Ülke
içi tüketimimiz ve ihracatımız açısından son yıllarda önemi artan üzümün üretim
aşamaları dikkatle gözden geçirilmeye başlanmıştır. Özellikle üretiminde öne
çıkan zararlılar ve bunlarla mücadelelerinde kullanılan kimyasalların
kalıntıları ihracatımızda geçtiğimiz yıllarda belirleyici olmuştur. Bu çalışma
ile bazı bağ zararlıları ve mücadele yöntemleri kısaca açıklanmaya
çalışılmıştır. Bunlar içinde tüm bağ alanlarında en yaygın olanı ve üretim
sezonunun sonuna kadar kimyasal mücadelenin hala gerekli olduğu zararlı salkım
güvesi [Lobesia botrana (Den. &
Schiff, 1775) (Lepidoptera; Tortricidae)]’dir. Bu zararlıyla mücadelede
kimyasal mücadeleye alternatifler konusunda da bilgilerde verilmeye
çalışılmıştır. Bu kapsamda, zararlılarla mücadelede tüm savaş yöntemlerinin bir
bütün olarak ele alan, uygun olanlarının insan ve çevre sağlığına en az olumsuz
etki hedefiyle tavsiye edildiği “Entegre Savaş” önerilmiştir.
Grape is an important fruit
for domestic consumption and becomed an important export crop for Turkey in the
last decades, for this reasion all stage of production started to be carefully
watched. In recent years, vineyard pest and residues of
chemicals used for their control were decisive for grape export of Turkey. In
this study, some of these pests of vineyard and control methods were briefly
explained. Among these pest, European
grapevine moth [Lobesia botrana (Den. & Schiff,
1775) (Lepidoptera; Tortricidae)] were wide spread in all grape production
areas and chemical control is still necessary until the end of production period
for this pest. Alternative control methods instead of chemical control of this
pest were also given. In this context, IPM were proposed due to it is
considering of all available pest control techniques and minimize risks to
human health and the environment.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Kapadokya Ulusal Bağcılık Çalıştayı Özel Sayısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Ekim 2017 |
Kabul Tarihi | 26 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt:6 Bağcılık Özel Sayı |