Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi

Yıl 2020, , 193 - 198, 15.12.2020
https://doi.org/10.47495/okufbed.723712

Öz

Ülkemizde her gün binlerce buzağı doğmakta ancak önemli bir kısmı bakım ve besleme koşullarının yetersizliği nedeni ile ölmekte ya da verimsiz kalmaktadır. Sığır işletmelerinin yaklaşık gelirlerinin % 40 kadar kısmını buzağıdan, geri kalan kısmını ise sütten elde edildiği kabul edilmektedir. Bir sığırcılık işletmesinin karlı olabilmesi için yılda inek başına 1 yavru alınması hedeflenmektedir. Sığırcılık işletmelerinde yeni doğan buzağılar, yaşamlarının ilk zamanlarında çok hassas bir döneme sahiptirler. Doğumdan sonra buzağı için ilk ve en önemli besin-gıda ağız sütüdür (kolostrum). Ağız sütünün içerdiği zengin besin maddeleri, vitaminler ve mineraller sayesinde buzağının yaşamının ilk günlerinde ihtiyaç duyduğu bağışıklık siteminin güçlü olmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı sığır işletmelerinde yeni doğan buzağılar, ileride sürünün devamlılığını sağlayacaklarından buzağı evresindeki bakım ve beslenmesine çok dikkat edilmelidir.

Kaynakça

  • [1] Ünlü HB., Erkek R., Mert S., Özdoğan M. Buzağı beslemede doğal yem katkı maddelerinin kullanımı, Hayvansal Üretim 2013; 54(2): 36-42,36. [2] Heinrichs, AJ., Jones, C. Feeding the new born dair calf. The Pennsylvania State University, 328 Boucke Building, University Park. USA:Cat;2003. [3] Wattiaux A.M., Howard T.W. Dairy Essentials. Babcock Institute for International Dairy Research and Development, USA: WI 53706; 1997. [4] Walsh RB., Walton JS., Kelton DF., SJ LeBlanc., KE Leslie., TF Duffield. The effect of subclinical ketosis in early lactation on reproductive performance of postpartum dairy cows, J Dairy Sci 2007; 90:2788-2796. [5] Karslı MA., Evci Ş. Buzağı kayıplarının önlenmesinde inek ve buzağı beslemesinin önemi. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg 2018; 58 (Özel Sayı) 23-34. [6] Vicente F, Rodríguez ML, Martínez-Fernández A, Soldado A, Argamentería A, Peláez M, Roza- Delgado B. Subclinical ketosis on dairy cows in transition period in farms with contrasting butyric acid contents in silages, The Scientific World Journal Article 2014; ID 279614. [7] Banerjee GC. A Text Book of Animal Husbandry 8th. New Delhi:Oxford and IBH Publishing Co. Pvt. Ltd; 2005. [8] H Erdem., S Atasever. Yeni doğan buzağılarda kolostrumun önemi, OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 2005; 20(2):79-84. [9] Selk, G.E.. Disease Protection for Baby Calves,2003; http://osuextra.okstate.edu/pdfs/F-3358web.pdf. [10] Sellers R. A Guide to colostrum and colostrum management for dairy calves, 2001; http://www.aphis.usda. gov /vs/ceah/ncahs/nahms/dairy/bamn/BAMN Colostrum.pdf [11] Valenta, J. and J. Zilkova. A practical method of grading, preservation and use of colostrum for calves in the first day of life, 1988; Veterinarstvi. 38 (6): 276-279. [12] Brinton AH. and Whitlow LW.Feeding dairy heifers from birth to weaning,2005;http://www.cals.ncsu.edu/an_sci/ extension /dairy/202D.pdf [13] Grusenmeyer DJ., Ryan CM., Galton DM. and Overton TR. Shortening the dry period from 60 to 40 days does not affect colostrum quality but decreases colostrum yield by Holstein cows, Journal of Animal Science 2006; 84 (Suppl, 1): 336. [14] Devery-Pocius JE. and Larson BL. Age and previous lactations as factors in the amount of bovine colostral immunoglobulins, 1983; J. Dairy Sci 66:221. [15] Koyuncu M. ve Karaca M. Buzağılarda yaşama gücünün anahtarı “Kolostrum”, J. Anim. Prod, 2018; 59 (1):67-78. [16] Mandebvu P., Ballard CS., Snıffen CJ., Tsang DS., Valdez F., Mıyoshı S., Schlatter L. Effect of feeding an energy supplement prepartum and postpartum on milk yield and composition, and incidence of ketosis in dairy cows,2003; Animal Feed Science and Technology, 105: 81–93. [17] Stokol T., Nydam DV. Effect of hemolysis on nonesterified fatty acid and beta-hydroxybutyrate concentrations in bovine blood, 2006; J Vet Diagn Invest,18(5):466-469. [18] Gillund P., Reksen O., Gröhn YT., Karlberg K. Body condition related to ketosis and reproductive performance in Norwegian dairy cows, 2001; J Dairy Sci, 84, 1390-1396 [19] Heinrichs J. Measuring colostrum quality. Dairy Digest, April 2000; http://ww.das.psu.edu/XDairy.cfm [20] Shearer J., Mohammed HO., Brenneman JS., and Tran TQ. factors associated with concentrations of ımmunoglobulins in colostrum at the first milking post-calving, 1992; Pre.Vet. Med. 14 (1-2) : 143-154. [21] Morin DE., Constable PD., Maunsell FP. and McCoy GC. Factors associated with colostral specific gravity in dairy cows, 2001; J. Dairy Sci. 84 (4): 937-943. [22] Moran J. Calf Rearing: A Practical Guide. Second edition. Collingwood, Vic, 3066, Australia: Landlinks Press, 150 Oxford Street (PO Box 1139) ; 2005. [23] Indra E., Daina K., Jeļena Z. Analysis of factors influencing immunoglobulin concentration in colostrum of dairy cows, 2012; Lucrări Ştiinţifice - Seria Zootehnie, vol. 57, p:256-259. [24] Hoyraz M., Sezer R., Demirtaş, M., Koç, A. Siyah-alaca ineklerin ağız sütü kalitesi ve içeriği üzerine bir araştırma, 2015; Tralleis Elektronik Dergisi http://dergi.adu.edu.tr/tralleis e-TRALLEIS 4 1-7 ©ADÜ. [25] Murphy BM., Drennan M.J., O’Mara FP. ve Earley. B. Cow serum and colostrum immunoglobulin (IgG1) concentration of five suckler cow breed types and subsequent immune status of their calves, 2005;Irish Journal of Agricultural and Food Research 44: 205–213. [26] Göncü S., Mevliyaoğulları E., Koluman N. Siyah Alaca inek ve düvelerde kolostrum kalitesi ve buzağıların bağışıklık düzeyleri, 2013; Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 28 (1): 31-38.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Derlemeler (REVIEWS)
Yazarlar

Fülya Sert

İslim Polat Açık 0000-0001-6587-2828

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 20 Nisan 2020
Kabul Tarihi 8 Eylül 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Sert, F., & Polat Açık, İ. (2020). Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3(2), 193-198. https://doi.org/10.47495/okufbed.723712
AMA Sert F, Polat Açık İ. Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). Aralık 2020;3(2):193-198. doi:10.47495/okufbed.723712
Chicago Sert, Fülya, ve İslim Polat Açık. “Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3, sy. 2 (Aralık 2020): 193-98. https://doi.org/10.47495/okufbed.723712.
EndNote Sert F, Polat Açık İ (01 Aralık 2020) Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3 2 193–198.
IEEE F. Sert ve İ. Polat Açık, “Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi”, OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci), c. 3, sy. 2, ss. 193–198, 2020, doi: 10.47495/okufbed.723712.
ISNAD Sert, Fülya - Polat Açık, İslim. “Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 3/2 (Aralık 2020), 193-198. https://doi.org/10.47495/okufbed.723712.
JAMA Sert F, Polat Açık İ. Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2020;3:193–198.
MLA Sert, Fülya ve İslim Polat Açık. “Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 3, sy. 2, 2020, ss. 193-8, doi:10.47495/okufbed.723712.
Vancouver Sert F, Polat Açık İ. Yeni Doğan Buzağıların Beslenmesinde Ağız Sütünün Önemi. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2020;3(2):193-8.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.