Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Piliç Etlerinde Campylobacter jejuni, Campylobacter coli ve Campylobacter lari Varlığının Real-Time PCR ile Araştırılması

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 1, 832 - 841, 10.03.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1117251

Öz

Dünya’da gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar arasında en yaygını olarak rapor edilen Campylobacter spp.’nın kanatlı barsak florasında yüksek düzeyde bulunmasının yanında, sığır ve koyun gibi çiftlik hayvanlarının barsak florası da uygun ortam oluşturmaktadır.Yapılan bu çalışmada Kasım 2020- Şubat 2021 tarihleri arasında Afyonkarahisar il merkezinde satışa sunulan piliç etlerinde (but, göğüs ve kanat) Campylobacter jejuni, Campylobacter coli ve Campylobacter lari suşları Real-Time PCR yöntemi ile araştırılmıştır. Bu amaçla 30 adet piliç kanat, 27 adet piliç but eti, 24 adet piliç göğüs eti örneği olmak üzere toplam 81 numune analize alınmıştır. Yapılan çalışmada tüm örneklerin %18,52 (15/81)’sinin Campylobacter ile kontamine olduğu tespit edilmiştir. C. jejuni, kanat etlerinde %13,33 (4/30), but etlerinde %7,41 (2/27) oranında saptanmış olup, göğüs etlerinde tespit edilmemiştir. C. coli kanat etlerinde %3,33 (1/30), but etlerinde %25,93 (7/27), göğüs etlerinde %4,17 (1/24) seviyesinde tespit edilmiştir. C. lari, tüm piliç parça etlerinde (kanat, göğüs ve but) tespit edilmemiştir. Halk sağlığını tehdit eden önemli zoonozlar arasında yer alan Campylobacter spp enfeksiyonları tüm dünyada yaygın olarak görülmektedir. Özellikle Campylobacter jejuni’nin kanatlı hayvanlarının barsak florasının normal üyesi olması sebebiyle mezbahalarda kesim sırasında hijyen kurallarına ve çapraz kontaminasyona dikkat edilmesi önerilmektedir.

Destekleyen Kurum

Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Proje Araştırmaları Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

Proje No: 20.SAĞ.BİL.34

Teşekkür

Bu çalışma Fidan Didem Arpacı’nın Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yapılan yüksek lisans (2022-003) tez konusundan üretilmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 2021a. İnternet Kaynağı, https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150128 , 10.12.2021.
  • Anonim, 2021b. İnternet Kaynağı, https://wwwn.cdc.gov/foodnetfast/ 10.12.2021.
  • Bardoň J., Kolář M., Karpíšková R., Hricová, K. Prevalence of thermotolerant Campylobacter spp. in broilers at retail in the Czech Republic and their antibiotic resistance. Food Control, 2011; 22(2), 328-332.
  • Büyükünal S.K. Istanbul'da Satisa Sunulan Pilic Etlerinde Termotolerant Campylobacter spp. Prevalansi ve Antibiyotik Direncliligi. Journal of the Faculty of Veterinary Medicine, 2017; 43(2), 97-109.
  • Çakmak Ö. Y. Hindi etlerinde Campylobacter jejuni’nin kültür tekniği ve PCR ile saptanması, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 2009; 102, Ankara.
  • Çokal Y. Ticari Yumurtacı Tavuk Sürülerinde Termofilik Campylobacter spp. Prevalansı ve Antibiyotik Duyarlılıkları. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 2015; 4(2), 85-90.
  • Erdoğan S. Aydın Bölgesinde Satışa Sunulan Et ve Et Ürünlerinde Campylobacter jejuni ve Listeria Monocytogenes Varlığının Araştırılması, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Entitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2020; 99 sayfa, Aydın.
  • Gülmez M. Campylobacter jejuni izolasyonunda bazı kültürel tekniklerin karşılaştırılması ve tavuk etlerinde termofilik Campylobacterlerin araştırılması, Kafkas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 1999; 80 sayfa, Kars
  • Gürkan U., Keleş A., Güner A., Doğruer Y., Ardıç M. Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 2007; 2(4), 129-133.
  • Hızlısoy H., Al S., Onmaz N.E., Yıldırım Y., Gönülalan Z., Barel M., Dişli H.B. Farklı Kesimhanelerden İzole Edilen Campylobacter Türlerinin Virülans Genleri, Antibiyotik Duyarlılık Profilleri ve Moleküler Karakterizasyonu. Mikrobiyoloji Bülteni, 2020; 54(1), 11-25.
  • Issa G., Basaran Kahraman B., Adiguzel M.C., Yilmaz Eker F., Akkaya E., Bayrakal G.M., Kahraman T., Koluman A. Prevalence and antimicrobial resistance of thermophilic Campylobacter isolates from raw chicken meats, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2018; 24(5), 701-702.
  • Kestir E., Özpınar H. Kanatlı Etlerinde Campylobacter Türlerinin Kültür Yöntemi ve Kütle Spektrometresi ile Tespiti. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2018; (5), 479-493.
  • Özgür M. İçme sularında termofilik campylobacter türlerinin araştırılması, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2020; 92 sayfa, Edirne.
  • Sakaridis I., Papadopoulos T., Boukouvala E., Ekateriniadou L., Samouris G., Zdragas A. Prevalence, Antimicrobial Resistance, and Molecular Typing of Thermophilic Campylobacter Spp. in a Greek Poultry Slaughterhouse. Acta Veterinaria-Beograd, 2019; 69(3), 325-339.
  • Stella S., Soncini G., Ziino G., Panebianco A., Pedonese F., Nuvoloni, R., Giaccone V. Prevalence and quantification of thermophilic Campylobacter spp. in Italian retail poultry meat: Analysis of influencing factors. Food microbiology, 2017; 62, 232-238.
  • Vashin I., Stoyanchev T., Ring C., Atanassova V. Prevalence of Campylobacter spp. in frozen poultry giblets at Bulgarian retail markets. Trakia Journal of Science, 2009; 7(4), 55-57.

Investigation of Campylobacter jejuni, Campylobacter coli and Campylobacter lari in Chicken Meat for Consumption with Real-Time PCR in Afyonkaraisar

Yıl 2023, Cilt: 6 Sayı: 1, 832 - 841, 10.03.2023
https://doi.org/10.47495/okufbed.1117251

Öz

In today's World, the most commonly reported bacterial food diseases are caused by Campylobacter spp. According to researches, Campylobacter spp. can be found in broilers intestinal flora, also farm animals like sheep and cows intestinal flora provides suitable habitat for Campylobacter spp. In this study, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli and Campylobacter lari were searched in broiler meat (chicken breast, wing and legs) which were sold between November 2020 – February 2021 by using Real-Time PCR methodology. For this purpose, 30 chicken wings, 27 chicken legs, and 24 chicken breast, a total of 81 samples were analyzed. This research, it is determinded that 18 % (15/81) of samples are contaminated by Campylobacter spp. C. jejuni was found in 13,33 % (4/30) of chicken wings, and and 7,41 % (2/27) of chicken legs but it was not found in any chicken breast samples. C. coli was found in 3,33 % (1/30) of chicken wings, 25,93 % (7/27) of chicken legs and 4,17 % (1/24) of chicken breasts. C. lari was not found in any of samples. Campylobacter spp infections, which are considered as zoonosis that threatens public health, are widespread in the world. Especially, due to the fact that Campylobacter jejuni is a regular member of the intestinal flora of poultry, hygiene rules during slaughter, especially in slaughterhouses; It is recommended to pay attention to cross-contamination

Proje Numarası

Proje No: 20.SAĞ.BİL.34

Kaynakça

  • Anonim, 2021a. İnternet Kaynağı, https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150128 , 10.12.2021.
  • Anonim, 2021b. İnternet Kaynağı, https://wwwn.cdc.gov/foodnetfast/ 10.12.2021.
  • Bardoň J., Kolář M., Karpíšková R., Hricová, K. Prevalence of thermotolerant Campylobacter spp. in broilers at retail in the Czech Republic and their antibiotic resistance. Food Control, 2011; 22(2), 328-332.
  • Büyükünal S.K. Istanbul'da Satisa Sunulan Pilic Etlerinde Termotolerant Campylobacter spp. Prevalansi ve Antibiyotik Direncliligi. Journal of the Faculty of Veterinary Medicine, 2017; 43(2), 97-109.
  • Çakmak Ö. Y. Hindi etlerinde Campylobacter jejuni’nin kültür tekniği ve PCR ile saptanması, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 2009; 102, Ankara.
  • Çokal Y. Ticari Yumurtacı Tavuk Sürülerinde Termofilik Campylobacter spp. Prevalansı ve Antibiyotik Duyarlılıkları. Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi, 2015; 4(2), 85-90.
  • Erdoğan S. Aydın Bölgesinde Satışa Sunulan Et ve Et Ürünlerinde Campylobacter jejuni ve Listeria Monocytogenes Varlığının Araştırılması, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Entitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2020; 99 sayfa, Aydın.
  • Gülmez M. Campylobacter jejuni izolasyonunda bazı kültürel tekniklerin karşılaştırılması ve tavuk etlerinde termofilik Campylobacterlerin araştırılması, Kafkas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 1999; 80 sayfa, Kars
  • Gürkan U., Keleş A., Güner A., Doğruer Y., Ardıç M. Hindi eti ve ürünlerinde termofilik Campylobacter türlerinin varlığının araştırılması. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 2007; 2(4), 129-133.
  • Hızlısoy H., Al S., Onmaz N.E., Yıldırım Y., Gönülalan Z., Barel M., Dişli H.B. Farklı Kesimhanelerden İzole Edilen Campylobacter Türlerinin Virülans Genleri, Antibiyotik Duyarlılık Profilleri ve Moleküler Karakterizasyonu. Mikrobiyoloji Bülteni, 2020; 54(1), 11-25.
  • Issa G., Basaran Kahraman B., Adiguzel M.C., Yilmaz Eker F., Akkaya E., Bayrakal G.M., Kahraman T., Koluman A. Prevalence and antimicrobial resistance of thermophilic Campylobacter isolates from raw chicken meats, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2018; 24(5), 701-702.
  • Kestir E., Özpınar H. Kanatlı Etlerinde Campylobacter Türlerinin Kültür Yöntemi ve Kütle Spektrometresi ile Tespiti. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2018; (5), 479-493.
  • Özgür M. İçme sularında termofilik campylobacter türlerinin araştırılması, Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2020; 92 sayfa, Edirne.
  • Sakaridis I., Papadopoulos T., Boukouvala E., Ekateriniadou L., Samouris G., Zdragas A. Prevalence, Antimicrobial Resistance, and Molecular Typing of Thermophilic Campylobacter Spp. in a Greek Poultry Slaughterhouse. Acta Veterinaria-Beograd, 2019; 69(3), 325-339.
  • Stella S., Soncini G., Ziino G., Panebianco A., Pedonese F., Nuvoloni, R., Giaccone V. Prevalence and quantification of thermophilic Campylobacter spp. in Italian retail poultry meat: Analysis of influencing factors. Food microbiology, 2017; 62, 232-238.
  • Vashin I., Stoyanchev T., Ring C., Atanassova V. Prevalence of Campylobacter spp. in frozen poultry giblets at Bulgarian retail markets. Trakia Journal of Science, 2009; 7(4), 55-57.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES)
Yazarlar

Fidan Didem Arpacı Bu kişi benim

Recep Kara 0000-0002-9257-7506

Proje Numarası Proje No: 20.SAĞ.BİL.34
Yayımlanma Tarihi 10 Mart 2023
Gönderilme Tarihi 16 Mayıs 2022
Kabul Tarihi 14 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Arpacı, F. D., & Kara, R. (2023). Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Piliç Etlerinde Campylobacter jejuni, Campylobacter coli ve Campylobacter lari Varlığının Real-Time PCR ile Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 6(1), 832-841. https://doi.org/10.47495/okufbed.1117251
AMA Arpacı FD, Kara R. Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Piliç Etlerinde Campylobacter jejuni, Campylobacter coli ve Campylobacter lari Varlığının Real-Time PCR ile Araştırılması. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). Mart 2023;6(1):832-841. doi:10.47495/okufbed.1117251
Chicago Arpacı, Fidan Didem, ve Recep Kara. “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Piliç Etlerinde Campylobacter Jejuni, Campylobacter Coli Ve Campylobacter Lari Varlığının Real-Time PCR Ile Araştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6, sy. 1 (Mart 2023): 832-41. https://doi.org/10.47495/okufbed.1117251.
EndNote Arpacı FD, Kara R (01 Mart 2023) Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Piliç Etlerinde Campylobacter jejuni, Campylobacter coli ve Campylobacter lari Varlığının Real-Time PCR ile Araştırılması. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6 1 832–841.
IEEE F. D. Arpacı ve R. Kara, “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Piliç Etlerinde Campylobacter jejuni, Campylobacter coli ve Campylobacter lari Varlığının Real-Time PCR ile Araştırılması”, OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci), c. 6, sy. 1, ss. 832–841, 2023, doi: 10.47495/okufbed.1117251.
ISNAD Arpacı, Fidan Didem - Kara, Recep. “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Piliç Etlerinde Campylobacter Jejuni, Campylobacter Coli Ve Campylobacter Lari Varlığının Real-Time PCR Ile Araştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 6/1 (Mart 2023), 832-841. https://doi.org/10.47495/okufbed.1117251.
JAMA Arpacı FD, Kara R. Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Piliç Etlerinde Campylobacter jejuni, Campylobacter coli ve Campylobacter lari Varlığının Real-Time PCR ile Araştırılması. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2023;6:832–841.
MLA Arpacı, Fidan Didem ve Recep Kara. “Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Piliç Etlerinde Campylobacter Jejuni, Campylobacter Coli Ve Campylobacter Lari Varlığının Real-Time PCR Ile Araştırılması”. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 6, sy. 1, 2023, ss. 832-41, doi:10.47495/okufbed.1117251.
Vancouver Arpacı FD, Kara R. Afyonkarahisar’da Tüketime Sunulan Piliç Etlerinde Campylobacter jejuni, Campylobacter coli ve Campylobacter lari Varlığının Real-Time PCR ile Araştırılması. OKÜ Fen Bil. Ens. Dergisi ((OKU Journal of Nat. & App. Sci). 2023;6(1):832-41.

23487




196541947019414  

1943319434 19435194361960219721 19784  2123822610 23877

* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).

* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)

* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.

*Dergi açık erişimli bir dergidir.

Creative Commons License

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.