Byzantine empire was an agricultural society, the basis of the economy being the soil. Methods of production and agricultural crops depended on a range of precursors, such as climate, quality of the land, availability of water for irrigation, individual and communal wealth, land tenure relationships, and local cultural traditions, to name only a few. No doubt, it is important to read together archaeological evidence, historical changes and written documents in order to understand Byzantine agricultural activity. Cappadocia the distant province of Byzantine has numerous agrarian installations such as wine presses, dovecotes, apiaries, mills. However, sadly, very little that approaches agrarian facility has been attempted for the Byzantine period in the region. Many rock cut complexes include some spaces with utilitarian or agricultural purpose, such as kitchens, ovens, mills, dovecotes, or areas for wine production. Moreover, many remarkable rock cut apiaries with their original components and dovecotes are located in the valleys.
This article explores agriculture and agricultural installations during the Byzantine period in Cappadocia, focusing on written sources, archaeological data including wine presses, dovecotes, mills, apiaries, ovens, irrigation systems and crops.
Bizans imparatorluğu, ekonomisinin temelleri toprağa dayalı tarımsal bir toplumdu. Tarımsal ürünler ve üretim yöntemleri, iklim, toprağın kalitesi, sulama suyunun mevcudiyeti, bireysel ve toplumsal zenginlik, toprak mülkiyeti ilişkileri ve yerel kültürel gelenekler gibi bir dizi öncül faktöre bağlıydı. Şüphesiz Bizans tarımsal aktivitesini anlamak için arkeolojik kanıtlar, tarihsel değişimler ve yazılı belgelerin birlikte okunması önemlidir. Bizans’ın uzak taşrası olan Kapadokya bölgesi şarap işlikleri, güvercinlikler, arılıklar, değirmenler gibi pek çok zirai tesise sahiptir. Bununla birlikte, ne yazık ki Kapadokya bölgesinde Bizans dönemine ilişkin tarımsal tesisler konusuna eğilen çok az araştırma girişimi vardır. Çoğu kayadan oyma yapı kompleksleri mutfaklar, fırınlar, değirmenler, güvercinlikler ya da şarap üretim mekanları gibi işlevsel ya da tarımsal amaçlı alanları içinde barındırır. Dahası vadilerde özgün mimari elemanlarıyla duran pek çok dikkate değer arılık ve güvercinlik bulunur.
Bu makale yazılı kaynaklara, şarap işlikleri, güvercinlikler, değirmenler, arılıklar, fırınlar ve sulama sistemlerinden oluşan arkeolojik verilere ve yanı sıra zirai ürünlere odaklanarak Kapadokya’da Bizans dönemi boyunca tarım ve tarımsal tesisleri ele almaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARKEOLOJİ |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Mart 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 13 Sayı: 1 |