BibTex RIS Kaynak Göster

PATATES PROTEİNLERİ

Yıl 2015, , 68 - 77, 11.07.2016
https://doi.org/10.28948/ngumuh.239353

Öz

Taze patates yumrusu yaklaşık % 1,5-4,0 oranında protein içermektedir. Patates proteinleri özellikle aspartik asit ve glutamik asitçe zengin olup lösin, valin, alanin, lizin ve arjinin aminoasitlerini de önemli miktarlarda bulundururlar. Bitkisel kaynaklı proteinler arasında lizin bakımından en zengin proteinlerden birisi olan patates proteinleri, yaklaşık % 30-60 oranında patatinler, % 20-50 oranında proteaz inhibitörleri ve % 10-30 oranında diğer proteinler olmak üzere üç grupta incelenmektedir. Patates proteinlerinin izole edilmesinde ısı ile çöktürme, izoelektrik çöktürme, tuzlarla çöktürme, organik çözücülerle çöktürme, ultrafiltrasyon ve kromatografi ile ayrıma gibi birçok yöntem denenmiştir. Patates proteinlerinin köpük oluşturma emülsifiye etme ve jelleşme gibi işlevsel özelliklere sahip oldukları gösterilmiştir. Bu makalede patates proteinlerinin bileşimi, izolasyonu, işlevsel özellikleri ve besin değeri hakkında bilgiler verilecektir. Anahtar Kelimeler: Patates proteinleri, izolasyonu, işlevsel özellikleri

POTATO PROTEINS

Yıl 2015, , 68 - 77, 11.07.2016
https://doi.org/10.28948/ngumuh.239353

Öz

Fresh potato tubers contain approximately 1.5-4.0% protein. Potato proteins are particularly rich in aspartic acid and glutamic acids; also contain significant levels of leucine, valine, alanine, lysine and arginine. Potato protein is one of the best plant proteins as a source of lysine. Potato proteins are divided into three groups: patatins (30–60%), protease inhibitors (20–50%) and other proteins (10–30%). Many extraction techniques were applied for the recovery of proteins from potato tubers including thermal coagulation, salt, acid and organic solvent precipitations, ultrafiltration and chromatographic techniques. It was shown that potato proteins have functional properties like foaming, gelling and emulsifying. This paper will give information on the proteins present in potato tuber, their compositions, extraction and functional properties. Keywords: Potato proteins, isolation, functional properties

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA44EU57HK
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehtap Çelik Bu kişi benim

Metin Yıldırım Bu kişi benim

Zeliha Yıldırım Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 11 Temmuz 2016
Gönderilme Tarihi 11 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015

Kaynak Göster

APA Çelik, M., Yıldırım, M., & Yıldırım, Z. (2016). PATATES PROTEİNLERİ. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 4(2), 68-77. https://doi.org/10.28948/ngumuh.239353
AMA Çelik M, Yıldırım M, Yıldırım Z. PATATES PROTEİNLERİ. NÖHÜ Müh. Bilim. Derg. Temmuz 2016;4(2):68-77. doi:10.28948/ngumuh.239353
Chicago Çelik, Mehtap, Metin Yıldırım, ve Zeliha Yıldırım. “PATATES PROTEİNLERİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 4, sy. 2 (Temmuz 2016): 68-77. https://doi.org/10.28948/ngumuh.239353.
EndNote Çelik M, Yıldırım M, Yıldırım Z (01 Temmuz 2016) PATATES PROTEİNLERİ. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 4 2 68–77.
IEEE M. Çelik, M. Yıldırım, ve Z. Yıldırım, “PATATES PROTEİNLERİ”, NÖHÜ Müh. Bilim. Derg., c. 4, sy. 2, ss. 68–77, 2016, doi: 10.28948/ngumuh.239353.
ISNAD Çelik, Mehtap vd. “PATATES PROTEİNLERİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 4/2 (Temmuz 2016), 68-77. https://doi.org/10.28948/ngumuh.239353.
JAMA Çelik M, Yıldırım M, Yıldırım Z. PATATES PROTEİNLERİ. NÖHÜ Müh. Bilim. Derg. 2016;4:68–77.
MLA Çelik, Mehtap vd. “PATATES PROTEİNLERİ”. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 4, sy. 2, 2016, ss. 68-77, doi:10.28948/ngumuh.239353.
Vancouver Çelik M, Yıldırım M, Yıldırım Z. PATATES PROTEİNLERİ. NÖHÜ Müh. Bilim. Derg. 2016;4(2):68-77.

download