kaynaklarımız ve Nevşehir İli Üzüm Çeşitleri

Yıl 2017, Cilt:6 Bağcılık Özel Sayı, 132 - 136, 20.10.2017
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.288732

Öz

Ülkemiz bağcılık için en
elverişli iklim kuşağı üzerinde bulunmakta olup asmanın anavatanları
arasındadır. Bölgede yüzyıllar boyunca süregelen bağcılık faaliyetleri çok
sayıda üzüm çeşidinin varlığına yol açmıştır. Vitis vinifera L. Türkiye'nin hemen her yerinde yetiştiği düşünülürse
çok zengin ve değişik özelliklere sahip yerel çeşit/tip olarak genetik kaynağa
sahiptir. Son yıllarda yapılan çalışmalar ile Tekirdağ Milli Koleksiyon Bağında
1.435 genotip muhafaza altına alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, Nevşehir ili
yerel asma genetik kaynaklarının tespit edilmesi ve muhafaza altına
alınmasıdır. Nevşehir ilinde yapılan sörvey çalışmalarında Emir, Dimrit, Çavuş
ve Parmak üzüm çeşitlerinin yanında İsmailoğlu, Devedişi, Kayseri karası, Topak
çavuş, Hacıoğlu siyahı, Ağın, Beyler, Çubuk siyahı, Çubuk beyazı, Horoz karası
ve Kalecik beyazı gibi genotipler de tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • [1] Ergül, A., “The Turkish grape (Vitis vinifera L.) SSR database” 10th International Conference on Grapevine Breeding and Genetics, 1-5 August, Absract Book, 64 s, New York, 2010
  • [2] Özer, C., Solak, E., Öztürk, L., Özer, N., “The Development of Powdery Mildew Tolerant Grape Cultivars with Standard Quality Characteristics by Cross Breeding” African J. of Agricultural Research, 7(9):1374-1380, 2012
  • [3] Uysal, T., Boz, Y., Yaşasın, A.S., Gündüz, A., Avcı, G.G., Sağlam, M., Öztürk, L., Kıran, T., Solak, E., “Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Tanımlaması ve Muhafazası Üzerinde Araştırmalar (Milli Koleksiyon Bağı)” Türkiye VII. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 25-29 Ağustos, 525-529 s, Çanakkale, 2015
  • [4] Ergönül, O., Özer, C., Orhan Özalp, Z., Yaşasın, A.S., Candar, S., Kiracı, M.A., Aydın, S., Boz, Y., Öztürk, L., “Melezleme Yoluyla Erkenci ve Son Turfanda Üzüm Çeşitlerinin Elde Edilmesi” Proje Sonuç Raporu, 62s, Tekirdağ, 2015

Vine Genetic Resources and Grape Varieties of Nevşehir Province

Yıl 2017, Cilt:6 Bağcılık Özel Sayı, 132 - 136, 20.10.2017
https://doi.org/10.17100/nevbiltek.288732

Öz

Turkey is located on most suitable climatical conditions for viticulture and is well known as one of origins of Vitis species.
On going
viticultural activities in this geography for thousands of years
has led to presence of many grape varieties. If the vine is considered as grown
in almost every part of Turkey, Vitis
vinifera
L. has a very rich genetic resources as local varieties with
different varieties / types. In recent years, 1435 genotypes have been kept under
Tekirdağ National Collection Vineyard. The aim of this study is determination
and preservation of local grapevine genetic resources in Nevşehir province. In

these surveys, some genotypes were also defined such as İsmailoğlu, Devedişi,
Kayseri karası, Topak çavuş, Hacıoğlu siyahı, Ağın, Beyler, Çubuk siyahı, Çubuk
beyazı, Horoz karası and Kalecik beyazı beside the varieties of Emir, Dimrit,
Çavuş and Parmak grapes in the province of Nevşehir

Kaynakça

  • [1] Ergül, A., “The Turkish grape (Vitis vinifera L.) SSR database” 10th International Conference on Grapevine Breeding and Genetics, 1-5 August, Absract Book, 64 s, New York, 2010
  • [2] Özer, C., Solak, E., Öztürk, L., Özer, N., “The Development of Powdery Mildew Tolerant Grape Cultivars with Standard Quality Characteristics by Cross Breeding” African J. of Agricultural Research, 7(9):1374-1380, 2012
  • [3] Uysal, T., Boz, Y., Yaşasın, A.S., Gündüz, A., Avcı, G.G., Sağlam, M., Öztürk, L., Kıran, T., Solak, E., “Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Tanımlaması ve Muhafazası Üzerinde Araştırmalar (Milli Koleksiyon Bağı)” Türkiye VII. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 25-29 Ağustos, 525-529 s, Çanakkale, 2015
  • [4] Ergönül, O., Özer, C., Orhan Özalp, Z., Yaşasın, A.S., Candar, S., Kiracı, M.A., Aydın, S., Boz, Y., Öztürk, L., “Melezleme Yoluyla Erkenci ve Son Turfanda Üzüm Çeşitlerinin Elde Edilmesi” Proje Sonuç Raporu, 62s, Tekirdağ, 2015
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Kapadokya Ulusal Bağcılık Çalıştayı Özel Sayısı
Yazarlar

Tamer Uysal

Ahmet Semih Yaşasın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Ekim 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt:6 Bağcılık Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Uysal, T., & Yaşasın, A. S. (2017). Asma Genetik Kaynaklarımız ve Nevşehir İli Üzüm Çeşitleri. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 6, 132-136. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.288732
AMA Uysal T, Yaşasın AS. Asma Genetik Kaynaklarımız ve Nevşehir İli Üzüm Çeşitleri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. Ekim 2017;6:132-136. doi:10.17100/nevbiltek.288732
Chicago Uysal, Tamer, ve Ahmet Semih Yaşasın. “Asma Genetik Kaynaklarımız Ve Nevşehir İli Üzüm Çeşitleri”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi 6, Ekim (Ekim 2017): 132-36. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.288732.
EndNote Uysal T, Yaşasın AS (01 Ekim 2017) Asma Genetik Kaynaklarımız ve Nevşehir İli Üzüm Çeşitleri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 6 132–136.
IEEE T. Uysal ve A. S. Yaşasın, “Asma Genetik Kaynaklarımız ve Nevşehir İli Üzüm Çeşitleri”, Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, c. 6, ss. 132–136, 2017, doi: 10.17100/nevbiltek.288732.
ISNAD Uysal, Tamer - Yaşasın, Ahmet Semih. “Asma Genetik Kaynaklarımız Ve Nevşehir İli Üzüm Çeşitleri”. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 6 (Ekim 2017), 132-136. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.288732.
JAMA Uysal T, Yaşasın AS. Asma Genetik Kaynaklarımız ve Nevşehir İli Üzüm Çeşitleri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2017;6:132–136.
MLA Uysal, Tamer ve Ahmet Semih Yaşasın. “Asma Genetik Kaynaklarımız Ve Nevşehir İli Üzüm Çeşitleri”. Nevşehir Bilim Ve Teknoloji Dergisi, c. 6, 2017, ss. 132-6, doi:10.17100/nevbiltek.288732.
Vancouver Uysal T, Yaşasın AS. Asma Genetik Kaynaklarımız ve Nevşehir İli Üzüm Çeşitleri. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2017;6:132-6.

Dergimizin tarandığı indeksler


12300          20980     2097822081