Bulancak, Giresun’un Karadeniz kıyısında yer alan, en kalabalık
ilçelerinden biridir. Doğal ortam özelliklerine bağlı olarak ilçenin
çeşitli ve kendine özgü bir yemek kültürü bulunmaktadır. Bu çalışmada
Bulancak Yöresi’ nin doğal ortam özellikleri ve bu özelliklerin
insanların beslenme alışkanlıklarına nasıl yansıdığı coğrafi bakış
açısıyla değerlendirilmiştir. İlk etapta yörenin fiziki, beşeri ve
ekonomik coğrafya özellikleri genel hatlarıyla ele alınmış, daha sonra
ise yöre insanının temel besin maddeleri bu özelliklerle
ilişkilendirilerek açıklanmıştır. Bu süreçte resmi kurum ve
kuruluşlardan alınan veriler ve yöre halkıyla yapılan görüşmeler
çalışmanın temel veri kaynağını oluşturmuştur.
Bulancak’ın mutfak kültürü kırsal yerleşmelerde daha belirgin olmak
üzere büyük ölçüde doğal koşullara bağlı olarak şekillenmiştir. Yörenin
her mevsimi yağışlı, yazları serin kışları ise çok soğuk olmayan, ılıman
iklimi yöre halkının önemli besin maddeleri olan lahana, mısır,
fasulye, bezelye ve kabak gibi pek çok sebze türünün gelişimine imkân
tanımıştır. Bunun yanı sıra ilçenin bir kıyı yerleşmesi olması balık
tüketimini de artırmıştır. Doğal çevre koşullarının etkisiyle
Bulancak’da sebze, balık ve tavuk eti tüketimin fazla olduğunu, kırmızı
etin ise yöre halkı tarafından daha az tüketildiğini söylemek mümkündür.
Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi Bulancak’ta da ilkbahar ve yaz
aylarında sebzeler taze olarak tüketilirken, kış mevsiminde yazdan
hazırlanan turşular ve sebze kurutmaları kullanılmaktadır.
Kırdan kente yapılan göçlere, teknolojik ve sosyo-ekonomik gelişmelere
bağlı olarak Bulancak’ın yemek kültüründe de değişimler yaşanmaktadır.
Yörede özellikle 30 yaş altındaki nüfus geleneksel yemekleri
beğenmemekte, daha pratik ve lezzetli olduğu düşünülen fast food tarzı
yemekleri tercih etmektedir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 13 |