Bu çalışmada, farklı
oranlarda meyan kökü ekstraktı ile zenginleştirilmiş kitosan kaplamanın buzdolabında
depolanması sırasında (4±1°C) alabalık filetolarının (Oncorhynchus mykiss) kalitesi üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Kaplama için, Kitosan ve Kitosan+MY (%0,4 ve 0,8 ağırlık/ağırlık) çözeltileri
kullanılmıştır. Kontrol ve kaplanmış balık örnekleri, kimyasal (TVB-N, PD, TBA)
ve mikrobiyolojik (toplam aerob mezofil bakteri) özellikleri bakımından
periyodik olarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, Kitosan+MY kaplamanın,
meyan kökü ekstraktının oranına bağlı olarak alabalık filetolarının buzdolabında
depolanması sırasında raf ömrünü uzatmak ve daha uzun süre iyi kalitede korunmasını
sağlamak için etkili olduğunu göstermiştir. Kitosan ve meyan kökü ekstraktı
kombine etkileri, kalite özelliklerini 15 gün depolamaya kadar kabul edilebilir
bir seviyede tutmada etkiliyken, ekstrakt içermeyen kontrol ve kitosan
kaplamalı gruplar 15. günde kabul edilemez bir seviyeye ulaşmıştır.
Oncorhynchus mykiss Kitosan Kaplama Lipit Oksidasyon Meyan Kökü Ekstraktı Mikrobiyal Kalite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 4 |