Bu çalışma, Gana'nın Greater Accra bölgesinin bir parçası olan Teshie belediyesinde yumurta üretim ve tüketim oranını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Tüketiciler, satıcılar ve üreticiler arasında yumurta tüketim oranını ve üretim modelini değerlendirmek için Teshie Belediyesi sakinlerine toplam 118 anket uygulandı. Ankete katılanların 78'i yumurta tüketicisi, 36'sı yumurta satıcısı ve 4'ü yumurta üreticisi (kümes hayvanı yetiştiricisi) idi. Yumurta tüketenlerin (%71,9), üretenlerin (%50) ve satanların (%63) çoğu Hristiyandı. Yumurta üreticilerinin (%75) ve tüketicilerinin (%59) çoğunluğu erkek, ancak satıcıların çoğu (%94) kadındı. Ankete katılanların tümü bir tür örgün veya yaygın eğitim düzeyine sahipti. Yumurta üreticilerinin tamamı ve yumurta satıcılarının çoğu (%61,1) 36-60 yaş aralığında yer alırken, yumurta tüketimi en fazla 19-35 yaş aralığında gerçekleşmiştir. Çalışma alanında yumurta tüketim oranı çok düşüktü (haftada 4 kez). Tüm yumurta üreticileri, tavuklarını yerde veya altlıklı üretim sisteminde yetiştirdiklerini ve tavuklar arasında ölüm oranının çoğunlukla (%75) yağmurlu dönemde olduğunu belirtiyor.
This study was carried out to assess the production and consumption rate of eggs in Teshie municipality, a part of the Greater Accra region of Ghana. A total of 118 questionnaires were administered to inhabitants of Teshie Municipality to assess the rate of egg consumption and production pattern among consumers, sellers, and producers. Seventy-eight of the respondents were egg consumers, 36 were egg sellers and 4 were egg producers (poultry farmers). Most of the egg consumers (71.9%), producers (50%), and sellers (63%) were Christians. The majority of the egg producers (75%) and consumers (59%) were men however, most (94%) of the sellers were women. All the respondents had some form of formal or informal level of education. All the egg producers and most (61,1%) of the egg sellers were between the ages of 36-60yrs however, egg consumption was highest among the age range of 19-35yrs. The egg consumption rate was very low (4 times/ week) in the study area. All the egg producers reared their chickens in the floor or litter production system and with the majority (75%) indicating the rainy season as a period of high mortality rate among chickens.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri (RESEARCH ARTICLES) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Aralık 2023 |
Gönderilme Tarihi | 16 Mart 2023 |
Kabul Tarihi | 18 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 6 Sayı: Ek Sayı |
* Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)
* Yazar/yazarlardan hiçbir şekilde MAKALE BASIM ÜCRETİ vb. şeyler istenmemektedir (Free submission and publication).
* Yılda Ocak, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık'ta olmak üzere 5 sayı yayınlanmaktadır (Published 5 times a year)
* Dergide, Türkçe ve İngilizce makaleler basılmaktadır.
*Dergi açık erişimli bir dergidir.
Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.